Voluntariat i empreses il·licitanes han fabricat a Elx més de 13.500 pantalles protectores per a sanitaris i agents de la Policia Local

Voluntariat i empreses il·licitanes han fabricat a Elx més de 13.500 pantalles protectores per a sanitaris i agents de la Policia Local

La regidora de Sanitat, Mariola Galiana, agraeix el treball i col·laboració de l’associació 3D MAKERS, especialistes en la impressió en 3D, i destaca que aquest col·lectiu ha dedicat, de manera altruista, més de 18.000 hores de treball per a proporcionar pantalles de protecció al personal que s’enfronta al coronavirus en primera línia


La Regidoria de Sanitat ha coordinat la distribució de tot el material en col·laboració amb la Regidoria d’Emergències i el voluntariat de Protecció Civil


La crisi sanitària provocada per la pandèmia de coronavirus ha despertat nombroses iniciatives solidàries per a ajudar al personal sanitari i de seguretat que lluita en primera línia contra la COVID-19. La del col·lectiu il·licità 3D MAKERS ha sigut, sens dubte, singular per l’operativitat i agilitat del seu treball, i per la funcionalitat del producte resultant.

Coordinats per la Regidoria de Sanitat de l’Ajuntament il·licità, en col·laboració amb les de Promoció Econòmica i Emergències, s’han sumat al projecte quasi 300 persones voluntaries que compten en els seus domicilis particulars o empreses amb impressores de fabricació 3D. Amb aquestes han produït pantalles protectores de material plàstic per a repartir entre el personal sanitari dels hospitals i centres de salut, i també entre els agents de Policia Local i Nacional encarregats de vetlar pel compliment de les mesures de contenció de l’epidèmia. És el cas d’IT Robotics, empresa de robòtica industrial ubicada a Elx que ha sigut visitada recentment per la regidora de Sanitat, Mariola Galiana, com a agraïment per la seua col·laboració en aquesta causa.

Segons la regidora de Sanitat “són un talentós col·lectiu de més de 300 persones que, des del començament de la pandèmia, van començar a ajudar i a treballar per la seua ciutat amb una generositat i altruisme digna d’elogi”.

Víctor López, un dels administradors del col·lectiu, assegura que, al començament de l’estat d’alarma, van contactar amb profesionals sanitaris amb qui tenien amistat i van veure que podien aportar el seu gra d’arena fabricant pantalles protectores. La motivació personal de cada persona voluntària a l’hora d’implicar-se en aquest projecte ha sigut diversa, però la del mateix Víctor López té una connotació molt particular. “Fa un mes vam tindre un xiquet prematur a l’Hospital i la veritat és que l’atenció i les cures que vam tindre per part del personal sanitari van ser exquisides…per això jo sentia que havia de retornar-los aquella gratitud d’alguna manera”.

Es van constituir com a grup al començament de la quarantena, i immediatament van iniciar el treball amb material procedent de donacions que no han deixat de rebre. Per exemple, han rebut donacions d’acetat procedent de diverses papereries; al mateix temps, l’Hospital General li va aportar 200 quilos de plàstic, i fins i tot Radio Jove Elx va aconseguir 10 quilos de PLA, el material plàstic utilitzat en impressió 3D per a fondre les peces.

Per a David Aragón, un altre dels coordinadors d’aquest grup, la incorporació a aquest treball “va ocórrer simplement quan vaig començar a veure una necessitat; amb diverses impressores 3D a casa vaig buscar la manera d’ajudar i em vaig ficar de ple”. Estefanía Agulló, també integrant del grup, assegura que va conéixer aquesta iniciativa a través de les xarxes socials i de seguida s’hi va unir. “Veure que podia ajudar des de casa, per a mi era una pujada d’adrenalina, felicitat i satisfacció, i veure com reben ajuda les persones que estan en primera fila lluitant, és com dir-los que no estan soles, que darrere hi ha persones que, amb més o menys recursos, els donem suport”, indica Agulló.

Treball altruista

Fins al moment, han dedicat 18.300 hores de treball altruista per a fabricar més de 13.500 pantalles de protecció que s’han repartit als hospitals d’Elx, centres de salut, agents de Policia Local i Nacional, residències de gent gran, farmàcies i també en alguns supermercats i en Urbaser. A més de pantalles protectores, també han fabricat els ganxos per a les màscares protectores, dels quals han produït més de 15.000 unitats.

La distribució de tot el material s’ha dut a terme en col·laboració amb l’Ajuntament d’Elx i Protecció Civil, el voluntariat de la qual l’ha distribuït en funció de les necessitats demandades a cada moment.

Per a la regidora de Sanitat, Mariola Galiana, “la iniciativa d’aquestes persones es mereix tota la nostra gratitud i reconeixement, i mostra el tarannà solidari de la ciutat d’Elx i la implicació dels il·licitans i il·licitanes en els moments més difícils. Aquest col·lectiu ha posat a la disposició de la ciutat les seues impressores i el seu coneixement pensant únicament en el bé comú”. La regidora també agraeix el treball realitzat per les i pels professionals, pel voluntariat de Protecció Civil i per tot l’equip d’Emergències, i assegura que “des de l’inici de l’estat d’alarma, hem treballat braç a braç per a tirar avant aquesta complicada situació, dedicant-li moltes hores. Sense el seu treball no hauria sigut possible dur a terme aquesta destacable iniciativa”.

Galiana destaca igualment el paper exercit pels regidors de Promoció Econòmica, Carles Molina, i de Seguretat i Emergència, Ramón Abad, en tota la labor de coordinació dels serveis.

Per la seua part el Regidor d’Emergències, Ramón Abad, destaca el paper fonamental d’aquest grup de persones voluntàries en els primers dies de l’estat d’alarma i el confinament quan els equips de protecció individual escassejaven i no es tenia accés al mercat: “Aquest grup va ajudar d’una manera fonamental a frenar la propagació de la COVID-19 a la nostra ciutat, en un moment que escassejaven els EPI, ja que el mercat d’aquests elements estava desabastit”. Segons Abad, “aquestes persones voluntàries van posar la dosi necessària de solidaritat i altruisme per a ajudar en uns moments terriblement complicats. El deute de gratitud de la ciutat d’Elx amb aquestes persones és eterna i serà sempre recordada”.

La intenció del col·lectiu 3D-MAKERS és poder continuar la seua aportació a la societat una vegada que han finalitzat les mesures de confinament. Asseguren que poden fabricar productes molt útils, com per exemple drons articulats i adaptats per al sembrat de llavors de reforestació en zones de difícil accés, o també la fabricació de pròtesi per als hospitals.

Finalment, la regidora de Sanitat ha manifestat que “una vegada més m’agradaria destacar l’esperit solidari de la nostra ciutat en els moments més durs. Vull agrair totes les donacions rebudes tant d’empreses com de particulars i col·lectius que han generat una gran ona de solidaritat que mereix tota la nostra admiració. Totes i tots units aconseguim formar un front comú de lluita contra el virus sota el principi de solidaritat”.