Elx viatja al Pol Sud amb l’expedició del vaixell d’investigació oceanogràfic ‘Hespérides’

Elx viatja al Pol Sud amb l’expedició del vaixell d’investigació oceanogràfic ‘Hespérides’

Una miniatura policromada de la Dama d’Elx i documentació dels tres patrimonis de la humanitat són els materials donats per la Regidoria de Cultura que aniran per a la base antàrtica espanyola ‘Joan Carles I’.

La regidora de Cultura, Marga Antón, que ha visitat el vaixell, considera aquest “viatge a l’Antàrtida” com “un bon mitjà de promoció de la ciutat d’Elx al llunyà continent”.

La regidora de Cultura, Marga Antón, ha visitat el vaixell d’investigació oceanogràfic A-33 Hespérides, amb base en Cartagena, per a entregar una miniatura policromada de la Dama d’Elx i documentació dels tres patrimonis de la humanitat a la base antàrtica espanyola ‘Joan Carles I’, emmarcada dins de l’expedició de l’Hespérides que el 12 de novembre iniciarà la seua vint-i-cinquena campanya antàrtica.

L’edil ha assenyalat que “aquest viatge suposa un bon mitjà de promoció de la ciutat d’Elx al llunyà continent” i ha afegit que “és tot un honor compartir tres símbols que defineixen la tradició cultural de les i dels il·licitans com són el Palmerar d’Elx, el Misteri d’Elx i el projecte pedagògic del Centre de Cultura Tradicional Museu Escala de Puçol, que han sigut declarats per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat”. A més, també s’ha fet lliurament d’una miniatura de la Dama d’Elx.

Part de la documentació anirà a parar a la biblioteca del vaixell Hespérides i la resta estarà en la singladura que el vaixell faça pels diferents ports del món com Punta Arenas, Ushuaia, Rio de Janeiro o les Palmes, i servirà com a material didàctic per a donar a conéixer a la ciutat d’Elx.

Durant la visita la regidora ha estat acompanyada del comandant del vaixell oceanogràfic, José Emilio Regodón, qui ha avançat que el gran objectiu d’aquesta expedició és “fer ciència” i ha afegit que “enguany s’abordaran 13 grans projectes d’investigació en zona antàrtica, dels quals huit es desenvoluparan a bord de l’Hespérides i estaran relacionats amb el canvi climàtic, la geodinámica i la sismologia”. Així mateix, Regodón ha destacat que la resta de projectes no solament tindran lloc en l’embarcació, també en les dues bases antàrtiques espanyoles: “la base Joan Carles I, que està a les illes Livingston, i la base Gabriel de Castella, que està a l’illa Decepció”.

També han acudit a la visita Maricruz González, membre de la Comissió de Patrimoni Unesco en el Consell Local de Cultura, i el Patró de la Fundació Universitària d’Investigació Arqueològica L’Alcudia per la Universitat d’Alacant, Fernando Brufal, qui ha destacat que “la iniciativa és difondre el nostre patrimoni il·licità i crec que és una oportunitat única”. “Em sent ambaixador de la meua ciutat allà on vaig”, ha afegit.

L’Hespérides passarà més de set mesos fora de la seua base, l’Arsenal de Cartagena, tres salpant per les aigües del continent gelat. A bord viatjarà una dotació de l’Armada. Segons l’itinerari es preveu que el vaixell estiga a Espanya el 17 de Juny de 2020.

D’altra banda, es podrà seguir el full de ruta del vaixell a través de la plataforma de la Unitat de Tecnologia de la Marina (UTM) per a saber en tot moment en què zona es troba aquest vaixell.

A més de servir per a proporcionar suport a la mobilitat del personal investigador que ha desenvolupat els seus projectes en terra, el vaixell ha col·laborat amb el suport logístic als programes polars de Bulgària, Colòmbia, Portugal, Regne Unit, i l’Uruguai.