Asaja calcula que la campanya de figues i bacores d’enguany mourà huit milions d’euros

Asaja calcula que la campanya de figues i bacores d’enguany mourà huit milions d’euros

La recol·lecció de bacores només arribarà aquesta temporada als 600.000 quilos, la meitat d’una collita habitual, per efecte del canvi climàtic, i la de figues serà d’un milió i mig de quilos, de gran qualitat


L’alcalde destaca la contribució del Camp d’Elx al dinamisme de l’economia i a la creació d’ocupació i el regidor de Desenvolupament Rural valora la qualitat d’un producte autòcton i sostenible


L’Associació de Joves Agricultors (ASAJA Elx) calcula que la campanya de bacores i figues d’enguany mourà uns huit milions d’euros, segons ha indicat aquest matí el president de l’organització, Pedro Valero, durant el tradicional acte de la recollida del fruit realitzat a una finca de Puçol.

L’acte ha comptat amb la participació de l’alcalde d’Elx, Carlos González; del regidor de Desenvolupament Rural, Felip Sànchez; del president de la cooperativa Cambaya, Daniel Soler; i de la presidenta de la Federació de Dones i Famílies de l’Àmbit Rural (AMFAR), Tere Antón.

“Enguany la producció de bacores es preveu que siga molt de menor del que seria una campanya normal ja que esperem com a molt una producció d’uns 600.000 quilos, la qual cosa suposa un minvament del 50%, que es deu a l’escurçament del repòs hivernal ocasionat per la brotación extraordinària de novembre i desembre a causa de les altes temperatures”, ha assenyalat Valero.

El responsable d’ASAJA ha expressat també que “quant a la campanya de figues, que començarà a finals de juliol, les previsions estan entorn d’un milió i mig de quilos d’excel·lent qualitat perquè, en haver produït poques bacores, els arbres estan descansats”.

Quant a la comercialització, el president de Cambayas ha assenyalat que “el 50% es destinarà als mercats local i nacional i la resta es repartirà entre països europeus com França, Suïssa, Alemanya, Holanda o Anglaterra, i el Canadà”.

Dinamitzador de l’economia

L’alcalde ha destacat la importància del Camp d’Elx des del punt de vista socioeconòmic, ja que, amb el conjunt dels cultius, i especialment les bacores, contribueix de manera decisiva al dinamisme de l’economia i a la creació d’ocupació. És un sector que, d’una banda aporta al mercat nacional un producte de qualitat i, per una altra, possibilita l’exportació de bona part de la seua producció en col·locar en els mercats un fruit local que reforça la marca Elx”.

“Durant el confinament per l’estat d’alarma hem pogut comprovar la importància estratègica que té comptar amb un sector primari fort. Hem pogut afrontar en tot el país aquesta crisi sanitària sense patir cap mena de restricció de béns bàsics per tindre un sector primari sòlid, fort i amb productes de qualitat, que ve a posar en relleu una vegada més la importància que té l’agricultura per a la societat”, ha indicat el responsable de l’Equip de Govern Municipal.

Carlos González també ha fet referència a la importància de la lluita contra el canvi climàtic per a continuar mantenint la nostra qualitat de vida. “La disminució de la producció de bacores aquesta campanya té un origen clar, la inusual calor del mes de desembre de 2019, la conseqüència del qual és la reducció de la producció de bacores. I això té un nom, canvi climàtic. Una situació que exigeix una reacció de tota la societat, liderada per les administracions públiques, i que a Elx ja compta amb una estratègia definida de lluita amb nom i cognoms, la Capitalitat Verda Europea 2030, una aspiració en la qual el camp és un factor fonamental”, ha manifestat González.

Cultiu autòcton

El regidor de Desenvolupament Rural, per part seua, ha alertat sobre les conseqüències del canvi climàtic i explicat que “les bacores i les figues són un cultiu autòcton, un producte il·licità com la magrana o el dàtil, que s’adapta molt bé al terreny i que necessita poca aigua. Cal veure com es compensa la pèrdua de bacores amb la major quantitat de figues que hi haurà.

Felip Sànchez també ha incidit en la necessitat de posar l’accent en l’exportació, a donar a conéixer el nostre Camp d’Elx com un productor d’aliments sostenibles, de gran qualitat”. Així mateix, ha destacat el fet que una gran part de la producció vaja a parar a la cooperativa Cambayas, en la qual la xicoteta agricultura pot trobar vies de comercialització.

El responsable de Desenvolupament Rural ha posat l’accent en el fet que les bacores són un producte que va del camp a la taula, al consum, mantenint la seua qualitat. Sànchez anima a tots els il·licitans i il·licitanes a adquirir “aquest producte tan il·licità”.

190 hectàrees

Al Camp d’Elx es cultiven unes 190 hectàrees de figueres de la varietat colar, que es caracteritza per ser bífida, és a dir, que produeix dues collites en el mateix any. Les bacores maduren al maig i juny i les figues al juliol i agost.

Les bacores, juntament amb la palmera i el magraner, conformen el trio de cultius autòctons més característic del Camp d’Elx i durant la campanya de recol·lecció mantenen ocupades a unes mil persones, comptant amb empleats i propietaris de xicotetes explotacions, a més de familiars que col·laboren en la recol·lecció.