El Tribunal Suprem també avala la suspensió de les obres de l’hotel dels Arenals del Sol decretada per Costes

El Tribunal Suprem també avala la suspensió de les obres de l’hotel dels Arenals del Sol decretada per Costes

La secció primera de la sala contenciosa administrativa inadmet a tràmit el recurs de cassació de la constructora contra la part dispositiva de l’Audiència Nacional que va ratificar la decisió de l’organisme de l’Estat

 

El Tribunal Suprem ha inadmés a tràmit el recurs de cassació presentat per l’empresa propietària de l’hotel dels Arenals del Sol Princesol S.A. i Regalado Arquitectos S.L.P. contra la sentència de l’Audiència Nacional que donava la raó a la Direcció General de Costes en la suspensió de les obres de l’hotel dels Arenals del Sol.

La secció primera de la sala contenciosa administrativa de l’alt tribunal, en una provisió dictada el passat dia 5, resol en ferm la desestimació del recurs en considerar, entre altres raons, que “falta fonamentació suficient” i que “el que realment es pretén és l’obtenció d’un pronunciament “ad casum”, per la qual cosa a més condemna en costes la part recurrent.

La sentència de l’Audiència Nacional dictada el passat 10 de maig va desestimar el recurs interposat per Princesol S.A. i Regalado Arquitectos S.L.P. davant de l’ordre ministerial de 30 de juny de 2017, dictada per la directora general de Sostenibilitat de la Costa i de la Mar que va acordar denegar l’autorització presentada per l’empresa propietària de l’hotel per al “Nou projecte bàsic i d’execució”, ordenar l’aixecament de les obres realitzades sense la corresponent autorització i posar en coneixement del servei provincial de Costes a Alacant la resolució a fi de depurar la situació jurídica de la concessió.

Tal com recull la sentència de la secció primera de la sala contenciosa administrativa de l’Audiència Nacional, la Direcció de Costes va considerar que la concessionària va fer treballs que suposen un incompliment del projecte autoritzat el juny de 2015 i precisa que “la legalització pretesa de les obres realitzades i l’autorització de les pendents de realitzar, que contemplen l’enderrocament de la totalitat de l’edifici i la seua reconstrucció, s’oposa al dret transitori de la normativa per constituir un augment del volum no autoritzat”.

Per la seua part,  Princesol S.A., explica la sentència, “pretén la nul·litat de l’ordre ministerial recorreguda i que es declare el seu dret a obtindre l’autorització complementària que legalitzaria allò actuat i autoritzaria les obres complementàries a executar en l’hotel” al·legant que “el que ha canviat és només la forma d’execució de les obres, perquè el seu resultat final complirà el que s’estableix en el projecte en tots els seus paràmetres”.

La sentència també recull que l’Ajuntament d’Elx assenyala que les obres realitzades per la recurrent tampoc no s’ajusten a les llicències municipals concedides.

Total demolició

Després d’exposar diferents raons al·legades per les parts i diverses consideracions jurídiques, la part dispositiva de l’Audiència explica en l’apartat cinqué dels Fonaments de Dret que “les obres contemplades en el projecte autoritzat en 2015 consistien en la rehabilitació d’un edifici existent, que no contemplaven la seua demolició (desaparició total de la construcció existent) ni la seua reconstrucció integral”.

“No obstant això -afig-, en les visites d’inspecció realitzades a l’edifici es va observar que es van realitzar obres que suposen una total demolició i una completa reconstrucció de diverses parts de l’edifici que excedeixen de les contemplades en el projecte autoritzat”.
Així mateix, en un altre paràgraf, l’Audiència és concloent: “El projecte autoritzat proposava el manteniment de l’estructura original de l’edifici, mentre que les demolicions de plantes o seccions completes de l’edifici executades (des de coronació a fonament) en més de la meitat de l’edifici original, segons els nous plans explicatius aportats en 2016, la reconstrucció dels quals ha efectuat en part, vulneren els termes de l’autorització, ja que es tracta de modificacions substancials del projecte autoritzat que es posen en relleu en les inspeccions efectuades arran de les denúncies rebudes i motiven la sol·licitud de legalització”.

Aquesta sentència de l’Audiència Nacional recollia la possibilitat de recórrer en cassació davant el Tribunal Suprem en un termini de 30 dies. La mercantil Princesol S.A. va interposar aquest recurs i l’alt tribunal l’ha inadmés a tràmit amb una resolució davant la qual no cap cap recurs i que, en conseqüència, és ferma, segons la provisió del passat 5 de desembre.