El Ple aprova modificar el Pressupost per a destinar 5,6 milions d’euros a fer front a la crisi del coronavirus

El Ple aprova modificar el Pressupost per a destinar 5,6 milions d’euros a fer front a la crisi del coronavirus

Els grups municipals recolzen els canvis proposats per l’Equip de Govern per a atendre l’emergència social i afavorir la reactivació econòmica


El Ple Municipal ha aprovat, de manera telemàtica i sense cap vot en contra dels grups municipals (tots els vots han sigut favorables excepte l’abstenció de Vox en un punt), canvis en el Pressupost 2020 per valor de 5,6 milions d’euros, per a atendre la crisi provocada per la pandèmia del coronavirus i amb la finalitat d’atendre l’emergència social i afavorir la reactivació econòmica en el municipi.

Tal com ha recordat la regidora de Gestió Tributària i Financera, Patrícia Macià, l’Ajuntament d’Elx ha sigut un dels primers a reaccionar per a mitigar els efectes del coronavirus. Com a conseqüència d’això, hui s’ha aprovat una reorientació substancial del pressupost de 2020 per a adaptar-lo a la nova realitat que ha generat l’emergència sanitària.

Uns canvis que es realitzen pensant en la ciutadania més vulnerable i en aquelles persones a les que més ha colpejat la crisi com és el cas d’autònoms, autònomes i petites empreses. Persones que d’un dia per a un altre han perdut el seu treball, els seus ingressos i moltes d’elles no poden cobrir les seues necessitats bàsiques.

Aquesta modificació pressupostària ha implicat una reducció en un total de 146 partides de les diferents regidories.

Aquests canvis s’han reflectit en dues modificacions pressupostàries.

Una primera per crèdits extraordinaris per valor de més de 4,1 milions d’euros i una segona per suplements de crèdit per 1,4 milions d’euros.

Un total de 5 milions d’euros es destinen al Pla d’Estímul Econòmic i Social per la crisi del Covid 19 i els 610.000 euros restants de la modificació pressupostària del Fons de Contingència de l’Ajuntament d’Elx per a situacions d’emergència.

Aquest Fons de contingència es destinarà a sufragar els costos de l’alberg per a persones sense llar (300.000 euros); per al servei d’alimentació i atenció a col·lectius afectats pel Covid 19 (venda ambulant i placers), una partida de 140.000 euros que es gestiona amb Càritas; 1.800 per al servei de vigilància de mercats que s’ha reforçat aquests dies; 40.000 euros per a incrementar el conveni amb el menjador Al-Tafuik (un increment de més del cent per cent) i 128.000 euros per a sufragar les despeses de neteja del litoral després del pas de la borrasca Glòria.

Respecte als 5 milions del Pla d’estímul econòmic i social pel coronavirus, Patrícia Macià ha explicat que el repartiment serà el següent:

  • 2 milions a ajudes Reactiva’t Elx 1 (autònoms/es i micropimes)
  • 1,4 milions a ajudes Reactiva’t Elx 2 (autònoms/es i micropimes)
  • 200.000 euros a les subvencions Elche Emprende que sumen als 200.000 euros amb què contaba la partida
  • 300.000 euros en vals emergència alimentació per la crisi de la Covid 29
  • 650.000 euros en ajudes d’emergència social (se sumen a la partida que ja existia de 2,2 milions d’euros)
  • 50.000 euros a ajudes socials de lloguer d’habitatge (se sumen a la partida de 30.000 euros ja existent)
  • 400.000 ajudes al pagament de l’Impost de Béns Immobles (IBI), (se sumen a la partida ja existent d’un milió d’euros)
Liquidació del pressupost 2019 i informes d’objecció

A més, en el Ple de hui s’ha donat compte de l’informe anual sobre les resolucions contràries a les objeccions emeses per la intervenció municipal de fons durant el passat exercici 2019.

D’altra banda, s’ha donat compte de la liquidació del pressupost de 2019. En aquest sentit l’edil de Gestió Tributària i Financera ha explicat que l’Ajuntament d’Elx ha complit amb els objectius d’estabilitat pressupostària i la liquidació del pressupost 2019 llança un superàvit de quasi 10,9 milions d’euros, dels quals un 20% anirà destinat a despesa social derivada de l’estat d’alarma per coronavirus d’acord amb la nova mesura adoptada pel Govern central en el Reial Decret Llei 11/2020 del 31 de març.

Per a poder utilitzar el superàvit és necessari una sèrie de requisits, que l’Ajuntament “compleix”. Entre els quals, tindre un romanent de tresoreria per a despeses generals positiu, un nivell de deute inferior al límit que estableix la normativa i un període mitjà de pagament a proveïdors/es inferior a 30 dies.