‘Viejo amigo Cicerón’ de Josep Maria Pou es representa el dissabte 31 al Gran Teatre d’Elx

‘Viejo amigo Cicerón’ de Josep Maria Pou es representa el dissabte 31 al Gran Teatre d’Elx

Programació cultural del dilluns 26 d’octubre a l’1 de novembre


El XXV Festival Medieval d’Elx continua en aquesta setmana celebrant la seua nova edició amb obres de teatre, concerts i exposicions sobre l’edat mitjana. El festival, per a complir amb la mesura del toc de queda, ha avançat diverses actuacions a les 21.00 hores per a permetre que els assistents tornen als seus domicilis complint la normativa.

Precisament, ‘Vell amic Ciceró’ amb Josep Maria Pou, és una de les obres que està dins del festival il·licità, i es representarà el dissabte 31 d’octubre al Gran Teatre a les 21.00 hores.

A més d’aquesta obra, el festival també organitza activitats culturals com les conferencies ‘Crisis Socials i renaixements culturals en l’edat mitjana’ amb José Galiano, el dilluns 26 d’octubre, o ‘Signes de vida: la ciutat d’Ilš a Elig’, amb Anna Álvarez, el dimecres 28 d’octubre.

Precisament, una de les sis actuacions que ha patit variació en l’horari per a avançar-se i complir amb el toc de queda ha sigut ‘Danses de la mort’, amb NSM Teatre, que es durà a terme aquest divendres 30 d’octubre a les 21.00 hores en la Rotonda del Parc Municipal.

D’altra banda, la programació dels cinemes Odeon projectarà aquesta setmana la pel·lícula ‘El Oficial i el Espia’ de Roman Polanski, amb sessions a les 17.30 i 21.00 hores.

En el Centre de Cultura Contemporània l’Escorxador es continua duent a terme l’exposició ‘Necessite una altra vida per a entendre aquesta’, de la il·lustradora il·licitana Vera Yin Yang i com tots els diumenges, d’11.00 a 13.00 hores, el taller ‘Xicotets i xicotetes artistes’.


Cinemes Odeon

Pel·lícula: ‘El Oficial y El Espía’, de Roman Polanski (2019, França).

Del dimecres 28 d’octubre al diumenge 1 de novembre. Sessions: 17.30 i 21.00 h.

En 1894, el capità francés Alfred Dreyfus, un jove oficial jueu, és acusat de traïció per espiar per a Alemanya i condemnat a cadena perpètua a l’Illa del Diable, a la Guaiana Francesa. Entre els testimonis que van fer possible aquesta humiliació es troba el coronel Georges Picquart, encarregat de liderar la unitat de contraespionatge que va descobrir a l’espia. Però quan Picquart s’assabenta que es continuen passant secrets militars als alemanys, s’endinsarà en un perillós laberint de mentides i corrupció, posant en perill el seu honor i la seua vida.

CCCE L’Escorxador

Exposició: ‘Necessite una altra vida per a entendre aquesta’, de la il·lustradora il·licitana Vera Yin Yang. Recomanada per a majors de 16 anys.

Sala Lanart del L’Escorxador. Del divendres 16 d’octubre al 15 de novembre de 2020.

No, no soc aquest tipus d’artista. No, no et donaré la raó ni dir-te el que vols sentir. Et seré incòmoda. Hi haurà moments en els quals odies el que t’estic comptant. Hi haurà moments en els quals no estigues d’acord amb mi. Però també hi haurà moments en els quals et sentiràs tan unit/a a mi que pensaràs que m’he ficat al teu cap. Parlaré del que em crema per dins: feminisme, violència, capitalisme, censura, amor, depressió… Hi haurà vegades que sentiràs els meus crits traspassar els meus dibuixos, les meues pintures, els meus textos… Altres vegades, et seré calmada. El meu treball ací és una mostra de sinceritat. Una manera d’expressar el meu amor, una presa de consciència, una cerca de Llibertat. L’art m’ha salvat la vida. L’art m’uneix a tu. I aquesta exposició és una prova d’això. Vols sentir-ho?

CCCE L’Escorxador

Tallers: ‘Xicotets i xicotetes artistes’

Diumenges d’octubre a desembre. D’11.00 a 13.00 hores.

Entrades: Sol·licita les places per a participar des de les 09.00 hores del dilluns corresponent a la setmana en què es realitza cada taller, fins el dissabte a las 13.00 hores. Per Whatsapp al número 684 082 555, en el qual indiqueu el taller en el qual voleu participar i quants participareu en aquesta activitat.

“Cactus i suculentes”. Qui hi participe podrà recrear, amb diversos materials, tant cactus (amb flors o sense, amb espines o sense, alts, baixos, redons) així com plantes suculentes, tant de tipus arbust com plantes penjants, amb les quals poder decorar les nostres casa amb obres que servisquen d’homenatge a la naturalesa. Utilitzarem recipients de vidre per a crear els tests en les quals aniran les nostres creacions i podrem fins i tot crear una estructura en corda o llana per a penjar-les.

