Tots els grups municipals voten a favor de tres mocions per a incloure al sector del calcer i els components en el Pla d’Ajudes a la solvència empresarial, però l’oposició del PP impedeix tirar avant una declaració institucional en aquest sentit
Els grups municipals de l’Ajuntament d’Elx han acordat hui sol·licitar al Govern d’Espanya que incloga al sector del calcer i els components en el Pla d’ajudes a la solvència empresarial. Una qüestió que, encara que s’ha realitzat amb el suport dels grups, ha generat un intens debat.
El PP s’ha negat en la Junta de Portaveus al fet que aquesta qüestió es tirara avant en el marc d’una declaració institucional, i per això s’ha procedit a votar les mocions plantejades sobre aquest tema per PP, Vox i Ciutadans. Unes mocions similars en el fons que s’han votat de manera conjunta i que han comptat amb el suport de PSOE, Compromís i del regidor no adscrit.
Els grups rebutgen una moció del PP perquè el Debat de l’Estat de la Ciutat se celebre a l’abril degut l’actual situació d’emergència sanitària i l’alcalde es compromet a convocar-ho abans del 13 de juny
D’altra banda, el Ple Municipal ha rebutjat amb els vots en contra de PSOE i Compromís i amb l’abstenció de Vox, regidor no adscrit i Ciutadans, una moció del PP que sol·licitaba la celebració del Debat de l’Estat del Municipi durant el mes d’abril.
La totalitat dels grups que han votat en contra o s’han abstingut en aquest punt han destacat la importància de celebrar aquest fòrum de participació de la ciutadania, no obstant això, han declarat que l’actual situació d’emergència sanitària fa aconsellable celebrar-ho més endavant, quan la pandèmia estiga controlada.
Per la seua part, l’alcalde, Carlos González, ha intervingut per a expressar la voluntat ferma i inequívoca de l’Equip de Govern de celebrar el debat corresponent al segon any de mandat durant el primer semestre de l’any si les condicions sanitàries ho permeten.
Altres mocions
El Ple ha aprovat per unanimitat de tots els grups municipals una moció del PSOE per a instar la Diputació d’Alacant que estudie implantar mesures de compensació de caràcter econòmic, promocional i d’educació mediambiental al municipi d’Elx per albergar la planta de residus sòlids urbans.
També s’acorda instar la Diputació d’Alacant a crear, en el menor temps possible, una comissió de treball formada per tècnics de la institució provincial i dels municipis consorciats per a estudiar aquestes compensacions. En tercer lloc, la moció planteja donar trasllat dels presents acords al president del Consorci de Residus del Baix Vinalopó i a la Junta de Govern del consorci.
El Ple Municipal ha aprovat per unanimitat una moció de Vox, a la qual s’ha incorporat una esmena del PSOE, en la qual es proposa que la Corporació Municipal que realitze l’ordenança per a la realització de l’Informe d’Avaluació dels Edificis (IEE), per a regular-ho sobre la base de les normatives Estatals i de la Comunitat existents.
A més, l’ordenança recull que es realitze una borsa de treball de tècnics competents per a redactar aquests IEE al municipi il·licità, concretament, als Espais Urbans Sensibles (EUS), sobretot Carrús, Palmerars, Pla i Sant Antoni. Es demana també que es realitze una difusió de la informació sobre l’obligatorietat de la realització dels IEE, així com de la infracció urbanística a incórrer en cas de no fer-los, i de les ajudes i de les subvencions, Estatals, de la Generalitat i Municipals, que poden optar. Finalment, la moció planteja que es cree una oficina especialitzada en l’estudi, en la gestió i en el seguiment dels edificis obligats a realitzar els IEE, de les ajudes i conclusions d’aquests informes, que dicten ordenes d’execució de les actuacions a realitzar, sobretot les urgents.
El Ple ha aprovat amb els vots a favor de PSOE i Compromís, l’abstenció de Ciutadans i els vots en contra de PP, Vox i del regidor no adscrit, una moció del grup municipal de Compromís en la qual s’acorda sol·licitar al Govern d’Espanya la creació d’un projecte pilot de setmana laboral de quatre dies o 32 hores. A més, es demana també al Govern d’Espanya un incentiu econòmic per a les empreses que posen en marxa aquestes iniciatives.
