Carlos González: “És necessari adoptar mesures com ordenar l’aforament de les platges per a garantir la protecció de la salut”

Carlos González: “És necessari adoptar mesures com ordenar l’aforament de les platges per a garantir la protecció de la salut”

L’alcalde demana a la ciutadania “comprensió” i “disciplina social” per a poder gaudir de les platges complint amb les mesures necessàries per a evitar la propagació del virus


Una aplicació desenvolupada per la Policia Local permetrà comprovar l’aforament de cadascun dels sectors en els quals es dividiran les platges per a decidir si acudeix a un o a un altre


L’alcalde d’Elx, Carlos González, acompanyat pels regidors de Seguretat Ciutadana, Ramón Abad, i de Platges i Turisme, Carles Molina, ha presentat el pla per a la gestió de les platges d’Elx en el marc de la nova normalitat derivada de la pandèmia del coronavirus.

“L’objectiu fonamental que ens marquem en aquest estiu de 2020 és garantir la seguretat a les platges”, ha indicat l’alcalde, qui ha afegit que “estem davant una situació excepcional a la qual anomenem nova normalitat i que suposa que hem de coexistir amb un virus, la letalitat del qual hem comprovat en els últims mesos. Això ens obliga a prendre mesures temporals i excepcionals i això implica haver de limitar l’accés a les nostres platges, una cosa comuna a totes les platges del litoral, però establint criteris propis d’acord amb les característiques de les nostres platges. En essència, a totes les platges es fa el mateix, regular l’aforament per a garantir que es puga mantindre la distància de seguretat que és una garantia de protecció de la salut de la ciutadania”.

L’alcalde ha indicat que a tots els municipis costaners s’està actuant d’una forma comuna en funció de les característiques físiques dels territoris: mesures que possibiliten que la ciutadania puga fer ús de l’accés a les platges en condicions de seguretat i protecció de la salut.

Respecte als criteris que regiran en l’ús de les platges, l’alcalde ha indicat que el més important és el de complir amb la distància interpersonal com mig bàsic per a impedir la propagació del virus.

Per a això s’estableix la necessitat d’establir aforaments màxims a les platges. La segona mesura és establir sectors en cadascuna de les platges (els sectors seran de 100 metres de longitud delimitats per cintes de PVC ecològic i entre els que es crearan corredors). També es fa necessari establir horaris, per això les platges s’obriran a les 9 del matí i l’horari de neteja serà de 23 hores fins a les 6 de la matinada. De 7 a 9 del matí es col·locaran els elements físics que marcaran els sectors.

González ha dit que amb la finalitat de controlar els aforaments es regularà l’aparcament amb un sistema de rotació gratuït com a mecanisme per a evitar aglomeracions i afavorir la rotació de persones usuàries. Aquesta mesura es posarà en marxa en la denominada zona “Arenals Sud”. La Policia Local controlarà a través d’un sistema amb lector de matrícules que cap vehicle supere les quatre hores d’estacionament.

Una aplicació per a conéixer l’aforament de les platges

L’alcalde ha explicat que la Policia Local ha dissenyat una aplicació que permetrà els i les usuàries conéixer com és l’aforament actual de cadascuna de les platges per a decidir si hi acudeix o no.

A més, hi haurà cartelleria a les platges i sistemes dinàmics en les xarxes socials i en la web de l’Ajuntament.

“Aquesta aplicació és una eina molt útil per a afavorir l’accés ordenat a les platges i evitar molèsties a les i als usuaris. Ens permetrà, des de qualsevol punt, prendre la decisió de si s’acudeix o no s’acudeix a les platges en funció del seu aforament a cada moment”.

Pla de Contingència i operatiu de 115 efectius

L’alcalde ha assenyalat que, per a regular la necessitat de coexistència amb el virus, es comptarà amb dues eines fonamentals. D’una banda, el Pla de Contingència i, d’altra banda, un operatiu de platges format per més de 115 persones que diàriament estaran implicades en la seguretat de platges. És el cas d’un dispositiu policial que es duplicarà enguany respecte al passat, un dispositiu de salvament i socorrisme, el dispositiu de neteja, un d’informació específic i el de conservació de platges.

