L’alcalde, Carlos González, es reuneix amb el veïnat per a explicar que 74 titulars del Bloc I rebran més de 3.000 euros cadascun
En l’Edifici 2, les quantitats a descomptar a 120 titulars per la diferència d’IVA oscil·la entre 3.235,67 euros i 4.556,78 euros per habitatge.
Els tràmits realitzats a través de PIMESA suposaran un estalvi addicional per al veïnat d’aquests dos edificis de més de 670.000 euros
L’alcalde d’Elx, Carlos González, i la regidora d’Urbanisme, Ana Arabid, juntament amb el gerent de Pimesa, Antonio Martínez, es van reunir amb el veïnat de Sant Antoni per a explicar-los les gestions tributàries que s’han dut a terme en relació amb l’IVA per les vendes d’habitatges de nova construcció en el barri. Unes gestions que han donat el seu fruit i que suposaran un estalvi addicional per al veïnat dels dos primers edificis de més de 670.000 euros.
Cal recordar que en la formalització dels contractes de compravenda d’habitatges en els dos edificis de nova construcció executats a Sant Antoni, l’IVA repercutit per l’Ajuntament als compradors/es incloïa en la seua base imposable el valor de les ajudes rebudes pel consistori en la construcció dels nous habitatges, amb l’increment al preu per a calcular la base sobre la qual aplicar l’impost.
L’Ajuntament i PIMESA no estaven d’acord amb el tractament tributari que les subvencions obtingudes per a la renovació del barri suposaven per al veïnat, en tindre un impacte molt negatiu en persones vulnerables, en general, amb escassos recursos econòmics i que havien realitzat un grandíssim esforç en l’adquisició dels habitatges de nova construcció.
Per això, amb data 30 de juliol de 2019 PIMESA va realitzar una consulta davant la Direcció General de Tributs del Ministeri d’Hisenda, perquè es donara una resposta vinculant per aquest òrgan a si les ajudes públiques obtingudes en l’ARRU per l’Ajuntament en la construcció dels nous habitatges havien de formar part, o no, de la base imposable de l’operació de compravenda.
Tal com l’alcalde va exposar anit al veïnat, el passat 31 de gener la Direcció General de Tributs va donar resposta, amb efectes vinculants, a la consulta presentada per PIMESA assenyalant que “En aquestes circumstàncies, la concessió de la subvenció no ha d’incloure’s en la base imposable de les operacions de lliuraments dels habitatges qualificats com protegides que realitza l’Ajuntament consultant”.
Com a conseqüència d’això, l’IVA a repercutir als adquirents és inferior al reflectit en les compravendes realitzades, la qual cosa implicarà la devolució al veïnat de quantitats molt significatives.
En l’Edifici 1, les quantitats a retornar a 74 titulars per l’IVA facturat de més ascendeix a 3.131,29 euros per habitatge (lineal). En total suposa un estalvi de més de 231.700 euros en benefici de la ciutadania.
En l’Edifici 2, les quantitats a descomptar a 120 titulars per la diferència d’IVA oscil·la entre 3.235,67 euros i 4.556,78 euros per habitatge. L’estalvi total ascendeix a 438.600 euros en benefici de la ciutadania.
Les gestions realitzades per l’Ajuntament d’Elx a través de PIMESA en relació a l’IVA suposaran un estalvi addicional per al veïnat d’aquests dos nous edificis de més de 670.000 euros.
GESTIONS IRPF
En un primer moment, les subvencions obtingudes del Ministeri de Foment i de la Generalitat Valenciana en la construcció dels edificis de nova construcció de l’ARRU Barri Sant Antoni se’ls va imputar a les persones adquirents dels nous habitatges, veïns i veïnes del barri, com un guany patrimonial no derivat d’una transmissió prèvia. Aquesta consideració va tindre un impacte fiscal molt negatiu en les declaracions de l’impost sobre la renda de l’exercici 2017 que es va presentar a mitjan 2018, amb quotes a ingressar en l’exercici entre 3.500 i 12.000 euros, aproximadament.
Aquesta situació dificultava en gran manera poder cobrir les necessitats bàsiques en matèria d’alimentació, habitatge (consums d’electricitat, aigua, hipoteca, etc.), per la població afectada.
L’Ajuntament i PIMESA van realitzar múltiples gestions durant diversos mesos en el Ministeri d’Hisenda, en l’Agència Tributària i en la Generalitat Valenciana per a tractar de resoldre aquesta situació injusta.
Com a resultat de les reunions mantingudes i de les gestions i informes redactats pels serveis tècnics de PIMESA, a mitjan 2019 es va aconseguir que l’administració tributària reconeguera que eren realment l’Ajuntament i PIMESA els beneficiaris de les subvencions, i no les o els compradors.
A partir d’ací, en unes poques setmanes es van realitzar les escriptures modificatives dels habitatges, i per PIMESA es va ajudar al veïnat a la presentació dels recursos per a rectificar les autoliquidacions de l’IRPF, eliminant els guanys patrimonials, així com la devolució dels pagaments ja realitzats per aquests juntament amb els interessos legals.
EXEMPLE A NIVELL NACIONAL
Les gestions realitzades per l’Ajuntament i l’empresa municipal PIMESA en Sant Antoni suposaran un exemple a nivell nacional en el tractament fiscal de la política d’habitatge en matèria de rehabilitació i renovació urbana.