La Regidoria d’Igualtat col·labora amb l’Observatori Espanyol de Delictes Informàtics i posa a la disposició de la ciutadania el telèfon 966 658 000 i les extensions 3870, 3675 o 5806
Malgrat els grans avanços aconseguits en la societat en matèria d’igualtat, la violència de gènere segueix present. Els terribles assassinats masclistes que han tingut lloc en els últims dies no són més que una constatació de la magnitud i de la gravetat del problema que, per a la societat, suposa aquesta xacra. Ara els agressors han passat de seguir-les a instal·lar en els seus dispositius digitals programes espia per a controlar els seus moviments i converses. Per això, l’Ajuntament d’Elx a través de la Regidoria d’Igualtat ha posat en marxa un servei pioner contra la violència masclista digital basat en l’atenció especialitzada contra els nous formats d’amenaces, assetjament o extorsió contra les dones que es produeixen a través dels dispositius electrònics, especialment amb el telèfon mòbil.
El regidor d’Igualtat, Mariano Valera, acompanyat del president de l’OEDI, Salvador Samper i del forense informàtic, Guillermo Raya, ha anunciat hui que per a accedir a aquest servei, que ofereix l’entitat sense ànim de lucre OEDI, s’ha posat a la disposició de la ciutadania el telèfon 966 658 000 i les extensions 3870, 3675 o 5806.
El regidor ha assenyalat que “en la societat actual, l’extensiu ús de mitjans telemàtics, xarxes socials i noves tecnologies -malgrat l’enorme contribució positiva que aporten a les societats- s’han convertit també en una eina àmpliament utilitzada pels agressors per a assetjar, intimidar, amenaçar i terroritzar a les seues víctimes”.
Els últims estudis recollits en l’OEDI sobre la dimensió de gènere de la violència en línia indiquen que el 90% de les víctimes de la distribució digital no consentides d’imatges íntimes són dones i assenyalen que en 2021 cada 39 segons es produeix un ciberatac, les principals víctimes del qual són les dones. A més, les dades reflecteixen que a la Unió Europea, una de cada 10 dones asseguren haver experimentat assetjament cibernètic des dels 15 anys.
El regidor de l’àrea, Mariano Valera, informa que en 2021 cada 39 segons es produeix un ciberatac, les principals víctimes del qual són les dones
Valera ha subratllat que “aquesta eina té com a objecte erradicar una altra de les cares de la violència de genere més invisible, però no per això menys important” i ha informat que el pròxim dia 23 de setembre, amb motiu del Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Trànsit de Dones, Xiquetes I Xiquets, està prevista la celebració de les Jornades contra la Violència Digital a Elx.
Per part seua, Samper ha agraït l’alta sensibilitat del Consistori il·licità que actualment és la quarta ciutat de la Comunitat Valenciana a prestar aquest servei. No obstant això, ha destacat que la Comunitat Valenciana és la tercera amb pitjors dades en violència de gènere de tota Espanya i ha alertat que moltes de les víctimes no són conscients del que suposa tindre un programari d’espia en el telèfon mòbil.
Segons ha explicat el president de l’OEDI “les agressions digitals van des d’amenaces directes per mitjà de missatges o àudios fins a episodis d’extorsió amb ús d’imatges íntimes, control de les víctimes amb la geolocalització dels mòbils o directament espionatge de tots els seus moviments i comunicacions a través d’aplicacions informàtiques”.
Dades sobre la violència de gènere
Segons ha destacat el regidor d’Igualtat, Mariano Valera, “en el que portem d’any, 18 dones han sigut assassinades i en 2020, 45 dones van perdre la vida a les mans de les seues parelles, les filles i fills de les quals van quedar orfes a conseqüència d’assassinats masclistes”.
El regidor també ha destacat la violència vicària, l’altra cara trista de la violència de gènere, en la qual l’agressor utilitza els fills i les filles com a instrument per a fer mal a la mare o exparella”. En aquest sentit, Valera ha assenyalat que “fins a 2013, aquests xiquets, xiquetes i adolescents estaven invisibilitzats. Ara sabem que són ja 39 els casos comptabilitzats”.
La Regidoria d’Igualtat, Drets Socials i Polítiques Inclusives, dins de les accions del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere i amb la voluntat de poder oferir la major amplitud de serveis possibles a les víctimes de violència de gènere, està implementant gran nombre d’accions tant de sensibilització i de denúncia en la societat il·licitana com d’atenció a totes aquelles dones del municipi d’Elx que precisen d’informació, orientació, assistència i suport davant la violència estructural masclista que viuen.