L’alcalde d’Elx crida a recuperar l’esperit de consens que va permetre il·luminar la Carta Magna de 1978 durant l’acte amb motiu del Dia de la Constitució celebrat a l’Ajuntament d’Elx
La consellera Carolina Pascual rep el Ram d’Or d’Elx i advoca en la seua conferència per les polítiques d’innovació com a “oportunitat per a erigir una societat més igualitària”
L’Associació d’Informadors, Marina Marroquí, l’Associació d’Amics de l’Arròs amb Costra i la Plataforma de Teatre Amateur d’Elx reben la Medalla de Plata del Bimil·lenari
El Saló de Plens ha mostrat la millor de les seues gales en l’acte que commemora la jornada en la qual els espanyols van decidir enterrar vells fantasmes i decidir el futur d’una manera valenta i pacífica, en la qual el diàleg va permetre desenvolupar el marc jurídic elemental que garanteix els drets i les llibertats democràtiques de la nostra col·lectivitat. El 6 de desembre de 1978 es va celebrar el referèndum per a la ratificació de la Constitució, fruit de la Llei per a la Reforma Política, sent els primers comicis als quals estaven convocats els ciutadans després del franquisme, i que va comptar amb el suport unànime del cens electoral.
Més de quatre dècades després, el regidor il·licità, Carlos González, en un esdeveniment que ha comptat amb la presència de l’Equip de Govern, membres de la Corporació Municipal, personalitats destacades de tots els àmbits de la societat i veïns que encara recorden amb afecte l’efemèride, ha fet una clara crida a recuperar l’esperit de consens que va permetre il·luminar la Carta Magna, reivindicant la seua renovació per a adaptar-la al segle XXI donada l’evolució i maduresa del poble espanyol.
En aquest sentit, segons ha afirmat González, “set de cada deu ciutadans pensa que la Constitució necessita una profunda reforma”, i s’ha pronunciat en el positiu que seria la mateixa per a afrontar la multiplicitat de reptes de la present centúria, a més d’altres qüestions més pròximes en el temps com la resolució de la crisi de convivència a Catalunya, el blindatge de drets davant el perillós avanç dels populismes, o que siga l’element imprescindible que permeta l’estabilitat política i així evitar situacions de bloqueig institucional com els viscuts recentment. “Cal que la reforma nasca de la concòrdia i l’enteniment”, i ha lamentat que, amb l’aritmètica parlamentària actual, siga impossible tan necessari propòsit.
L’alcalde, qui ha afirmat que la Constitució de 1978 va portar a Espanya un model de construcció nacional “modern, plural, obert i europeista”, ha lloat els actors polítics del moment per “la generositat, altura de mires i visió d’estat” que van demostrar, possibilitant que aquests 41 anys hagen sigut “el major període de benestar a Espanya”.
Ram d’Or d’Elx
La convidada a oferir la conferència durant l’acte, la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, l’enginyera il·licitana Carolina Pascual Villalobos, ha sigut distingida amb el Ram d’Or d’Elx per la Junta de Govern Local en atenció als seus excel·lents mèrits professionals, entre els quals es troba la docència i investigació universitària i el deganat del Col·legi Oficial d’Enginyers de Telecomunicacions, “on ha sigut la primera dona que ha aconseguit aquestes responsabilitats a la Comunitat i a Espanya”, ha especificat González.
Pascual, en el seu discurs, ha agraït la menció honorífica i ha parlat de les polítiques d’innovació com l’oportunitat perfecta per a erigir una societat més igualitària. “El bon ús de les noves tecnologies serà una eina eficaç per a combatre les diferents bretxes existents”, les quals, ha subratllat, “serviran per a millorar la qualitat de vida de les persones”, per la qual cosa ha manifestat que, els avanços en la tècnica, “han de contribuir a garantir els valors que recull la nostra Constitució: dret a la igualtat, al treball, a la producció i creació científica, a la protecció a la infància i dels nostres majors”.
“Si aconseguim garantir els drets que la societat digital planteja, crearem societats dotades de potencial innovador i més inclusives. Des de les administracions, en cooperació amb el sector privat i la societat civil, hem de garantir una transformació digital sostenible en la qual ningú quede arrere, en la qual tots siguen iguals, tal com recull la nostra Constitució. Innovar suposa pensar les coses des d’un altre punt de vista i transformar la realitat per a millorar-la. Sol ser un treball col·lectiu i necessita col·laboració de tots. La Constitució va ser una innovació, un canvi disruptivo, va transformar la realitat i es va fer gràcies al consens”, ha assenyalat la consellera.
Medalles de Plata del Bimil·lenari
Així mateix, s’ha atorgat quatre de les més altes distincions de la ciutat, la Medalla de Plata del Bimil·lenari, a l’Associació d’Informadors d’Elx, a Marina Marroquí Esclapéz, a la Plataforma de Teatre Amateur i a l’Associació d’Amics de l’Arròs amb Costra.
L’Associació d’Informadors d’Elx, constituïda en 1971 com a hereua directa de l’Associació de la Premsa Il·licitana, vela per, en paraules de l’alcalde, “la “llibertat d’expressió i la qualitat de la nostra democràcia”.
Marina Marroquina, presidenta de l’Associació Il·licitana contra la Violència de Gènere, ha recollit el seu guardó per la labor de sensibilització que efectua “utilitzant l’educació com a arma definitiva per a acabar amb aquest drama”.
La Plataforma de Teatre Amateur, ha precisat González, mereix el reconeixement “per la gran contribució de dinamització cultural a Elx durant dues dècades”.
L’Associació d’Amics de l’Arròs amb Costra, per la seua contribució a la difusió de les tradicions i la cultura il·licitanes i dels valors de la convivència, l’enteniment i el diàleg entre els il·licitans.
Intervenció de l’alcalde Dia de la Constitució Espanyola, 2019