L’alcalde, Carlos González, trasllada l’agraïment del poble il·licità als sanitaris membres de la Festa, i afirma que un espai públic portarà el nom de l’exresponsable de l’entitat, qui va ser peça clau per a la proclamació del drama assumpcionista com a Obra Mestra Oral i Immaterial per la Unesco
La gran família del Misteri ha nomenat aquesta vesprada els “protectors d’honor” del drama assumpcionista. L’acte a la Casa de la Festa, que ha comptat amb la presència de l’alcalde, Carlos González, de la regidora de Cultura, Marga Antón, i la regidora Esther Díez, ha servit a més per a retre homenatge a Joaquín Serrano Vera, expresident del Patronat del Misteri d’Elx mort el mes de setembre passat i que va liderar, al costat de Diego Maciá, l’equip de treball que va permetre convertir la Festa en el primer Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat de la Unesco el 18 de maig de 2001, una efemèride per a la història que va ser commemorada dimarts passat pel seu vinté aniversari.
En aquest 2021 els protectors d’honor són més especials encara, en tractar-se de membres del Misteri i sanitaris. Així doncs, González, Borja i la vicepresidenta del Patronat, María José Botella, han distingit la dotzena de professionals de la salut, amb una reproducció emmarcada de la pàgina de la Consueta del motet ‘Oh, Déu Adonai’ i la caixa de protector que conté el carnet, el clauer i la insígnia. “Subscric la iniciativa del Patronat de designar protectors d’honor als sanitaris que formen part de la Festa”, ha afirmat l’alcalde, als qui els ha traslladat “la gratitud de tot el poble d’Elx per la tasca que desenvolupen com a membres del Misteri i com a sanitaris en aquesta dura pandèmia, compteu amb el nostre orgull i la nostra admiració”. Borja, en la mateixa línia, ha assegurat que “el Misteri no és alié al que ocorre en la societat”, per la qual cosa ha reiterat l’agraïment i l’orgull pels sanitaris que lluiten en primera línia contra el coronavirus: “Vau entendre que viure per als altres és la millor manera de viure per a un mateix”.
Les persones reconegudes han sigut els cantors de la Capella, el metge Bernardo Férriz Martínez, els infermers Luis Ántón Latour i José Juan Pastor Garvi, l’auxiliar de farmàcia Juan Carlos Mas García i el zelador Fernando García Marchena; la daura de la palma i exconsueta, la infermera Ana Antón Díez; i l’hostessa, la infermera Andrea Pérez Pomares i l’auxiliar d’infermeria Luis Juan Bo.
González i Borja també han rememorat la trajectòria de Serrano, cap dels serveis mèdics de l’Elx C.F., i que, tal com glossa la Càtedra Pere Ibarra de la UMH, la seua gestió al capdavant del Patronat de 1998 a 2006 va abastar molt més que la declaració com a Patrimoni de la Humanitat, perquè va impulsar el vessant divulgatiu de la Festa amb, entre altres accions, la posada en marxa del seu primer website. Així mateix, sota el seu mandat es van restaurar les campanes de Santa Maria, es va construir un nou òrgan en la basílica i va promoure la Llei del Misteri d’Elx, ratificada per les Corts Valencianes en 2005. Cavaller portaestendard en 2006, en la jornada de hui s’ha convertit en protector d’honor a títol pòstum, un emotiu reconeixement per l’inestimable treball efectuat en benefici de la Festa i que ha arrancat els aplaudiments dels assistents davant la seua mare, Marichu Vera, la seua vídua, Regina Sánchez, i les seues filles, Regina i Marichu Serrano.
González, que ha definit Joaquín Serrano com “un home honrat, humil, total, reflexiu, afectiu, alegre i savi”, ha destacat que va ser “crucial en l’èxit col·lectiu per a aconseguir que el Misteri hui siga Patrimoni de la Humanitat, tot això gràcies a la seua capacitat de treball, talent i profund amor per les tradicions il·licitanes, una pèrdua irreparable”, i ha avançat que es nominarà un espai públic a la seua persona perquè “Elx li retorne una xicoteta part de l’afecte que professava a la seua ciutat, la qual sempre el tindrà en la seua memòria col·lectiva”. Borja, per part seua, ha lamentat que “ens va deixar prematurament”, que “no hi haurà homenatge ni cap forma d’agrair-li els anys que va entregar al seu volgut Misteri”, i ha esmentat els repetits homenatges que se li han brindat aquests dies coincidint amb el XX aniversari de la proclamació de la Unesco. Finalment, la seua vídua donava les “gràcies de tot cor per reconéixer el llegat de Joaquín i el seu paper en la Festa que tant estimava”.
La Festa, “un element de tots els pobles del món fet a Elx i per la gent d’Elx”, ha dit Borja, persegueix renovar la implicació i el compromís de tots els il·licitans amb la figura del protector. Qualsevol ciutadà pot convertir-se’n en un amb una aportació anual de 40 euros, unes quantitats que, en conjunt, el Patronat destina a tasques de divulgació, a adequar espais de Santa Maria per als discapacitats i a millorar el finançament de la Capella i de l’Escolania. A canvi, els protectors gaudeixen de diversos avantatges com un carnet i insígnia identificativa, reserves anticipades i descomptes en les entrades de les representacions, el cartell anunciador a grandària col·leccionista, el lliurament del facsímil editat anualment o informació periòdica sobre els esdeveniments organitzats per l’entitat.
Dues dècades com a patrimoni Unesco
Durant la setmana s’han succeït els actes que recorden la data en la qual el Misteri va depassar les nostres fronteres i es va elevar com a bé cultural de tota la humanitat. Especialment dimarts passat 18, quan es van complir vint anys d’aquell episodi que va portar a l’expedició encapçalada per Serrano i Maciá a la seu de la Unesco, a París, per a defensar la candidatura il·licitana, rememorant-se dos dies arrere amb un acte institucional a les portes de Santa Maria que va comptar amb l’ambaixador delegat permanent d’Espanya davant la Unesco, Andrés Perelló, com a convidat d’excepció; una trobada que va congregar a especialistes i alguns dels protagonistes en el Centre de Congressos; i la inauguració d’una exposició fotogràfica en la Corredora. La cirereta, demà divendres a la vesprada en l’IES Misteri d’Elx amb la presentació d’una rèplica del cel elaborada per alumnes de batxillerat artístic.
“La veritat és que estem vivint una setmana de bells records del que va ocórrer fa dues dècades i el que va suposar la declaració de la Unesco per al Misteri i per a la nostra ciutat”, ha conclòs l’alcalde.