L’alcalde d’Elx, Carlos González, ha presidit la reunió del Consell de Govern d’aquesta xarxa, que va acordar a més convocar els Premis INNOVAGLOC als millors governs innovadors
El Consell de Govern de la Xarxa d’Entitats Locals per la Transparència, de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, ha celebrat una reunió telemàtica presidida per l’Alcalde d’Elx, Carlos González, amb la participació de diversos Ajuntaments i Diputacions de tota Espanya. La reunió ha servit per a aprovar un pla de formació d’entitats locals per a incentivar les pràctiques de bon govern, la transparència i la participació en l’acció pública, la innovació en la gestió i l’avaluació de les polítiques públiques.
Les accions formatives seran a càrrec dels diferents coordinadors/es dels grups de treball de la Xarxa i del seu professorat, a més d’experts/es externs i persones col·laboradores. En aquest sentit, una de les primeres iniciatives serà la publicació de l’estudi “Codi de bones pràctiques en matèria de contractació pública”, elaborat per persones expertes que col·laboren amb la Xarxa, i que servirà els Ajuntaments i les Diputacions Provincials com a referent orientatiu en matèria de contractes públics.
El pla formatiu té vigència d’un any, des d’aquest mateix mes d’octubre, fins a octubre de 2021, i prestarà una especial atenció als municipis petits i mitjans.
D’altra banda, el Consell de Govern va acordar convocar els Premis INNOVAGLOC, orientats a reconéixer les millors experiències locals en matèria d’innovació. El premi estableix tres categories de reconeixement: Premi a la Corporació local; Premi als ens del sector públic (empreses, fundacions o altres organismes públics) i Premi a una Direcció General o Coordinació General Sectorial. El termini per a presentar sol·licituds per al premi d’enguany finalitza el pròxim 15 de desembre.
La Xarxa d’Entitats Locals per la Transparència sumen a Espanya 256 socis, i incorpora 15 noves altes, entre aquestes Cadis, Lleó, Sant Joan d’Alacant i Saragossa
Finalment, es va aprovar la incorporació de 15 nous socis de la Xarxa, entre els quals destaquen ajuntaments com els de Cadis, Lleó o Sant Joan D’Alacant, i diputacions provincials com les de Saragossa i Cadis, així com l’adhesió de noves entitats col·laboradores com el Govern d’Aragó a través de la seua Consellera de Ciutadania, Victoria Broto, i el Govern dels Illes Balears, a través de la seua Directora General de Transparència, Marina Crespi.
Amb aquestes incorporacions, la Xarxa d’Entitats Locals per la Transparència i la Participació Ciutadana engloba en l’actualitat un total de 256 socis: 239 ajuntaments espanyols, 12 diputacions provincials, 1 cabildo, 1 consell insular, 2 comarques i 1 mancomunitat composta per 6 ajuntaments.
La xarxa va ser creada per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) el 24 de febrer de 2015 amb la intenció d’avançar en les polítiques efectives de transparència i participació ciutadana, per facilitar l’exercici del dret a la informació i per propiciar la implicació i el compromís ciutadà amb l’acció pública. Els membres d’aquesta xarxa de transparència assumeixen compromisos de bon govern i pràctiques exemplars en l’àmbit de la rendició de comptes i de participació en la presa de decisions.