L’alcalde convoca per al dia 13 el ple extraordinari sol·licitat pel PP, contrari a aquest acord
El pacte amb la FEMP eximeix l’Ajuntament de complir amb el sostre de despesa i permet, a més, reinvertir el superàvit municipal de quasi 10 milions d’euros en la recuperació socioeconòmica d’Elx
El ple extraordinari sol·licitat pel PP per a debatre l’acord financer amb la Federació de Municipis, tindrà lloc dijous que ve, 13 d’agost, a partir de les 9 del matí. L’alcalde ha volgut donar celeritat a la convocatòria per a poder tractar l’assumpte com més prompte millor, atenent d’aquesta manera la sol·licitud de l’oposició política que s’oposa al pacte.
Aquest acord, aconseguit la setmana passada entre la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i el Ministeri d’Hisenda, permetrà als ajuntaments que s’hi adherisquen quedar eximits del compliment del sostre de despesa i, a més, fer ús dels seus romanents de tresoreria derivats del superàvit comptable per a reinvertir-los en la ciutat com a injecció de reactivació econòmica.
En el cas d’Elx, aquest romanent de tresoreria aconsegueix quasi 10 milions d’euros, que no es dedicaran, com fins ara, a amortitzar deute, sinó que es podran reinvertir en el municipi. Això suposa un baló d’oxigen financer per a ajuntaments com el d’Elx, que ha gastat 8,6 milions d’euros en la lluita contra la COVID-19. En concret, Elx ha invertit 225.000 euros en seguretat i prevenció, més de 3,8 milions en despesa d’aliments i atenció social, i uns altres 4,4 milions d’euros en ajudes als autònoms i les pimes per a reactivar l’economia danyada per la pandèmia. A més, les arques municipals van deixar d’ingressar 1 milió d’euros en eximir els negocis del pagament de taxes per mercats ambulants i terrasses en via pública, amb la qual cosa l’esforç financer per a combatre la COVID-19 s’aproxima als 10 milions d’euros.
L’acord de la FEMP suposa per a Elx poder utilitzar el seu romanent de tresoreria i, a més, ingressar a fons perdut més de tres milions d’euros de les arques de l’Estat. És el percentatge que correspon a Elx dels 5.000 milions d’euros habilitats pel Govern d’Espanya per a invertir en els municipis adherits al Reial decret que regula jurídicament aquest acord. També inclou poder participar en un fons comú de 400 milions d’euros destinat a compensar les pèrdues en els serveis de transport públic.
Segons l’alcalde, Carlos González, “dir no, votar no i oposar-se a aquest decret significa immediatament perdre més de tres milions d’euros i això és el que està plantejant el PP, està plantejant inequívocament
una alternativa negativa i perniciosa per als interessos d’aquest municipi”. Gràcies a aquest acord amb la FEMP –va afegir l’alcalde- “podem prorrogar les inversions financerament sostenibles i continuar la seua execució durant l’exercici 2021, i podem destinar el nostre superàvit, en comptes d’amortització de deute, podem utilitzar-lo per a tot el que té a veure amb l’agenda urbana, sostenibilitat i política social”.