L’alcalde d’Elx qualifica de “cimera històrica” la trobada celebrada hui en la qual 17 localitats reclamen la intervenció del Govern d’Espanya i de la Unió Europea per a ajudar a la indústria del calcer i els components
Els alcaldes i les alcaldesses dels municipis que alberguen la major part del teixit industrial productor de calcer d’Espanya s’han unit hui per a expressar el seu suport “inequívoc al sector del calcer, els seus components, maquinària i marroquineria” i per a reclamar, tant al Govern d’Espanya com a la Unió Europea, mesures per a donar solució als problemes derivats de la crisi econòmica generada per la pandèmia i davant l’amenaça de nous aranzels per part dels EUA.
Un total de 17 municipis de cinc comunitats autònomes han respost a la crida realitzada per l’alcalde d’Elx, Carlos González, amb la finalitat d’aconseguir la unitat d’un dels principals sectors manufacturers del país. Així, aquest matí ha tingut lloc una reunió semipresencial després de la qual s’ha fet pública una declaració institucional signada pels alcaldes i per les alcaldesses d’aquestes localitats: Elx, Petrer, Villena, Asp, Monòver, El Pinós, Vall d’Uixó, Almansa, Fuensalida, Caravaca de la Cruz, Inca, Ciutadella, Alaior, Ferreries, Es Migjorn Gran i Arnedo. També ho signa el Consell Insular de Menorca.
Juntament amb els regidors han participat en la reunió com a representants de la patronal Marian Cano, presidenta d’Avecal i de FICE, i Manuel Román, president d’AEC. També ha assistit el regidor de Promoció Econòmica, Carles Molina.
“Hui estem assistint a una cimera històrica dels municipis productors de calcer d’Espanya”, ha declarat l’alcalde d’Elx, que ha aclarit que hui s’han donat cita a Elx els municipis productors del 90% del calcer nacional.
“Calcer, components, marroquineria… constitueixen un sector que no sols genera ocupació i riquesa, sinó que ens dona identitat com a municipis i que forma part de la imatge de modernitat i de marca Espanya”, ha afegit Carlos González.
En la declaració institucional signada hui per unanimitat es plasma “el suport inequívoc al sector del calcer, els seus components, maquinària i marroquineria, en un moment en què les empreses del sector estan iniciant el camí de recuperació dels devastadors efectes de la pandèmia de la Covid-19”.
En la declaració institucional els signants demanen que el sector del calcer s’incloga en el Reial Decret Llei 5/2021 de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial en resposta a la pandèmia de la Covid-19, així com accions per a evitar la imposició de nous aranzels al calcer per part dels EUA
Juntament amb això, els alcaldes i les alcaldesses sol·liciten al Govern d’Espanya “la modificació del Reial Decret Llei 5/2021, de 12 de març, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial en resposta a la pandèmia de la Covid-19, de manera que incloga els Codis Nacionals d’Activitats Econòmiques CNAE de les empreses pertanyents al sector de la indústria del calcer i al sector de la indústria dels components i de la maquinària per al calcer i la marroquineria, i així possibilitar l’accés a les línies d’ajudes promogudes en aquest Reial Decret i ser beneficiaries d’aquestes”.
En tercer lloc, s’insta el “Govern d’Espanya a realitzar quantes accions siguen necessàries per a evitar la imposició de nous aranzels per part dels Estats Units als productes de la Unió Europea, en particular el calcer i els seus components i la seua maquinària, en resposta als recents ‘impostos als serveis digitals’ que han sigut implantats per Espanya i altres països europeus”.
Expectatives
Carlos González ha destacat com a positiu el moviment anunciat per la ministra d’Economia, Nadia Calviño, segons el qual el Govern obri la possibilitat d’incorporar diferents sectors d’activitat a l’àmbit de protecció del Reial Decret 5/2021. “Tots els ací presents ho hem vist com una possibilitat per a resoldre un dels dos principals problemes que en aquests moments amenacen la indústria del calcer”, ha dit l’alcalde, que ha mostrat la seua satisfacció pel resultat de la cimera celebrada hui ja que “la suma dels nostres esforços, units als esforços dels empresaris del sector ens permetrà resoldre aquests dos complexos reptes”.
Marian Cano, per part de les patronals, ha agraït la invitació per a participar en aquesta cimera i ha afegit que “entenem que ha sigut una iniciativa més que necessària i molt profitosa per la declaració que ha sigut acceptada per unanimitat per tots els ajuntaments”.
En la mateixa línia, l’alcalde d’Elda, Rubén Alfaro, ha agraït a l’alcalde d’Elx aquesta convocatòria. Segons el parer d’Alfaro, “aquesta reunió ha sigut molt positiva i crec que aquest fòrum hauria de tindre continuïtat per a compartir experiències entre les diferents comunitats autònomes que som ací representades”.