El govern municipal i els agents socials signen un acord per a la reactivació econòmica i social d’Elx

El govern municipal i els agents socials signen un acord per a la reactivació econòmica i social d’Elx

El pla rubricat aquest matí a l’Ajuntament per representants de l’Equip de Govern, l’organització patronal Cedelco i els sindicats UGT i CCOO suposa la mobilització de més de 10 milions d’euros per a pal·liar les conseqüències del coronavirus al municipi
L’alcalde, Carlos González, destaca que és un acord pioner a la província i a la Comunitat i subratlla que “el diàleg social suposa un exercici de responsabilitat col·lectiva en un moment d’emergència sanitària i econòmica tan greu com la que estem patint”

El govern municipal, l’organització patronal Cedelco i els sindicats UGT i CC OO han signat aquest matí, a l’Ajuntament, un acord per a la reactivació econòmica i social d’Elx que suposa la mobilització de recursos econòmics per un valor superior als 10 milions d’euros amb la finalitat de fer front al municipi a la situació generada pels efectes del coronavirus.
Per part de l’Equip de Govern han estat en l’acte de la signatura l’alcalde, Carlos González, i els regidors de Promoció Econòmica, Carles Molina, i de Comerç i Desenvolupament Rural, Felip Sànchez. Els agents socials han estat representats pel president del Cercle Empresarial d’Elx i Comarca, Joaquín Pérez; la secretària general de CC OO del Vinalopó i Vega Baixa, Carmen Palomar; i el secretari general d’UGT de la Muntanya, Vinalopó i Vega Baixa, Ismael Senent.

Carlos González: “Un exercici de responsabilitat col·lectiva”

L’alcalde d’Elx ha destacat d’aquest acord “la importància del diàleg social en un moment d’emergència sanitària, econòmica i social tan greu com la que estem patint”.

González ha indicat que aquest acord “constitueix un exercici de responsabilitat col·lectiva en el qual les parts anteposem l’interés general de la ciutat davant el de cadascuna de les nostres organitzacions. A més, aquests acords sempre tenen efectes positius per a la col·lectivitat, les empreses, les i els autònoms, les micropimes, els treballadors i les treballadores i, en definitiva, per al conjunt de la ciutat”.

“El diàleg social, en aquest context d’emergència, constitueix en si mateix un exercici de compromís amb la ciutat i amb la situació que viu, amb importants necessitats socials i econòmiques”, ha assenyalat Carlos González.

“La signatura d’aquest acord social significa que les tres parts, treballadors/es, empresaris/àries i administració, compartim diagnòstic, la visió i l’estratègia sobre la resposta que necessiten la ciutat, les empreses i els i les treballadores davant un moment crític com el que estem vivint. En un context de caiguda històrica de la demanda i, per tant, de la producció i l’ocupació, les parts estem d’acord en la recepta i en la resposta perquè això no s’acaba ací”, ha explicat el cap de l’equip de govern municipal.

González ha destacat que “es tracta del primer acord d’aquesta naturalesa aconseguit a la província d’Alacant i a la Comunitat Valenciana, que podríem qualificar de pioner, i que estableix com a primera prioritat les persones, les famílies i les seues necessitats bàsiques. És un acord amb un marcat caràcter social que posa el focus en el sector del nostre teixit econòmic més necessitat de suport, les i els autònoms, els i les nostres comerciants, els serveis, les micropimes, un sector fonamental per a la recuperació econòmica”.

L’alcalde il·licità subratlla així mateix que l’acord permetrà mobilitzar 10 milions d’euros en estímuls econòmics i política social. “Fem una modificació econòmica de 5,6 milions d’euros, però posem al servei de la reactivació més de 10 milions d’euros en recursos”.

Felip Sànchez: “La base per a mantindre el diàleg social el temps que faça falta”

Per part seua, el regidor de Compromís, Felip Sànchez, formació que governa amb el PSOE a l’Ajuntament il·licità, ha assenyalat que “aquest acord suposa la base per a mantindre el diàleg social el temps que faça falta i poder eixir junts d’aquesta crisi tan greu que estem patint perquè les conseqüències s’allargaran”.

