L’Ajuntament fa un pas decisiu cap a la resolució del contracte del Mercat Central

L’Ajuntament fa un pas decisiu cap a la resolució del contracte del Mercat Central

La Junta de Govern eleva al Consell Jurídic Consultiu la desestimació de les al·legacions presentades per Aparcisa i la proposta de resoldre el contracte entre la mercantil i l’Ajuntament


La Junta de Govern Local ha donat hui un pas decisiu cap a la resolució del contracte del Mercat Central en elevar al Consell Jurídic Consultiu una sèrie de decisions perquè aquest òrgan es pronuncie, al més prompte possible, sobre aquesta qüestió. Així ho ha explicat el portaveu de l’Equip de Govern, Héctor Díez, que ha aclarit que el dictamen del Consell Jurídic Consultiu és preceptiu, encara que no vinculant, per a seguir avant amb la resolució del contracte.

Tal com ha recordat Díez, el passat 18 de setembre de 2020 el Govern Municipal va aprovar l’inici de resolució de l’expedient del contracte del Mercat Central. A l’octubre de 2020 Aparcisa va presentar al·legacions contra aquesta actuació. Un mes després, el Consell Jurídic Consultiu, al qual es va elevar l’inici de resolució d’expedient, va demanar a l’Ajuntament d’Elx que es completara l’expedient amb la resolució d’al·legacions per a així emetre el seu dictamen.

“En primer lloc elevem al Consell la proposta de desestimació d’al·legacions presentades per Aparcisa, sobre la base de criteris tècnics i jurídics”, ha explicat el portaveu, que ha afegit que “també elevem la proposta de declarar resolt el contracte per aplicació de les causes recollides en la Llei de Contractes del Sector Públic, que especifica, en un dels seus articles, la impossibilitat d’execució en les condicions inicialment pactades o la possibilitat certa de producció de danys greus a l’interés públic i impossibilitat de modificar el contracte”.

“Esperem, com més prompte millor, el dictamen del Consell per a passar pàgina i poder donar una solució a l’entorn del Mercat Central, que hui, més que mai, és necessari per a contribuir a la reactivació econòmica del centre de la ciutat”, assenyala Héctor Díez

En tercer lloc, l’Equip de Govern eleva al Consell Jurídic la proposta per a la reversió de tots els béns i les instal·lacions executades per la concessionària, i que passa aquests a ser de titularitat municipal una vegada es finalitze l’expedient de resolució. En aquest punt el regidor ha aclarit que “hui estem elevant propostes que no tenen efecte fins que el Consell emeta el seu dictamen i fins que la Junta de Govern Local resolga definitivament el contracte”.

En quart lloc, s’eleva “la proposta de gestió directa del Mercat Provisional i, en el seu moment, la comunicació a tots els titulars que els seus contractes d’arrendament passaran a tindre’ls amb l’Ajuntament”.

Finalment, s’eleva al Consell Jurídic Consultiu la proposta de devolució de fiança a la mercantil Aparcisa valorada en 610.000 euros.

Díez ha recordat que en les seues al·legacions Aparcisa s’oposa a les causes de resolució esgrimides per l’Ajuntament i demana que es resolga la concessió per l’article 269 de la Llei de contractes del sector públic. Un article que contempla la possibilitat d’indemnització per la impossibilitat d’explotació a conseqüència d’acords adoptats per l’administració.

“En la proposta que elevem al Consell Jurídic Consultiu mantenim la nostra postura de resoldre el contracte i es justifica en informes tècnics i jurídics basant-se en tres arguments: la resolució d’ICOMOS, que insta l’Ajuntament a desistir del projecte per a evitar l’exclusió del Misteri en el llistat de Patrimoni de la Humanitat; l’aparició del refugi 3b, Bé de Rellevància Local, que l’Ajuntament està obligat a protegir i, en tercer lloc, el fet que la conservació d’aquest refugi suposa la reducció de més del 18% de la superfície construïda i del 43% de les places d’aparcament, la qual cosa impossibilita la viabilitat econòmica del projecte, i a més, suposa una modificació del projecte en un percentatge que altera les condicions essencials que van donar lloc a la licitació i a l’adjudicació del contracte”, ha assenyalat el regidor.

“Esperem com més prompte millor el dictamen del Consell Jurídic Consultiu per a passar pàgina i poder donar una solució a l’entorn del Mercat Central, que hui més que mai és necessari per a contribuir a la reactivació econòmica del centre de la ciutat”, ha conclòs Díez.

Cobriment de les restes arqueològiques

D’altra banda, la regidora d’Urbanisme, Ana Arabid, ha anunciat que l’Ajuntament tornarà a demanar a la Direcció Territorial de Cultura i Patrimoni poder dur a terme el cobriment de les restes arqueològiques de l’entorn del Mercat Central.

La regidora ha donat compte de la resolució de la Direcció General de Cultura i Patrimoni relativa al recurs d’alçada presentat per Aparcisa contra l’autorització per a cobriment de les restes arqueològiques de l’entorn del Mercat Central.

Cal recordar que l’Ajuntament va sol·licitar a la Direcció Territorial de Cultura l’autorització per a cobrir les restes arqueològiques. La resposta va ser positiva i l’Ajuntament va traslladar a la concessionària que havia de cobrir les restes arqueològiques o ho faria el mateix Ajuntament de manera subsidiària”, ha explicat Arabid. A més, ha afegit que “aquest acord va ser recorregut en alçada per Aparcisa i la Direcció General de Cultura i Patrimoni ha decidit estimar aquest recurs de la mercantil. A més, demana retrotraure les actuacions al moment inicial de la sol·licitud formulada per l’Ajuntament”.

Per a la Direcció General, la resolució inicial que donava la raó a l’Ajuntament peca d’un error de manera que anul·la els seus efectes, concretament la falta de legitimació de l’Ajuntament per a promoure aquesta actuació.

La Direcció General de Cultura sí que destaca en la seua resolució la necessitat de cobriment de les restes, encara que no l’autoritza per un defecte formal. “Això, unit al fet que no es parla de cap defecte en el projecte de cobriment presentat pels tècnics municipals i al fet que ja hi ha obert un procediment per a rescindir el contracte amb Aparcisa (que solucionaria l’esmentat defecte de forma), ens porta a l’Ajuntament a demanar a la Direcció Territorial l’autorització per al cobriment immediat de les restes arqueològiques”, ha indicat Arabid.

La regidora ha sentenciat que “es tracta d’una actuació molt urgent, ja que l’estat de l’entorn del Mercat Central perjudica a veïns i a comerciants de la zona. Demanem que ens autoritzen a dur a terme el cobriment de les restes, ja que les condicions han variat molt des que es va dur a terme la petició inicial i el defecte de forma al·ludit ja no es produeix”.