El Ple ha rebutjat amb els vots en contra de PSOE i Compromís, l’abstenció de Vox i els vots a favor de PP, Ciutadans i del regidor no adscrit una moció del grup municipal de Ciutadans en la qual sol·licitava que el CEIP 37 reba en nom d’Amadeu de Savoia.
D’altra banda, el Ple ha aprovat amb els vots a favor de PSOE, Compromís i del regidor no adscrit, les abstencions de PP i Ciutadans i l’oposició de Vox una moció del regidor no adscrit, Eduardo García-Ontiveros que sol·licita estudiar per part de l’Ajuntament la possibilitat de signar un conveni col·laboratiu amb el Col·legi Oficial de Detectius Privats de la Comunitat Valenciana a l’efecte de poder facilitar a les dones víctimes de violència de gènere sense recursos, la possibilitat d’accedir als serveis d’un detectiu privat, per a evitar així impagaments en pensions d’aliments i compensatòries a les quals estan obligats judicialment els autors d’aquests delictes.
Dia Mundial de la Salut
L’Ajuntament ha aprovat una declaració institucional amb motiu del Dia Mundial de la Salut, per a renovar el seu compromís per la qualitat i universalitat de l’assistència sanitària pública com un dels pilars fonamentals de la societat, sense cap distinció quant a les persones destinatàries d’aquest servei públic.
En aquest sentit, el Govern Municipal sol·licita a les instàncies oportunes la dotació de mitjans i serveis necessaris per a la ciutadania il·licitana amb la finalitat de dotar als il·licitans d’una cobertura sanitària integral en el dia a dia, caracteritzada per la qualitat en l’assistència prestada i per una adequada gestió dels recursos disponibles.
Suport al transvasament Tajo-Segura
El Ple ha aprovat una nova declaració institucional a favor del transvasament Tajo-Segura com una part imprescindible del sistema de regadiu del Camp d’Elx i com un element bàsic en la creació d’ocupació i de riquesa en el nostre terme.
Per això, el Ple vol expressar el suport municipal a la petició dels regants del Camp d’Elx i de la conca del Segura en el sentit que es respecte el volum previst d’aigua que procedeix del transvasament en els termes actualment vigents aprovats pel Govern d’Espanya i reflectits en la Llei d’Explotació de l’Aqüeducte, ja que no s’ha convocat cap reunió amb els regants ni hi ha hagut cap acord consensuat entre les parts per a poder arribar a una conclusió en sentit diferent a l’expressat.
També s’acorda mostrar el rebuig municipal a possibles retallades en els cabals de l’aigua procedents del transvasament Tajo-Segura i sol·licitar al Ministeri de Transició Ecològica que inicie els tràmits per a donar forma a un gran acord sobre el Transvasament Tajo-Segura, de manera que qualsevol revisió de les regles d’explotació vigents tinga en compte el criteri de totes les parts implicades i s’arribe a una solució de consens i d’equilibri entre la garantia en el manteniment del nivell dels embassaments de capçalera del Tajo i els interessos dels regants de la conca del Segura.
Fons europeus
L’Ajuntament d’Elx s’ha adherit a la Junta de Portaveus de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i sol·licita la participació de les entitats locals en els fons europeus.
L’objectiu és gestionar els fons europeus de manera coordinada amb els governs de les Comunitats Autònomes i les Entitats Locals, assessorar les Entitats Locals perquè els seus projectes estiguen alineats amb les prioritats del Pla Econòmic Europeu i assegurar que el percentatge que es dirigirà a les Entitats Locals arribarà a un 10% del total dels fons europeus que es reben. Els ajuntaments són clau en la transició ecològica, la transformació digital, la igualtat de gènere i la cohesió social i territorial, per tant són determinants en Agenda Urbana i Rural, infraestructures i ecosistemes resilients, transició energètica, una nova Administració per al Segle XXI i en el pacte per la ciència i la innovació.