Carlos González assegura que l’objectiu d’aquesta actuació és millorar l’accessibilitat al riu i afavorir la inserció laboral, així com aconseguir la Capitalitat Verda Europea en 2030
Aquesta acció, en la qual s’han invertit 1,5 milions d’euros, compta amb dos tallers d’ocupació on les tasques a desenvolupar donaran treball a 60 alumnes i a 8 monitors/es professionals
El vessant del riu Vinalopó és el gran pulmó d’Elx i en aquests últims anys s’ha convertit en un espai d’esbarjo i pràctica esportiva de milers d’il·licitans i d’il·licitanes. Per això, l’Ajuntament ha duplicat la inversió amb 1,5 milions d’euros en el pla de regeneració del vessant del Vinalopó per a convertir el llit del riu en el gran eix verd que vertebra la ciutat de nord a sud. Aquesta actuació compta amb el suport econòmic de la Generalitat Valenciana i es desenvoluparà dos programes de formació i ocupació que donaran treball a 60 alumnes i a 8 monitors professionals en els camps de jardineria, cantería i telecomunicacions, a més de millorar els registres mediambientals i de vida saludables de la zona.
Aquesta acció està emmarcada dins del programa Et Formen que enguany continua després que, en la passada legislatura, el Consistori invertira 3,3 milions d’euros en diversos tallers d’ocupació que van donar treball a joves en atur i que van servir per a consolidar talussos, retirar arbres malalts o en risc de caiguda, i fins i tot instal·lar reg per degoteig. Per a això l’alcalde, Carlos González, el regidor de Promoció Econòmica, Carles Molina, i el regidor de Manteniment, Héctor Díez, han visitat aquest matí les obres que s’estan realitzant, concretament la millora de l’accessibilitat a través d’una rampa i l’enjardinament de la zona.
“Amb aquesta actuació impulsarem la regeneració ambiental del Vinalopó, així com aconseguir la Capitalitat Verda Europea en 2030”, ha assegurat l’alcalde, qui ha afegit que “aquest pla serà possible dur-lo a terme gràcies a dos nous tallers d’ocupació que tenen per objecte millorar l’ocupabilitat de les persones aturades mitjançant la realització d’obres o serveis d’interés general i social, i la impartició d’una formació professional ocupacional, que procure la seua qualificació professional i afavorisca la seua inserció laboral”.
El primer dels tallers es mantindrà durant un any i està format per 30 alumnes i 4 professors/es amb prop de 2.000 hores de formació i pràctica professional a realitzar. El tram del riu objecte d’intervenció abasta des de la costera Bonus i la passarel·la de Vicente Albarranch, en la rodalia de la Universitat Cardenal Herrera CEU, situada en els antics jutjats. S’escometran treballs de consolidació del vessant, recuperació de la coberta vegetal, instal·lació de reg automatitzat, treballs de cantería i restauració en pedra natural, millora dels accessos i treballs d’instal·lació d’infraestructura de telecomunicacions. La inversió prevista ascendeix a 786.164€, dels quals el 88% es correspon amb una subvenció de la Generalitat Valenciana al projecte, i el 12% restant a l’Ajuntament
El segon dels tallers està compost per 30 alumnes i 4 monitors/es, que igualment realitzaran les mateixes hores de formació i pràctiques que l’anterior però en dos trams del llit, el comprés entre el pont del Ferrocarril i el carrer Teodoro Llorente, i entre el pont de Santa Teresa i el de Canalejas. El projecte contempla una actuació similar en matèria de revegetació, accessibilitat, reg automatitzat, tasques d’obra i de consolidació del vessant. La inversió econòmica és la mateixa que en el del primer taller, igual que el repartiment financer dels costos entre l’administració autonòmica i municipal.
Amb aquest pla integral d’intervenció en el vessant del Vinalopó, l’Ajuntament exposa la seua línia de treball a favor de la modernització de la ciutat en clau ecològica, mostrant el seu compromís amb la demanda que exigeix el fenomen del canvi climàtic.