La regidora de Gestió Financera i Tributària, Patrícia Macià, defensa que la ciutadania a penes notarà l’actualització d’impostos, taxes i preus públics
Dels cinc punts dels quals va constar el Ple Extraordinari del passat 15 d’octubre, sens dubte, els més debatuts han sigut el segon, el tercer i el quart: els relatius a l’Àrea de Gestió Financera. Els grups polítics que conformen la Corporació Municipal han votat l’actualització de l’import d’impostos, taxes i preus públics, d’un total de 24 ordenances fiscals, la qual cosa es traduirà en una pujada d’un 1,5% que, segons l’edil de Gestió Financera i Tributària, Patrícia Macià, la ciutadania a penes notarà, perquè passaran a pagar “uns pocs cèntims o euros més”.
L’alcalde, Carlos González, ha manifestat que la decisió respon a “un projecte polític de modernització dels equipaments i serveis del municipi”, i que la solidesa del govern municipal se sustenta mitjançant “decisions d’índole econòmic com les que ens ocupen, en línia amb el nostre compromís amb la ciutadania”. El regidor ha declarat que el “present exercici de moderació fiscal portarà la millora de la recollida de fem i el transport col·lectiu, l’impuls a l’habitatge públic i del sòl industrial, el Campus Tecnològic…”; tot, ha precisat González, “en coherència amb el nostre programa electoral i amb els projectes amb els quals aquest Equip de Govern va concórrer a les eleccions”. També ha lamentat els escassos arguments dels partits de l’oposició per a votar en contra de la mesura, els quals han demanat a l’Equip de Govern una reducció dels tipus impositius.
En la seua intervenció, la regidora de Gestió Financera i Tributària ha reiterat que aquesta actualització respon a la modernització dels serveis que es produirà o per la revisió i increment de preus dels proveïdors del Consistori. “Si no ingressem més, els comptes municipals no ho aguanten tot”, ha dit Macià, qui ha precisat que la pujada és necessària “si volem més activitats socials, culturals i d’emprenedoria; fer front a les ajudes a la ciutadania i el manteniment d’espais públics, als convenis i subvencions a col·lectius i associacions, els qui ens reclamen major implicació municipal”.
Macià ha recordat que “retallar no està en la nostra ment”, i ha defensat que no s’ha de confondre “els diners destinats a inversions financerament sostenibles i el destinat a despeses ordinàries”, i ha matisat que, el d’Elx, és un Ajuntament “sanejat” encara que escanyat per la soga de la Llei d’estabilitat pressupostària. Per part seua, la portaveu del grup Compromís, Esther Díez, ha destacat que la mesura “és una relació harmònica entre ingressos i despeses”, i que es tracta d’un “equilibri lògic” perquè “ningú es quede arrere en el nostre municipi” a través d’un model de benestar que assegure “un nivell de vida digne a la ciutadania”.
Modificació del Pla General
El Ple ha aprovat per unanimitat la modificació puntual del Pla General per al canvi d’ús de la parcel·la situada al carrer Juan Hernández Rizo (sector C-19), en fase d’informació pública. Tal com ha explicat la regidora d’Urbanisme, Ana Arabid, forma part de la col·laboració entre l’Ajuntament d’Elx i la Generalitat Valenciana, pel qual el Consistori emprén les gestions per a la cessió del solar a la “Conselleria de Sanitat” amb la finalitat d’erigir del segon centre de salut d’Altabix, molt demandat pel veïnat d’aquest barri.
Sorteig meses electorals
Igualment, s’ha procedit a la designació per sorteig públic, entre les persones censades a Elx, i mitjançant un programari anomenat “Coneix”, dels i les presidentes i vocals que formaran les 295 meses electorals del municipi per als comicis generals del pròxim 10 de novembre, als quals estan convocats/des 169.894 il·licitans i il·licitanes.