Sala la Tramoia

Titelles de María Parrato (Segòvia): ‘No te asustes de mi nombre’.

Del dimarts 27 al dissabte 31 d’octubre. De 18.00 a 19.00 hores.

Entrades anticipades: En persona, en c/ Manuel López Quereda, 2. Per telèfon-fax-contestador: 966 635 454. Per correu electrònic: tramoia@tramoia.org.

‘No te asustes de mi nombre’. En una nit una bella dona ens mostrarà que la mort és necessària perquè continue la vida. I ens farà veure la bellesa que els cicles culminen. Tots els públics. Especialment recomanat des de 8 anys.

Gran Teatre

Teatre: ‘Viejo amigo Cicerón’ de Teatro Romea i Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida.

Dissabte 31 d’octubre. A les 21.00 hores.

Entrades a la taquilla del Gran Teatre i en Instanticket. Preu: 22, 24 i 26 euros.

‘Viejo amigo Cicierón’. “Preterita mutare non possumus, sed futura providere debemus. No podem canviar el passat, però hem de preveure el futur.”

Mirar al passat per a entendre el present. Sota aquesta premissa, Ernesto Caballero ens convida a reflexionar sobre ètica, moral, justícia i convivència, guiats pel cèlebre orador Ciceró. Una de les figures fonamentals de la política i el pensament de l’antiga Roma, qui va mantindre la coherència de les seues conviccions polítiques fins i tot en les circumstàncies més adverses.

L’espectacle situa l’espectador a la Roma Antiga, una etapa de la qual la societat actual és inevitablement hereva, per a descobrir a un Ciceró humà, un intel·lectual que va analitzar les diferents dimensions de la vida en societat des de la raó i el sentit comú.

Centre cultural les Clarisses

Ponència: ‘Crisis Socials i renaixements culturals en l’edat mitjana’ amb José Galiano Montesinos, medievalista.

Dilluns, 26 d’octubre. 19.00 hores.

Entrada lliure fins a completar aforament.

La concepció general sobre l’edat mitjana continua sent la d’un temps fosc entre l’esplendor de l’antiguitat i les revolucions artístiques i socials del Renaixement. Pensar en el terme “medieval” és pensar en la guerra, la malaltia, la violència injustificada, l’explotació de la pagesia, la Fe desbocada i, sobretot, una vida repleta d’incertesa, brutícia i mort.

Sala cultural la Llotja

Cicle de música antiga: ‘El mecenatge de Germana de Foix’, Piacere dei Traversi

Dilluns, 26 d’octubre. 21.00 hores.

Entrada, 5 euros.

Germana de Foix (Foix, França, 1488 – València, 1538) va ser regna consort d’Aragó i virreina de València. La seua intensa vida va estar marcada per tres matrimonis. Amb Ferran el Catòlic va contraure núpcies amb 18 anys, després de la mort d’Isabel la Catòlica. Al costat del seu segon espòs, Joan de Brandenburg-Ansbach, Germana va exercir un important paper en les revoltes de les Germanies. Finalment, va anar amb el seu últim espòs Ferran d’Aragó, duc de Calàbria, amb el qual va viure la que, sens dubte, va ser la seua etapa de mecenatge cultural més esplendorosa, dins de l’última etapa de l’anomenat “Segle d’or valencià”.

Centro cultural les Clarisses

Ponència: ‘Un davallament de la creu a Elx en el segle XVIII’ amb Joan Castaño García, gestor del Museu de la Festa.

Dimarts 27 d’octubre. 19.00 hores.

Entrada lliure fins a completar aforament.

Es pretén donar a conéixer, a través dels escassos documents conservats, una representació del davallament de la creu que va tindre lloc a Elx, almenys entre 1725 i 1739, organitzada pel Venerable Orde Tercer als voltants de la seua capella, al costat del convent franciscà de Sant Josep.

Centre cultural la Llotja

Cicle de música antiga: ‘Pavana Lachrimae’ amb Anabel Sáez.

Dimarts 27 d’octubre. 21.00 hores.

Entrada, 5 euros.

La incomprensió de la mort, l’amor i les seues complicacions, les llàgrimes de desconsol, són part inevitable de la vida. En “Pavana Lachrimae” revivim músiques del Renaixement i en el seu context es recrea el lament, gènere artístic molt estés en el segle XVI que pretenia plasmar en sons les emocions doloroses aportant una dimensió espiritual d’alleujament i pau.

Centre Cultural les Clarisses

Conferència: ‘Signes de vida: la ciutat d’Ilš a Elig’ amb Anna Álvarez Fortes, documentalista de la biblioteca central Pere Ibarra.

