Elx participa en un projecte europeu per a previndre el racisme, la xenofòbia i els delictes d’odi

Elx participa en un projecte europeu per a previndre el racisme, la xenofòbia i els delictes d’odi

En CLARA, que és el nom de la iniciativa, participen la Policia Local d’Elx, la Regidoria de Seguretat Ciutadana i la de Polítiques Inclusives

L’objectiu, previndre aquest tipus de conductes amb un enfocament pràctic al costat de les associacions i els col·lectius representants de la diversitat en el municipi

La Policia Local d’Elx (PLE) participa per primera vegada en un projecte europeu gràcies al programa CLARA, amb el qual es busca constituir Comunitats Locals d’Aprenentatge (CLAP) contra el racisme, la xenofòbia i el discurs d’odi. Aquesta iniciativa transversal, que parteix de la Regidoria de Seguretat Ciutadana i la de Polítiques Inclusives, formarà una vintena d’agents i quatre facilitadors per a acostar-se a la realitat social de les diferents associacions, organitzacions i col·lectius que representen la diversitat cultural en el municipi, amb un enfocament grupal, directe, pràctic, formatiu i integrador. Ha sigut presentat aquest matí a l’Ajuntament pel regidor de Polítiques Inclusives, Mariano Valera, el de Seguretat Ciutadana, Ramón Abad, el cap de la PLE, César Zaragoza, i l’intendent José E. Medina.

“Elx, històricament, és una societat multicultural, per haver sigut una ciutat receptora de persones de diferent origen al llarg de la seua història”, ha indicat el regidor de Polítiques Inclusives: “Aquest fet confereix al municipi un caràcter obert i és font de riquesa i desenvolupament”. Encara que Valera ha reconegut que, si no s’efectua una gestió adequada de la diversitat cultural i ètnica del municipi, “existeix el potencial perill en forma de tensions entre els diferents grups” i “la generació de tractes desiguals i conflictes” basats en el racisme i la xenofòbia. “La Policia Local és clau no sols per a perseguir delictes d’odi, sinó per a previndre conductes”, ha dit Valera.

L’objectiu de CLARA és, ha manifestat, “millorar les capacitats de les autoritats, policies i comunitats per a previndre, identificar i lluitar contra els crims racistes i xenòfobs que amenacen la convivència pacífica”. Abad, per part seua, ha explicat que CLARA és un projecte impulsat i cofinançat per la Unió Europea (UE), i que compta amb un pressupost total de 260.000 euros, dels quals 29.000 es destinaran a Elx, cosa que s’ha reflectit ja en els pressupostos aprovats la setmana passada.

CLARA conté diferents accions organitzades en tres eixos: el primer, la implementació de les Comunitats Locals d’Aprenentatge (CLAP) com a eina innovadora per a intercanviar percepcions i coneixements amb associacions i grups d’interés amb la finalitat de desenvolupar estratègies de convivència. El segon, incorporar les lliçons apreses en unes altres ciutats europees. En aquest sentit, membres de la PLE, al costat d’uns altres cossos municipals espanyols i entitats com la Universitat de Salamanca o l’Observatori del Racisme i la Xenofòbia d’Espanya, van visitar, a l’octubre, la localitat anglesa de Bradford, que ha fet una tasca exemplar quant a implicació de les institucions, forces de seguretat i col·lectius en la lluita contra el racisme i per la integració. I, el tercer, el desenvolupament d’un sistema de monitoratge, avaluació i suport a les víctimes d’incidents d’aquesta mena. “CLARA és part de l’estratègia del cos de la policia comunitària i de proximitat, els valors de la qual són l’atenció a la diversitat, la comprensió de la realitat i la transparència”, ha expressat Abad.

Avançar-se al futur

Així mateix, la PLE es coordinarà amb uns altres cossos municipals del país com ara Fuenlabrada, Leganés, Getafe, Màlaga i Pamplona, i es reuniran periòdicament -la primera d’aquestes trobades serà el 21 de gener de 2020 a Madrid- per a establir un “feedback” de les accions empreses en el programa. “Una de les missions de la Policia Local”, ha dit Zaragoza, “és prendre les decisions de cara al futur per a evitar problemes d’integració social en els nostres barris que hui no tenim”.

A més, ha anunciat que es crearà al si de la PLE una Unitat de Mediació “per a resoldre problemes de tipus social”. L’intendent Medina, així mateix, ha revelat la creació d’una eina web restringida a les policies participants en CLARA i que serà pionera a Espanya, per a establir un model de categorització i detecció de delictes racistes i xenòfobs, en el qual es registraran aquesta classe d’incidents i s’extrauran així lliçons per a erigir accions a xicoteta i gran escala.

La pretensió última del projecte europeu, que té una duració de dos anys, és convertir Elx en un municipi referent en el tractament de la diversitat mitjançant policies i transferir els coneixements adquirits a unes altres forces municipals del país.