La regidora de Sanitat, Mariola Galiana, se suma a la commemoració de l’efemèride i manifesta el seu suport a entitats del col·lectiu
Amb motiu del Dia Nacional del Celíac, la regidora de Sanitat, Mariola Galiana, ha manifestat el suport de l’Ajuntament d’Elx als afectats per aquesta malaltia autoimmune, que al nostre país formen un col·lectiu de més de 400.000 persones, gran part d’aquestes encara sense diagnosticar en estimar-se que un 85% desconeixen que pateixen celiaquia.
L’Ajuntament s’ha sumat a les iniciatives que ha posat en marxa l’Associació de Celíacs de la Comunitat Valenciana (ACECOVA) i la Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya (FACE) amb motiu d’aquesta commemoració que, sota el lema “Celíacs, líders entre iguals”, busquen sensibilitzar la societat i les administracions sobre les necessitats específiques dels celíacs i visibilitzar el seu paper dins dels seus grups d’iguals.
Galiana ha destacat d’una forma especial les accions realitzades per les associacions de celíacs encaminades a la formació contínua a entitats, a institucions, a centres educatius o a establiments. En concret, ha subratllat la importància de l’assessorament que presten les organitzacions de celíacs al sector hostaler perquè els afectats puguen acudir a llocs que els oferisquen confiança i seguretat per a així triar els establiments on prevalen criteris de seguretat alimentària.
Amb la campanya “Celíacs, líders entre iguals” es busca visibilitzar el paper dels afectats dins dels seus grups socials
En aquest sentit, la regidora ha posat l’accent en l’especial necessitat d’evitar la “contaminació creuada” en l’hostaleria, que es produeix quan un producte, aliment, utensili o superfície amb gluten entra en contacte, encara que siga mínimament, amb uns altres sense gluten que seran utilitzats o consumits per una persona celíaca.
A més, ha indicat que la intoxicació per gluten pot provocar fatiga crònica, apatia, artritis, infertilitat, avortaments, depressió, retard en el creixement, diabetis, limfoma o càncer digestiu. D’ací la importància que té el diagnòstic precoç per als afectats, així com evitar els focus de contaminació i disposar d’establiments segurs que permeten normalitzar les seues opcions d’oci.
Actualment, més de 4.500 establiments en tota Espanya formen part del projecte FACE Restauració Sense Gluten/Gluten Free que treballa per a oferir opcions segures sense gluten per al col·lectiu celíac. El nombre d’establiments assessorats que ofereixen menús sense gluten ha crescut més d’un 30% en els últims tres anys.