La 14a edició de Focus Pime, celebrada al Centre de Congressos, aconsegueix reunir a al voltant d’un centenar de persones a Elx.
Empreses i professionals s’han reunit aquest dimarts en una nova trobada Focus Pime i Emprenedoria 2019. La cita, que ha tingut lloc al Centre de Congressos i ha aconseguit reunir a al voltant d’un centenar de persones a Elx, és una mostra més del gran talent que existeix a la ciutat, i de la fortalesa de l’ecosistema emprenedor innovador que està aconseguint situar el municipi com a referent quant a tecnologia, innovació i coneixement es refereix. Sota el títol “reptes de la transformació digital i el seu impacte en les empreses”, professionals de diferents sectors, han donat a conéixer, en aquesta 14a edició, la tecnologia digital com una gran oportunitat per a ajudar les empreses a créixer i a aconseguir mantindre la seua proposta de valor en el mercat.
La inauguració de l’esdeveniment ha sigut a càrrec de l’alcalde d’Elx, Carlos González, qui ha començat dient que “el procés de digitalització per a les pimes no està resultant fàcil” i ha afegit que “és necessari donar un impuls tecnològic per a accelerar aquest procés”. “Estic segur que entre hui i demà s’abordaran aspectes que estan directament relacionats amb aquest objectiu dins de l’interessant programa que s’ha elaborat per a aquesta trobada”, ha destacat.
González ha assenyalat que “des de l’Ajuntament d’Elx hem vist la necessitat i l’interés de col·laborar en l’organització d’aquest fòrum perquè existeix una coincidència bàsica entre els objectius del Focus i les nostres polítiques de producció econòmica”, i ha subratllat que “una de les principals prioritats del govern municipal és contribuir al desenvolupament socioeconòmic i a la creació d’ocupació mitjançant l’impuls d’iniciatives com aquesta”. També ha fet referència a la posada en marxa del Campus Tecnològic, un espai d’alta qualitat dedicat a la ubicació d’empreses tecnològiques les obres del qual, segons ha indicat el regidor il·licità, començaran en les pròximes setmanes.
A l’acte també han assistit el conseller d’Economia Sostenible de la Generalitat Valenciana, Rafael Climent; el regidor de Promoció Econòmica, Carlos Molina; José Javier García, president CEEI Elx i Julia Company, directora general de l’IVACE.
Segons les dades de l’últim informe de la Fundació Cotec la digitalització podria tindre un impacte de fins l’1,8% anual del PIB a Espanya en 2025. L’economia digital representa el 5,6% del PIB a Espanya i només s’està capturant un 13,5% del potencial digital, i el 48% de les activitats laborals són automatitzables amb tecnologia ja existent. Dades que segons el conseller d’Economia Sostenible, Rafael Climent, “posen en relleu l’enorme oportunitat que suposa per a les empreses aprofitar aquest salt tecnològic”.
Per part seua, el president de CEEI Elx, José Javier García, ha agraït l’esforç i la labor de les més de 60 entitats de l’ecosistema emprenedor que s’han implicat en la realització d’aquest programa, així com el compromís de l’Ajuntament i l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE).
El debat col·loqui, moderat per la periodista Carolina Sellés, ha comptat amb la participació d’Olga San Jacinto, exdirectora de Google Amèrica i membre independent del consell d’administració d’EVO Bank; Catalina Jiménez, directora general de la unitat de negoci de consultoria, Integració i Sistemes de Sothis i Mónica Rodríguez, IT Strategic Project Manager and CTO en Kuiko (Ferrovial Serveis). En el debat s’ha posat d’exemple la transformació digital per a afrontar amb èxit els reptes del seu impacte en els models de negoci actuals i futurs, en les estructures organitzatives, en el govern i en la cultura de les organitzacions.
Durant el debat també s’ha parlat de com la digitalització ha permés relacionar-se millor amb la clientela i competir, de forma més eficaç, en mercats en constant evolució, en els quals és necessari redissenyar els models de negoci i les propostes de valor a la clientela cada dia. En aquest sentit, Catalina Jiménez, de Sothis, ha destacat que “es nota molt que les empreses que automatitzen una línia de producció milloren”. A més, ha assenyalat que “la digitalització ofereix més facilitats per a treballar i compaginar la nostra vida. I es tradueix en un valor afegit per a la clientela”.
Per part seua, Olga San Jacinto ha assegurat que “no es llevaran treballs, sinó tasques” gràcies a aquesta transformació digital. “Variarà molt segons la indústria, però si que hi haurà un reemplaçament de perfils. Haurem de tindre una formació contínua”. Així mateix, ha apuntat que aquesta transformació ha de centrar-se en les persones.
A més, Mónica Rodríguez ha posat en valor que “la clientela digital busca la immediatesa, el tracte personalitzat i la facilitat d’ús”.
Després de la taula redona, ha tingut lloc un còctel Networking per a les i els assistents, per a permetre conversar i buscar sinergies empresarials.
Enguany, està previst organitzar 19 esdeveniments al llarg de tota la Comunitat, amb els quals es pretén impulsar l’emprenedoria i la innovació. Un total de set a la província d’Alacant, cinc a Castelló i set a València. Fins hui s’han celebrat ja deu trobades i queden nou pendents.
Focus Pime i Emprenedoria està organitzat per l’Ajuntament d’Elx i els CEEI de la Comunitat Valenciana amb la col·laboració de les diferents entitats que integren l’ecosistema valencià d’emprenedoria innovadora. La iniciativa està finançada per la Generalitat Valenciana, a través de l’IVACE, i pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Operatiu de la Comunitat Valenciana 2014-2020.