El regidor de Manteniment, Héctor Díez, diu que a això cal sumar els 3.500 quilos retirats per Aigües d’Elx corresponents a la retirada de fibrociment en instal·lacions d’aigua
El regidor de Modernització de l’Espai Públic de l’Ajuntament d’Elx, Héctor Díez, ha fet una crida a particulars i empreses perquè deixen de depositar restes de fibrociment en els camins rurals pel risc que això implica per a la salut de les persones i del medi ambient.
Díez ha recordat que “l’amiant és un autèntic risc per a la salut i per al medi ambient, com ho prova el fet que l’Organització Mundial de la salut haja xifrat en unes 100.000 les persones mortes a l’any per malalties derivades de l’exposició a aquest material, cas del càncer”.
El regidor ha denunciat que a Elx, fruit de la falta de civisme de particulars i professionals, és habitual veure en els camins rurals imatges amb restes de fibrociment, que posen en risc la salut de les persones que allí l’han depositat sense prendre les mesures de precaució necessàries, però també de la resta de persones.
“L’Ajuntament acaba de retirar 2.500 quilos de fibrociment dels camins del Camp d’Elx, de partides com la Baia, Daimés, Penya de les Àguilas, Pla de Sant Josep, Salades, Jubalcoi…. “, ha apuntat el regidor, qui ha afegit que “es tracta de planxes d’uralita, saques plenes de fibrociment triturat o canonades de fibrociment, tots elements amb un alt contingut en amiant, la manipulació del qual suposa un gravíssim risc per a la salut. Les persones que ho hagen portat fins allí han exposat la seua salut d’una manera de la qual segurament no són conscients”.
L’edil fa una crida a particulars i professionals perquè contacten amb gestors autoritzats per a retirar aquests materials, la manipulació dels quals implica un gravíssim risc per a la salut
El responsable de manteniment ha explicat que elements com el fibrociment o la uralita, que contenen amiant, no es poden depositar en els contenidors de la via pública ni en els punts nets, ja que han de ser tractats mitjançant gestors especialitzats i autoritzats legalment per a això.
“L’Ajuntament ha realitzat recentment una inversió de prop de 20.000 euros per a retirar 2.500 quilos de fibrociment, i hem posat en coneixement del Seprona i de la Policia Local l’informe derivat d’aquestes actuacions per a identificar els punts en els quals s’ha trobat”, ha apuntat el regidor, qui ha anunciat que la policia intensificarà la vigilància per a atallar aquesta situació.
Díez ha dit que aquesta no ha sigut una actuació puntual, sinó que des de l’Ajuntament es porta treballant des de fa anys en aquesta línia.
Al marge del treball realitzat des de la Regidoria de Manteniment, cal sumar el treball realitzat per Aigües d’Elx amb la retirada de fibrociment i amiant d’instal·lacions d’aigua.
“Estimem que a finals de 2020 l’Ajuntament d’Elx, amb fons propis, haurà retirat de la circulació uns 6.000 quilos d’amiant. I a això cal sumar el treball que realitza la Conselleria en teulades i canalons dels centres escolars”, ha apuntat el regidor, qui ha afegit que el propòsit de l’Equip de Govern és continuar duent a terme aquests treballs de retirada d’amiant en abocaments, en instal·lacions educatives i esportives i en canalitzacions relacionades amb l’aigua potable “fins a aconseguir eliminar totalment el fibrociment a les nostres instal·lacions i al Camp d’Elx”.
Finalment, Héctor Díez ha fet una crida a la ciutadania, concretament a professionals i particulars que hagen de retirar elements amb fibrociment, perquè no els depositen al Camp d’Elx i contacten amb empreses especialitzades en aquestes labors.