Carlos González: “L’aprovació del pressupost atorgarà estabilitat política i rumb al Govern Municipal en 2020”

Carlos González: “L’aprovació del pressupost atorgarà estabilitat política i rumb al Govern Municipal en 2020”

El pressupost consolidat ascendeix a 244 milions d’euros i creix l’esforç inversor en Educació un 8,9%; en polítiques de Benestar Social i Igualtat, un 6%; en política cultural un 16,5%; en promoció econòmica un 45% i els esports 9%

El Ple Municipal ha aprovat el pressupost municipal per a 2020 amb els vots a favor de PSOE i Compromís, i els vots en contra de PP, Cs i Vox.
El pressupost 2020 s’ha aprovat en una sessió plenària que l’alcalde, Carlos González, ha valorat molt positivament ja que “ens ha permés aprofundir en a què es dedicaran els recursos que gestionarà l’Ajuntament en l’exercici 2020″.

González ha destacat el fet que l’Ajuntament d’Elx haja sigut un dels primers de la Comunitat Valenciana i el primer de les principals ciutats de la província a tirar avant els seus comptes per al pròxim exercici. “I més enllà d’aquesta qüestió, que atorgarà estabilitat política i rumb al Govern Municipal durant el pròxim exercici, voldria destacar que l’aprovació del pressupost significarà d’una banda inversió de recursos municipals en una política de creació d’ocupació i de reactivació econòmica. A més, contribuirà d’una forma decisiva a modernització de l’espai públic, dels equipaments públics, i per tant, el pressupost de 2020 significarà una forta inversió en cohesió territorial i en cohesió social”.

Segons el parer de l’alcalde, aquests són els pressupostos que necessita Elx per a continuar avançant. “Hui, l’Ajuntament d’Elx marca un rumb de progrés, prosperitat, benestar i qualitat de vida per al pròxim exercici”.

Per part seua, la portaveu de Compromís, Esther Díez, ha indicat que “aquest pressupost fa d’Elx un municipi més verd, just i viu. I això vol dir que el pressupost 2020 farà una mica més fàcil i més feliç la vida a les persones, precisament perquè aquest document aposta per l’espai públic de qualitat, avança en polítiques inclusives i potència la dinamització dels diferents sectors que donen vida a la nostra ciutat”.

Tal com ha explicat en el Ple la regidora de Gestió Financera, Patrícia Macià, el pressupost consolidat (el que inclou les empreses i organismes municipals) ascendeix a 244 milions d’euros. Desglossat, el pressupost de l’Ajuntament és de 196,4 milions d’euros; el de Pimesa és de 19,4 milions, Aigües d’Elx 30 milions, el d’Espais Verds és d’1 milió; el d’Aigües d’Elx és de 30 milions i el de VisitElx de 2,2 milions.
D’acord amb aquestes dades el pressupost per habitant supera els 1.000 euros, concretament se situa en 1.057.

Els ingressos de l’Ajuntament són de 196,4 milions d’euros, la qual cosa suposa un creixement del 12,4%.

L’Ajuntament experimenta un creixement molt important en el que té a veure amb les inversions reals que se situa en 19,4 milions, i des de la perspectiva de la consolidació de les xifres es disposarà de 36,8 milions d’euros, una xifra molt considerable que tindrà com a objectiu contribuir a la modernització del municipi i millora dels serveis públics. La inversió per habitant ascendirà a 159 euros per persona.

La distribució del creixement de la despesa en algunes àrees: Creix l’esforç en Educació un 8,9%; en polítiques de Benestar Social i Igualtat, un 6%; en política cultural un 16,5%; en promoció econòmica un 45% i els esports 9%.
Creix de manera important la despesa útil des del punt de vista social, és a dir, en totes les partides que estan d’acord amb les prioritats de l’Equip de Govern.

Algunes de les actuacions previstes són:

Millora en equipaments socials. Primera anualitat per a la construcció dels centres socials de Torrellano, l’Altet i els Arenals, així com la redacció del projecte d’un nou centre social per a Sant Antoni. El total suma prop d’un milió d’euros.
-Construcció d’infraestructures educatives. Prop de 5,7 milions per a la construcció de centres com la Vallverda, la Gàl·lia, Els Garrofers o la Baia, entre altres actuacions.
-Es destinaran 658.000 euros a la digitació de l’Administració.
-Pla Centre amb una actuació rellevant com és la conversió en zona de vianants de la Corredora. Per a aquests es pressuposten 700.000 euros i l’objectiu és que les obres es duguen a terme després de les Festes d’Agost per a causar el menor perjudici a comerciants i veïns.
-Per a Eficiència energètica es destinen més de 822.000 euros.
-Regeneració urbana amb 4,5 milions per a la construcció del tercer bloc de Sant Antoni.
-Un milió d’euros per a Pressupostos Participatius.
-Un increment de 50.000 euros per a la rehabilitació d’habitatges (passa de 300.000 a 350.000 euros).
-Renovació d’instal·lacions educatives amb 350.000 euros.
-Construcció dels dos primers edificis del campus tecnològic (5,5 milions d’euros)
-Ampliació del carril bici amb 375.000 euros.

Es tracta d’un pressupost inversor que descendeix als barris i pedanies, que persegueix l’objectiu de la cohesió social i la modernització dels equipaments i serveis públics.
Això es concreta en partides com les destinades a iniciar la redacció del nou Pla General, en la promoció de la Capital Verda Europea, en la conversió en zona de vianants de la Corredora i altres actuacions del Pla Centre, en infraestructures de zona 30 per a pacificar el trànsit, en el transport a les pedanies o en una partida de 50.000 euros per a un nou projecte pilot perquè els alumnes de Secundària arriben d’una manera segura als seus centres. A això cal sumar també 100.000 euros destinats a la millora en espais municipals.

Destaca l’increment de 400.000 euros destinats a polítiques socials i els 250.000 euros dedicats a activitats de dinamització comercial. Juntament amb això, s’incrementen les partides destinades a Cultura, a la Regidoria de Festes i a Esports.