L’Ajuntament d’Elx impulsa la lluita contra els mosquits amb plans setmanals dirigits a les pedanies i barris de la ciutat

L’Ajuntament d’Elx impulsa la lluita contra els mosquits amb plans setmanals dirigits a les pedanies i barris de la ciutat

Set equips amb equipaments especials per a travessar aiguamolls es coordinen per a tractar nombroses zones amb adulticides i larvicides


La regidora de Sanitat, Mariola Galiana, recorda que l’especial situació que hem viscut amb copioses pluges i forta calor afavoreixen la proliferació dels insectes


 

La Regidoria de Sanitat de l’Ajuntament d’Elx impulsa la lluita contra els mosquits a través de CTL Sanitat Ambiental, empresa concessionària del servei, amb un pla estratègic que preveu actuacions a la ciutat i a totes les pedanies i del qual s’informarà cada setmana, segons explica la regidora de l’àrea, Mariola Galiana.

Aquest pla, dissenyat per CTL, podrà variar en funció del nivell de població dels mosquits i preveu reforços a les diferents zones del terme municipal que així ho requerisquen.

Les actuacions previstes fins diumenge que ve abasten gran part del terme municipal i del nucli urbà, des de l’Altet a la Marina, Matola o Derramador, fins a Palmerars, Pisos Blaus o Trabalon Alt.

La concessionària mobilitza set equips per al tractament que es coordinen i distribueixen en funció de les característiques específiques de la zona en la qual s’actuarà.

Els diferents operatius estan compostos per brigades amb equipament especial per a travessar aiguamolls i estancaments d’aigua, aplicadors per al nucli urbà en tractament d’embornals i zones comunes i vehicles especials amb cubes aspersores i canons de nebulització i termonebulització.

 

 

Els especialistes de CTL realitzen els controls amb adulticides i larvicides. En el primer cas s’apliquen insecticides autoritzats mitjançant tècniques de polvorització i nebulización dirigides a zones de recer en les fases adultes dels mosquits, com a vegetació, riberes de llits o assarbs, i s’usen equips motoritzats autònoms de gran potència que permeten focalitzar els tractaments.

Pel que respecta al control larvicida, s’utilitzen productes biocides d’origen biològic (bacillus thuringiensis) o biorracional (selectius per a espècies de mosquits) aplicats amb polvoritzadores o cubes que permeten un tractament directe sobre làmines d’aigua, embassades o llits hídrics.

Així mateix, es vigilen, registren i tracten espais urbans com no urbans que permeten l’embassada d’aigua de manera temporal o permanent. Els embornals públics, fonts o registres pluvials dels carrers també són tractats periòdicament amb productes específics.

La regidora de Sanitat recorda que estem vivint una situació excepcional a causa de la DANA, de la borrasca Gloria i de les intenses precipitacions de març, el de major pluviometria de les dues últimes dècades, que, juntament amb les altes temperatures afavoreixen la proliferació de mosquits.

Recomanacions

En la majoria dels casos, segons informa CTL, els focus solen estar en habitatges en les quals hi ha piscines abandonades o acumulacions d’aigua en bidons. Les actuacions es realitzen en espais públics, però no dins de les propietats particulars, per la qual cosa l’empresa recorda que és important vigilar piscines, embassaments, tolls, bidons, pneumàtics i recipients en general, i assecar-los o abocar lleixiu o un producte similar per a eliminar les cries.