L’Ajuntament d’Elx col·labora amb la UMH per a detectar mitjançant mesuradors d’aire la presència de la Covid-19 a la Glorieta

L’Ajuntament d’Elx col·labora amb la UMH per a detectar mitjançant mesuradors d’aire la presència de la Covid-19 a la Glorieta

L’alcalde, Carlos González; la regidora de Medi Ambient, Esther Díez; la regidora de Sanitat, Mariola Galiana; el rector de la UMH, Juanjo Ruiz; i la investigadora de la UMH, Nuria Galindo; visiten l’espai municipal on s’han instal·lat aquests aparells per a comprovar el seu funcionament


L’Ajuntament d’Elx ha col·laborat juntament amb la Universitat Miguel Hernández per a detectar, mitjançant mesuradors d’aire, la presència de la Covid-19 a la Glorieta, concretament, a un dels quioscs que està en desús i que ha sigut cedit pel consistori. Un projecte, impulsat per la Universitat Jaume I (UJI) en col·laboració amb les universitats d’Elx i de València, que ha sigut presentat aquest matí per l’alcalde, Carlos González; la regidora de Medi Ambient, Esther Díez; la regidora de Sanitat, Mariola Galiana; el rector de la UMH, Juanjo Ruiz; i la investigadora de la UMH i coordinadora del projecte, Nuria Galindo.

L’alcalde ha donat l’enhorabona a l’equip investigador per dur a terme una iniciativa “enormement interessant en l’estratègia de lluita contra la pandèmia”. “Una vegada més, la universitat i l’Ajuntament treballem junts en interés general per a la ciutat i en aquest cas d’enorme rellevància”, ha manifestat l’alcalde il·licità, que ha recalcat que “aquesta eina ens proporcionarà una informació molt valuosa perquè des dels poders públics es puguen adoptar decisions i mesures que contribuïsquen a pal·liar i a controlar la propagació del coronavirus”.

La iniciativa, impulsada per la Universitat Jaume I, ha sigut finançada per la Fundació BBVA amb més de 99.000 euros i permetrà recollir mostres d’aerosols atmosfèrics a Castelló, València i Elx

Així mateix, González ha qualificat la ciència i la investigació com a “instruments claus per a aconseguir recuperar la normalitat i per a pal·liar els efectes econòmics, socials i sanitaris”.

Quant a la inversió, Galindo ha informat que aquest projecte, liderat per la doctora Juana María Delgado, de la UJI, és finançat per la Fundació BBVA amb un import total de 99.991 euros i ha explicat que “l’objectiu és recollir mostres d’aerosols atmosfèrics al centre de Castelló, de València i d’Elx per a intentar detectar la càrrega genètica del virus. Si això s’aconseguira es podria usar com un sistema d’alerta per a predir futurs brots de coronavirus i proposar plans d’emergències per a evitar contagis”, ha explicat la investigadora.

Díez assenyala que aquesta acció està emmarcada dins del conveni per a l’estudi de la qualitat de l’aire que es realitza des de la Regidoria de Medi Ambient amb la UMH

La presa de mostres es desenvoluparà previsiblement fins al mes de novembre. Segons ha indicat Galindo “els equips captadors posseeixen una bomba que fa circular l’aire a través d’un filtre on queden depositades les partícules que hi ha en suspensió en l’ambient que no es veuen a simple vista. Seguidament, aquests filtres es congelen en el laboratori per a evitar que el virus es degrade i, posteriorment, aquestes mostres s’analitzaran mitjançant una PCR per a controlar quins nivells es registren”.

El responsable de l’Equip de Govern destaca que “aquesta eina ens proporcionarà una informació molt valuosa perquè des dels poders públics s’adopten decisions i mesures que contribuïsquen a pal·liar i a controlar la propagació del coronavirus”

Per la seua part, el rector ha agraït la col·laboració del consistori, que ha finançat el subministrament elèctric necessari per a la instal·lació dels captadors, i ha explicat que “concretament s’ha triat aquest emplaçament seguint les directrius sol·licitades, que fora una zona neuràlgica amb terrasses i amb un tràfic important de persones cada dia per a així, facilitar l’obtenció de mostres representatives de la càrrega genètica del virus”.

Díez ha assenyalat que aquesta acció està emmarcada dins del conveni per a l’estudi de la qualitat de l’aire que es realitza des de la Regidoria de Medi Ambient amb la UMH. Segons ha assegurat la regidora “la investigació també ens serveix per a continuar ampliant les anàlisis que fem de la presència de contaminació a la ciutat” i ha recordat l’existència d’estudis científics que indiquen que l’aparició d’aquest nou virus es donaria a conseqüència del canvi climàtic.