Mariano Valera agraeix el treball de l’Associació Parkinson Elx en el Dia Mundial de la malaltia

Mariano Valera agraeix el treball de l’Associació Parkinson Elx en el Dia Mundial de la malaltia

El regidor de Drets Socials i Polítiques Inclusives reitera el compromís institucional amb l’entitat fundada en 2011, en una jornada que tracta de conscienciar sobre aquells símptomes que passen desapercebuts


Més de 2.000 persones en el municipi i comarca pateixen els efectes d’aquest trastorn neurodegeneratiu del sistema nerviós central que afecta el moviment, descobert en el segle XIX pel metge James Parkinson


 

Més de 160.000 persones conviuen actualment amb el pàrkinson a Espanya; un trastorn neurodegeneratiu crònic del sistema nerviós central que afecta el moviment, i que, malgrat no ser mortal, condiciona per complet la vida de les persones que ho pateixen i les seues famílies, i dificulta les tasques més senzilles. Descobert pel metge James Parkinson en el segle XIX, hui, 11 d’abril, es commemora el seu Dia Mundial, que va ser establit per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en 1997.

És per això que l’Associació Parkinson Elx i la Regidoria de Drets Socials i Polítiques Inclusives del consistori il·licità han volgut reivindicar l’efemèride, maigrat el Covid-19, a través de les xarxes socials i la web de l’entitat. No en va, són més de 2.000 les persones que pateixen párkinson a Elx i comarca.

“Encara que siga una malaltia associada a majors, un 15% de les persones afectades són diagnosticades abans dels 50 anys”, adverteix Paqui Riquelme, presidenta de l’Associació, que s’ha sumat a la campanya nacional ‘Senyals invisibles’ per la qual més d’un centenar d’empreses i organitzacions han suprimit lletres dels seus logotips i publicacions, per visibilitzar així un dels símptomes que passen desapercebuts: l’alteració en l’escriptura, entre tants altres que inclouen problemes digestius, del somni o la veu; depressió, ansietat, disfagia… “No totes les persones amb pàrkinson desenvolupen tremolor”, ha puntualitzat Riquelme.

Mariano Valera, regidor de Drets Socials i Polítiques Inclusives, per part seua, ha efectuat una crida a tota la societat il·licitana per a no oblidar en les presents circumstàncies de confinament les persones malaltes de párkinson i les seues famílies, i, a les mercantils, a adherir-se a ‘Senyals invisibles’ per a conscienciar a qui presenta algun símptoma a visitar el/la metge de capçalera o a la mateixa Associació.

A més, ha traslladat el seu agraïment a Parkinson Elx per l’excel·lent treball que desenvolupa el seu equip humà amb les persones usuàries i la seua parentela: “Gràcies pel vostre gran fer. Des de la Regidoria de Drets Socials i Polítiques Inclusives vull reiterar el nostre compromís per a continuar treballant i caminant junts en aquest projecte. La meua més sincera gratitud i implicació envers vosaltres”.

A causa del confinament derivat de l’estat d’alarma per la pandèmia de coronarivus, quasi mig centenar de persones amb pàrkinson no poden assistir a les teràpies presencials de rehabilitació a la seu de l’associació il·licitana, per la qual cosa aquesta ha hagut de publicar en internet recursos entre els quals s’inclouen vídeos tutorials per a la realització d’exercicis de logopèdia, fisioteràpia, psicologia o estimulació cognitiva.

“Encara que el món s’haja detingut, el pàrkinson no ho ha fet, per la qual cosa continuem treballant”, ha subratllat Riquelme, mentre que el regidor ha assegurat que el seu aplaudiment de hui a les 20.00 hores anirà dirigit, sens dubte, als qui suporten la malaltia “i al capital humà que formeu l’Associació Parkinson Elx íntegrament”.

Quasi una dècada de treball

L’Associació Parkinson Elx és una organització sense ànim de lucre que, a les seues instal·lacions de l’hort de Montenegro, treballa per a atendre, orientar, formar i informar pacients, familiars, cuidadors/es, professionals i a la societat en general des de l’any 2011. Va ser declarada “d’utilitat pública” pel Ministeri de l’Interior en 2017.

Igualment, pertany a la Federació Espanyola de Parkinson (FEP) que, composta per 66 associacions, vetla per millorar l’existència de les persones afectades per la malaltia i els seus afins, la promoció de polítiques públiques encaminades a aquest objectiu i al foment d’avanços que permeten combatre aquest trastorn invalidant.

“Hui més que mai, hem d’alçar la veu per a visibilitzar un mal que, de manera directa o indirecta, ens concerneix a tots com a societat”, ha expressat Valera després d’escoltar la lectura del manifest per part de Pilar Guillén, vocal de la junta directiva de l’entitat.

Enllaços: