El Ple acorda un pla de suport a l’hostaleria i al comerç i insta el Govern Central a posar en marxa mesures que beneficien el sector

El Ple acorda un pla de suport a l’hostaleria i al comerç i insta el Govern Central a posar en marxa mesures que beneficien el sector

La sessió plenària aprova la modificació de l’ordenança per a eliminar enguany la taxa de taules i cadires amb l’objectiu de fomentar la reactivació econòmica


Aprovades quatre declaracions institucionals relacionades amb la crisi sanitària i econòmica derivada de la pandèmia del coronavirus


El Ple Municipal ha aprovat quatre declaracions institucionals relacionades amb la crisi sanitària i econòmica derivada de la pandèmia del coronavirus.

La primera d’elles ha sigut una declaració institucional en suport al sector de l’hostaleria i del comerç d’Elx amb la finalitat d’afavorir la seua reactivació en tractar-se d’un dels sectors més afectats per la crisi econòmica generada per la pandèmia del Coronavirus.

Aquest Pla de Suport al sector de l’Hostaleria i el Comerç recull, entre altres mesures: l’exempció del pagament de la taxa per ocupació de terrenys d’ús públic per taules i cadires durant l’exercici 2020 complet i el primer semestre de 2021; la flexibilització de les condicions per a la instal·lació i l’ampliació de terrasses amb taules i cadires en la via pública; l’ampliació del període en el qual regeix l’horari d’estiu, de manera que s’estenga entre els mesos de juny a setembre, amdós inclosos, així com la franja horària permesa per als diferents establiments; l’autorització exempta de taxes, d’actuacions musicals i altres activitats de dinamització que ocupen la via pública, organitzades pels establiments d’hostaleria; un programa d’ajudes per al pagament del lloguer dels locals dedicats a l’hostaleria i al comerç i una campanya global d’àmbit comarcal, de promoció de l’hostaleria i del comerç per a fomentar la confiança i el consum als establiments d’Elx.

Així mateix, la declaració preveu instar el Govern d’Espanya perquè pose en marxa mesures de les quals es puguen beneficiar els autònoms i les pimes del sector, que incloga: la flexibilització dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació; la moratòria d’almenys 6 mesos per a l’abonament de les quotes de la Seguretat Social reportades en els trimestres de caiguda de l’activitat; la concessió d’ajornaments per al pagament dels deutes tributaris d’autònoms i pimes amb bonificació d’interessos i l’aprovació d’un mes addicional de la prestació extraordinària pel cessament d’activitat dels autònoms afectats per la paralització de l’activitat.

Suport al sector primari

Una altra de les declaracions institucionals aprovada hui ha sigut la de suport al sector primari de Camp d’Elx i reconeixement de la labor que estan realitzant els agricultors il·licitans per a pal·liar els efectes de la crisi provocada per la Covid-19.

Entre els acords que es recullen en aquesta declaració s’inclou manifestar l’agraïment de tota la ciutat d’Elx a través de la Corporació Municipal als homes i dones del sector primari del Camp d’Elx, ja que “gràcies a ells Elx ha produït i ha omplit les cambres de centenars de centres de distribució del nostre municipi i de tota Espanya” durant aquesta crisi sanitària.

També s’acorda fomentar l’agroecologia, promoure l’espai de venda dels productors locals, posar en marxa un banc de terres a través d’un estudi de terres abandonades per a facilitar als joves emprenedors l’accés a terres cultivables, incidir en la creació d’horts urbans o posar en valor el paper de la dona en l’àmbit agrari. Així mateix, s’insta l’administració pública a promoure la revisió de les cotitzacions dels productors agraris a la Seguretat Social i incorporar l’exempció d’aquesta quan concórreguen greus circumstàncies com la pèrdua de collites per condicions meteorològiques adverses.

I juntament amb això, i entre altres mesures, la declaració institucional expressa, una vegada més, el “compromís unívoc d’aquesta Corporació amb el blindatge del Transvasament Tajo-Segura i de la llei que el regula.