Dimecres 28 d’octubre. 19.00 hores.

Entrada lliure fins a completar aforament.

La nostra xarrada pretén, mitjançant un acostament al patrimoni, recuperar tons, expressions de vida, fregar una pell, encara que siga de pedra, o escoltar una veus, encara que siguen de paper.

Sala cultural la Llotja

Cicle de música antiga: ‘Ad Mortem Festinamus’ de La Denserye.

Dissabte 31 d’octubre. 21.00 hores.

Entrada, 5 euros.

La peça que dona títol al concert, “Ad mortem festinamus”, és la versió més antiga que es coneix de la “Dansa de la mort” i es conserva en el manuscrit del Llibre Vermell de Montserrat. La Mort va cridant a ballar a diversos personatges, com el Papa, el Bisbe, l’Emperador, el Sagristà, el Llaurador, etc., al mateix temps que els recorda que els gaudis mundans tenen la seua fi i que tots hauran de morir.

Sala cultural la Llotja

Dansa: ‘Deu Sonets’ amb OtraDanza.

Dijous 29 d’octubre. 21.00 horas.

Entrades, 5 euros.

Deu sonets és una intervenció ballada interpretada per dos ballarins i un músic entorn dels sonets de Garcilaso de la Vega.

Per a Garcilaso, una dels seus temes preferits són els sentiments d’absència, el conflicte entre raó i passió, el pas del temps i el cant d’una naturalesa idíl·lica que serveix de contrast als adolorits sentiments del poeta. Creu en un reremon que no és el religiós cristià, sinó el pagà.

Gran Teatre

Teatre: ‘Los cuentos del Mathnawi’ amb Ferroviaria Teatro.

Divendres 30 d’octubre, 20.00 hores.

Entrades, 10 euros.

Personalment he seguit des de fa temps els ensenyaments de mestres sufís clàssics (Ibn Arabí, Nasrudin, Rumi) i contemporanis (Irina Tweedie). Per a mi és una alegria i satisfacció poder difondre els ensenyaments de Rumi i descobrir a través del joc escènic el seu llegat didàctic.

Ha sigut difícil triar d’entre tots els contes continguts en el Mathnawi una selecció que poguera posar-se en escena en l’espai temporal d’una representació. De la lectura de tots els contes hem seleccionat aquells que representen d’una manera esbiaixada però clara alguns dels ensenyaments i el coneixement de l’ésser humà que ens ha llegat Rumi en aquest excepcional Poemari.

Sala la Carreta

Teatre: ‘L’encanteri del drac’ amb Cia La Carreta Teatre.

Divendres 30 d’octubre. 18.30 hores.

Entrada, 6,5 euros.

Els joglars protagonistes de la nostra obra ens contaran i cantaran la Llegenda del Drac del Palmerar.

Rotonda Parc Municipal

Dansa: ‘Danses de la mort’ amb NSM Teatro.

Divendres 30 d’octubre. 21.00 hores.

Entrada lliure fins a completar aforament. Invitacions en taquilla Gran Teatre.

Entre el record medieval i la nova poesia que preludia el Renaixement es desenvolupa amb peculiars característiques el tema de la mort i molts són els poetes que la invoquen. A vegades serà motiu de meditació, unes altres de sentiment elegíac, evocació religiosa o contrapunt de la vida cortesana: moments de desengany, motiu de torbació.

Centre cultural les Clarisses

Teatre: ‘El perro del hortelano mutante’ amb Cía Emma Lobo.

Dissabte 31 d’octubre. A les 18.00 i 19.30 hores.

Entrada lliure fins a completar aforament. Invitacions taquilla Gran Teatre.

L’amor s’assembla als diners en dues coses: que com menys es té més se’n parla, i que no dona la felicitat. Per aquestes característiques, és el Barroc el millor instrument per a caçar l’Amor, per a examinar-lo i entendre’l, perquè tenen en comú que són coses fugitives, lleus, vanes, encegadores, enganyoses i brillants.

Rotonda Parc Municipal

Teatre: ‘Apocalipsis’ amb Maracaibo Teatro.

Dissabte 31 d’octubre, 21.00 hores.

Entrada lliure fins a completar aforament. Invitacions taquilla Gran Teatre.

Maracaibo Teatre proposa una al·legoria escènica en clau de teatre visual sobre l’Apocalipsi de Sant Joan, també conegut com el llibre de les Revelacions. És l’escrit més ric en símbols foscos i fantàstics de tota la Bíblia. Està replet de referències místiques, profètiques. Poblat per criatures alades i salvatges, els quatre cavalls, plagues de llagostes i bèsties de set caps.

Teatre de carrer, dansa, pantomima, arts plàstiques, teatre físic… Una sorprenent fusió de la part medieval i la contemporani, la part religiósa i la pagana.