En ocasió de la situació excepcional s’estableixen certes disposicions i restriccions:

  • Les platges s’obriran a les 9.00 hores i tindran un període de neteja entre les 23.00 hores i les 08.00 hores.
  • Es prohibeix introduir i utilitzar a la platja elements i útils de bany com ara matalassets, piscines inflables, taules de suro, o elements similars. S’exceptuen d’aquesta prohibició els elements de seguretat com a jupetins salvavides o flotadors quan siga necessari.
  • Es prohibeixen igualment els jocs d’arena com pales, pilotes i discos.
  • Es clausuren les zones de joc infantil i esports amb aparells a l’aire lliure.
  • Els i les menors de sis anys hauran d’accedir a la zona de bany amb l’acompanyament d’una persona adulta.
  • Es prohibeix la col·locació de tota mena d’elements i mobiliari, com taules, cadires, hamaques o ombrel·les, fora dels llocs sectoritzats a aquest efecte, i s’haurà de guardar en tot cas una distància no inferior a sis metres respecte a la línia de plenamar. Així mateix, queda prohibida la reserva d’espais, amb vista a una posterior ocupació mitjançant l’ús d’estris.
  • La pràctica d’esports nàutics queda limitada a les zones habilitades per a això. Les instal·lacions esportives hauran de garantir la neteja i desinfecció prèvia a l’obertura de la platja.
  • Es prohibeix la pràctica de la pesca esportiva i recreativa fora dels horaris i llocs habilitats per a això.
  • Se suspenen els esdeveniments de qualsevol índole, inclosos els nocturns.

Qui utilitze les platges haurà de respectar les normes de seguretat:

  • El trànsit i permanència a les platges haurà de realitzar-se de manera que es mantinga la distància interpersonal de, almenys, dos metres amb altres persones.
  • L’ús de dutxes i llavapeus, així com el de lavabos, en el moment que s’autoritze la seua utilització, haurà de realitzar-se amb una ocupació màxima d’una persona, llevat el cas de persones que puguen requerir assistència en els seus desplaçaments.
  • La ubicació dels objectes personals, tovalloles, gandules i elements similars, es durà a terme dins del perímetre delimitat per a cada persona (o grup) i, en tot cas, assegurant un perímetre de seguretat de dos metres respecte a altres, excepte en el cas de banyistes convivents o de grups no superiors a vint persones.
  • L’accés i permanència en les zones d’hostaleria i restauració habilitades a la zona de platges haurà de fer-se amb calçat, i s’haurà de mantindre una distància interpersonal d’almenys dos metres.
  • En aquelles passarel·les i rampes d’accés en les quals el trànsit de persones no permeta mantindre la distància interpersonal de dos metres, haurà de circular-se per la dreta, serà recomanable l’ús de màscara i s’haurà d’evitar quan siga possible la utilització de les baranes.
  • És obligatori circular pels llocs d’entrada i eixida habilitats usant calçat. Queda prohibit el contacte amb el sòl de les passarel·les amb el peu nu i l’accés per qualsevol altre lloc que no siga el senyalitzat expressament.
Nit de Sant Joan

El regidor de Seguretat Ciutadana, Ramón Abad, ha agraït la gran faena realitzada per la Policia Local en l’elaboració del pla de seguretat de platges i ha aprofitat la roda de premsa de hui per a recordar que el dia 23 no estarà permés l’accés a les platges d’Elx amb motiu de la Nit de Sant Joan. En aquest sentit ha indicat que les platges hauran de desallotjar-se a les 18 hores amb la finalitat que la Policia Local establisca el dispositiu de seguretat.

Per part seua, el regidor de Platges, Carles Molina, ha anunciat que, atesa la petició de l’associació “Carabassi sense fums”, l’Ajuntament d’Elx fa una aposta per la sostenibilitat de les nostres platges i crearà un “espai lliure de fums” en aquesta part del litoral il·licità.