Reconeixement a empreses

La tercera de les declaracions institucionals és la referent a la celebració d’un acte en reconeixement a les empreses, les entitats i els particulars voluntaris que han col·laborat i han mostrat la seua solidaritat durant la crisi sanitària del COVID-19. Tal com es recull en aquesta declaració “organitzacions com ara Creu Roja, Consciencia’t, DYA, Alacant Gastronòmica Solidària, Càritas, Abrazo de Luz, Sueña de Nuevo, Casa del Padre, Hyparquia, Protecció Civil… i altres col·lectius ciutadans han dut a terme una labor voluntària absolutament impagable al servei dels més vulnerables en aquesta crisi. I no podem oblidar les generoses aportacions d’empreses i entitats radicades a la nostra ciutat, que han donat aliments, material mèdic, peces de roba, mobiliari, equips de protecció, i molts altres subministraments que han resultat immensament valuosos per a cobrir múltiples necessitats que han sorgit”.

Superàvit

La quarta declaració institucional se centra en l’adhesió a la declaració de la FEMP sobre la unitat del municipalisme valencià enfront del coronavirus. En aquesta, i entre altres qüestions, s’insta el Govern d’Espanya que els ajuntaments puguen disposar del 100% del superàvit, mitjançant la flexibilització de la regla de despesa per a totes les entitats locals amb superàvit amb independència que complisquen o no els requisits establits en la Disposició Addicional sisena de la Llei Orgànica d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera, amb la finalitat de pal·liar els danys econòmics provocats per l’estat d’alarma.

Eliminació taxa taules i cadires

D’altra banda, el Ple ha aprovat per unanimitat l’expedient de modificació de l’ordenança fiscal reguladora de la taxa per utilitzacions privatives o aprofitaments especials derivats de l’ocupació pública o terrenys d’ús públic amb parades, barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions, indústries de carrer i ambulants i rodatge cinematogràfics durant l’any 2020, així com l’expedient de modificació de l’ordenança fiscal reguladora de la taxa per utilitzacions privatives o aprofitaments especials constituïts per l’ocupació de terrenys d’ús públic per taules i cadires amb finalitat lucrativa l’any 2020.

En definitiva, es tracta de l’eliminació total de la taxa d’ocupació de via pública amb l’objectiu de fomentar la reactivació econòmica de l’hostaleria i dels mercats ambulants de venda no sedentaris, activitats especialment castigades per la pandèmia del coronavirus.

L’Ajuntament deixarà d’ingressar prop d’un milió d’euros per aquest concepte.

Mocions

La sessió plenària ha aprovat per unanimitat la moció presentada pel Grup Socialista, de sol·licitar a la Generalitat i al Govern la compatibilització d’ajudes covid-19 amb la finalitat que les famílies en situació de vulnerabilitat perceben més recursos econòmics.

Així mateix, ha rebut el vot unànime del ple, la proposta de Ciutadans amb la creació d’una comissió de seguiment postcovid-19, en la qual al principi quinzenalment i posteriorment de manera mensual, es valore el correcte desenvolupament de les mesures adoptades i la necessitat de nous acords per a superar la crisi sanitària.

També s’ha aprovat per unanimitat la moció presentada pel regidor no adscrit, Eduardo García Ontiveros, d’instar el Govern a posar en marxa un pla de reactivació del sector de la construcció.

De la mateixa manera, han votat tots els grups polítics a favor d’una moció, presentada per Vox, per a prendre mesures urgents en les residències de majors com la sol·licitud a la Generalitat de la immediata realització de test de detecció de coronavirus a residents i personal, el lliurament del material de protecció sanitari o un pla d’inspecció i sanejament de totes les residències de la ciutat.

Per part seua, s’han rebutjat tant les dues mocions d’urgència que ha presentat el Partit Popular, com la modificació de la quota de l’Impost de Béns immobles (IBI) en un 95% al mercat del Pla de Sant Josep, proposada pel PP.

Una altra dels suggeriments aprovats, ha sigut la del Grup Compromís que ha reclamat al Govern central major pes del criteri poblacional en el repartiment de 16 milions d’euros entre les autonomies per a fer front a l’efecte de la pandèmia.

Vox, per part seua, també ha sol·licitat la modificació de l’article 8 de l’ordenança fiscal reguladora sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (IVTNU) en la qual s’establisca una bonificació del 95% de la quota íntegra de l’impost, una mesura que ha sigut rebutjada amb els vots en contra de PSOE, Compromís, Ciutadans i del regidor no adscrit.