El regidor de Parcs i Jardins, Héctor Díez, explica que la seguretat dels centenars d’usuaris diaris de la zona és prioritària i que es procedirà a repoblar vessant amb espècies autòctones
El regidor de Parcs i Jardins, Héctor Díez, ha informat que des del seu departament s’han començat a retirar els pins del vessant del Vinalopó que tenen risc de caiguda. Una decisió adoptada després de la realització d’una inspecció tècnica que ha revelat que molts dels pins que es troben en el marge esquerre del riu presenten un seriós risc de caiguda i posen en perill la integritat dels centenars de persones que practiquen esport o passegen diàriament per la zona.
“Aquesta situació no és nova. En l’última dècada és habitual que no passe un mes sense que tinguem l’enfonsament d’algun arbre, especialment pins. Una caiguda que es produeix per la seua gran grandària, per la inclinació del terreny i per la dificultat que tenen per a ancorar-se el sòl perquè el vessant del riu està composta fonamentalment per farciment”, ha indicat l’edil, que ha afegit que “estem parlant d’arbratge superior a deu metres d’altura amb molt de pes en la copa el que provoca que els pins vagen vencent i caiguen. Així s’ha vist en els últims temporals”.
Héctor Díez ha indicat que “des de la meua responsabilitat de regidor de Parcs i Jardins és realment absurd córrer riscos davant aquesta situació. Seria una irresponsabilitat no afrontar-ho com correspon i per això fa uns mesos vaig encarregar aquest informe als tècnics de Parcs i Jardins”.
Els resultats de la primera fase de l’estudi (la realitzada entre el carrer Santa Anna i el Pont de Barrachina) han revelat que almenys dotze exemplars tenen un risc alt de caiguda. Es tracta de pins entre 6 i 10 metres que presenten inclinacions superiors als 45°, estan mal ancorats al sòl i compten amb fissures en el tronc.
“Amb la finalitat de garantir la seguretat als usuaris i a les usuàries del vessant del riu estem procedint a retirar els pins que tenen risc de caiguda. Els que es troben en bon estat seran replantats i la resta, que estan internament fets malbé, seran talats”, ha indicat Díez.
El regidor ha dit que les inspeccions continuaran en la resta del marge esquerre del riu.“Una vegada siguen eliminats els arbres que presenten perill de caiguda, continuarem repoblant el vessant del riu com ja hem realitzat en altres fases amb actuacions del Taller d’Ocupació o amb el mateix departament”, ha assenyalat el regidor, qui ha aclarit que “es plantaran espècies autòctones cas de pins de la zona (tamarinde, xiprer de Cartagena….). En les parts inferiors del vessant es continuarà repoblant amb xops, magranes, figueres… i per descomptat, amb arbustos i xicotetes plantes aromàtiques de la zona que tenen la comesa d’assentar i mantindre el talús perquè no es vaja perdent terra”.