Impulsat per l’Ajuntament naix, entre altres objectius, amb la visió d’augmentar l’ocupabilitat de l’alumnat
El Consell Municipal de Formació Professional (FP) es constituirà dilluns que ve, 18 de novembre, a les 18.00 hores per a, a continuació, celebrar la seua primera reunió ordinària, en la qual es preveu la creació de quatre comissions de treball. Així ho ha anunciat aquest matí la responsable de l’àrea d’Educació de l’Ajuntament il·licità, María José Martínez.
Presidit per l’alcalde, Carlos González, el Consell es convocarà, com a mínim, de manera bianual. No obstant això, serà una entitat dinàmica i amb activitat al llarg del curs gràcies a les quatre comissions de treball, que elaboraran anàlisis, informes i estudis referents a la realitat dels cicles assentats a Elx, a més d’elevar iniciatives a la Conselleria.
En la primera de les citades comissions, s’atendrà les necessitats del sector empresarial del Baix Vinalopó, amb l’objectiu de conéixer quines ocupacions i perfils professionals són requerits pel mercat laboral; la segona versarà sobre l’adaptació de la formació a aquests perfils; la tercera comissió tractarà assumptes relatius a equipaments i recursos materials que requereixen els centres educatius; i, la quarta, d’orientació, s’encarregarà d’organitzar esdeveniments (jornades, fires, concursos…) per a incentivar l’oferta d’FP més adequada al panorama sociolaboral il·licità.
El Consell, compost pels grups polítics del Ple, els i les directores dels instituts, representants d’alumnes, associacions empresarials, AMPAS i FAPAS, universitats i sindicats, tècnics i tècniques de les regidories implicades i Labora, tindrà caràcter eminentment consultiu i participatiu, encara que com ha avançat la regidora, l’Ajuntament assumirà aquelles qüestions en les quals posseïsca competències.
Una necessitat sentida i expressada
Amb 23 centres d’FP al terme municipal, i més de 2.500 estudiants entre alumnes de cicles formatius de grau mitjà i superior, el Consell, impulsat pel Consistori, tracta de donar resposta a la necessitat sentida i expressada per la societat de posar en valor i millorar la qualitat de les educacions tècniques a la ciutat i comarca, en una singladura que va començar a la tardor de 2018, i que, abans fins i tot de la seua posada en marxa oficial dilluns que ve, ha aconseguit la inclusió en el Pla Edificant de l’ampliació del Sixto Marco, clau per a la seua designació com a Centre de Referència Nacional del Calçat.
El foment de la transversalitat, la incorporació activa de l’FP Dual, la inclusió de noves famílies professionals en el catàleg formatiu local, o l’augment de places, són alguns dels reptes que afrontarà el Consell Municipal, amb la vista posada en l’acostament entre empreses i instituts, i augmentar l’ocupabilitat de l’alumnat en un escenari, com ha recordat la regidora, “condicionat per la globalització i la digitalització”.