La Junta Local de Govern aprova les al·legacions que recullen el rebuig a l’augment del cabal ecològic del Tajo que minva els transvasaments
La Junta Local de Govern de l’Ajuntament d’Elx ha acordat, a través d’una moció del mateix alcalde Carlos González, presentar al·legacions contra la pretensió del Ministeri de Transició Ecològica d’augmentar el cabal ecològic del Tajo, fet que suposaria una minva del 25% en els transvasaments que arriben al sud de la província d’Alacant, tal com ha informat el portaveu de l’Equip de Govern, Héctor Díez.
Amb aquesta iniciativa, el consistori il·licità s’adhereix al contingut de les al·legacions realitzades pel Sindicat Central de Regants de l’Aqüeducte Tajo-Segura i ratifica el seu compromís de suport al Camp d’Elx en defensa dels transvasaments.
“El missatge que volem enviar com a ajuntament al Ministeri de Transició Ecològica és que aquestes no són unes al·legacions contra uns plantejaments des del punt de vista polític. Ens hem unit ajuntaments de tots els colors polítics que fem un front comú perquè el Ministeri sàpia que ací el transvasament Tajo-Segura no és per a omplir piscines, és per a viure i garantir el desenvolupament socioeconòmic d’aquesta terra. Si som la cinquena província d’Espanya és, en bona part, gràcies al fet que aquest transvasament que garanteix el desenvolupament de l’agricultura, però també de la indústria i de tota la riquesa que es genera”, ha indicat Héctor Díez.
En la seua moció, l’alcalde Carlos González argumenta que “el regadiu, gràcies a l’esforç de solidaritat interterritorial que suposa el transvasament, ha dinamitzat fortament el territori, contribueix de manera excepcional a la cohesió i estabilitat social generant una forta demanda de mà d’obra i afavoreix l’intercanvi comercial de productes i entrades, amb els consegüents fluxos econòmics, de consum i estalvi”. Considera a més que “incideix en la renda i l’economia d’un territori, els assentaments de poblacions, en l’ocupació, la qualitat de vida, la creació d’empreses i la innovació tecnològica”.
El document s’ha enviat al Ministeri de Transició Ecològica i a la Confederació Hidrogràfica del Tajo i suposa un front comú de col·lectius de regants i d’Ajuntaments de la província en defensa de les aportacions hídriques suficients per a la supervivència del camp
El projecte del Ministeri contempla un augment del cabal de reserva ecològica del Tajo, que passaria de 6 m³/segon a 9 m³/segon, la qual cosa suposaria una retallada d’aproximadament un 25% dels subministraments hídrics enviats als municipis del sud de la província d’Alacant. En cas que es duga a terme aquesta retallada, això suposaria un dur colp per al camp il·licità en termes de superfície cultivada, volum de productes i ocupació agrícola.
Amb aquesta base argumental, l’Ajuntament mostra una vegada més el seu compromís ferm amb els regants i la problemàtica de l’aigua, i la defensa a un dels sectors clau per al desenvolupament socioeconòmic del municipi, com ho és l’agricultura.
La presentació d’aquestes al·legacions davant el Ministeri de Transició Ecològica i davant la Confederació Hidrogràfica del Tajo és conseqüència de l’acord de consens aconseguit fa una setmana en la reunió de la Comissió Provincial de l’Aigua, de la qual formen part representants de la Conselleria d’Agricultura, Diputació d’Alacant, col·lectius de regants i associacions agràries, organitzacions empresarials, representants de les confederacions hidrogràfiques del Xúquer i Segura, universitats i sis Ajuntaments de la província: Elx, Alacant, Benidorm, Torrevella, Villena i Oriola.