“Passat l’estiu haurem de treballar de cara a un pressupost que ha de tindre un contingut molt social i de suport a la reactivació econòmica. Es tracta de no abandonar cap persona, les i  els nostres comerciants, hostalers i hostaleres, els negocis de les opersones autònomes i micropimes. És necessari garantir-los aquest suport en una de les situacions més difícils de les seues vides, per a poder mantindre la seua activitat quan comence la desescalada, que les administracions fem aquest gran esforç amb els recursos de la societat perquè puguen tirar avant”, ha assenyalat el regidor de Comerç.

Sánchez ha destacat també la unitat d’acció que suposa la signatura de l’acord per a la protecció social, per a les persones vulnerables, “i hem d’enviar-los un missatge de confiança en el futur, fer-los saber que estarem donant el màxim de les nostres possibilitats”.

Carmen Palomar: “Una situació excepcional que requereix mesures excepcionals”

“Subscrivim aquest acord que ens compromet a les parts a treballar en la cerca de solucions davant l’estat d’alarma, una situació excepcional que requereix també mesures excepcionals i posar en valor les mesures de suport social a les persones i a les famílies amb la realitat que està vivint la ciutat, els treballadors i les treballadores que tenen encara més complicat arribar a fi de mes”, ha dit Carmen Palomar.

“Entenem la urgència de les mesures respecte a autònoms/es i microempreses, encara que trobem a faltar el criteri de renda a l’hora de concedir les ajudes, per la qual cosa emplacem a posar en marxa més mesures orientades a treballadors i treballadores, persones aturades sense cap mena d’ingressos, que a la nostra ciutat ascendeixen a 11.351. Des d’aquest acord exigirem i treballarem per a establir un mecanisme que potencie el suport als treballadors i a les treballadores i per a atendre l’emergència social. Estem convençuts que treballant junts tirarem avant amb major igualtat per a tots i totes”, ha manifestat la responsable de Comissions Obreres.

Joaquín Pérez: “Hi ha un bon punt de partida”

“Des de Cedelco volem agrair a l’alcalde i a l’Ajuntament l’esforç que ha realitzat per a poder atendre les peticions que vam posar sobre la taula orientades a alleujar la crisi econòmica i social que està per vindre, però que ja s’està notant”, ha expressat el president de l’organització empresarial.

Per a Joaquín Pérez, “les mesures adoptades suposen un gran esforç per part de l’Ajuntament, que ha hagut de fer una vertadera obra d’enginyeria com hem pogut comprovar. Es tracta d’una primera fase que, com ja va anunciar l’alcalde, cal mesurar i ajustar. Hi ha un bon punt de partida per a començar a treballar amb la finalitat que el municipi patisca el menor impacte possible. Amb voluntat i remant junts segur que tirarem avant”.

Ismael Senent: “Hem de prioritzar l’atenció a la salut de totes les persones”

És necessari que els agents socials i l’administració local, la més pròxima a la ciutadania, siguem conscients de l’emergència social que vivim al nostre país i de la necessitat de posar en comú totes les polítiques possibles per a fer valdre tota la capacitat d’ajuda. S’estan rebent ajudes a tots els nivells, tant del govern central com de l’autonòmic i de l’Ajuntament d’Elx per a pal·liar situacions molt complicades”, ha explicat el líder d’UGT.

“Hem de prioritzar l’atenció a la salut de totes les persones, perquè si no ho fem difícilment podrem atendre l’economia en la qual estem immersos. Vull agrair la disposició de tots els col·lectius per a la signatura d’aquest acord, que ha de suposar d’ara en avant fixar criteris perquè siguem capaços d’enfocar i destinar les ajudes a qui més les necessite. La setmana que ve posarem en marxa taules de treball per a impulsar la reactivació de l’economia que ens permeta eixir d’aquesta situació de crisi i que ningú es quede arrere”.