Primera sessió del Debat de l’Estat del Municipi: l’alcalde reclama a l’oposició unitat i diàleg per a contribuir a la reconstrucció social i econòmica de la ciutat després de la pandèmia

Primera sessió del Debat de l’Estat del Municipi: l’alcalde reclama a l’oposició unitat i diàleg per a contribuir a la reconstrucció social i econòmica de la ciutat després de la pandèmia

Carlos González diu en el Debat de l’Estat del Municipi que la recuperació després de la crisi sanitària exigeix “cooperació i sintonia entre el sector públic i privat i, més que mai, altura de mires i maduresa política”


L’alcalde d’Elx, Carlos González, ha aprofitat la primera sessió del Debat de l’Estat del Municipi per a fer una crida a la unitat i al diàleg entre tots els sectors socials i entre els grups polítics municipals.

“Apel·le a la unitat de tots perquè sumem i contribuïm, en aquesta situació excepcional, a reconstruir social i econòmicament la ciutat”, ha dit l’alcalde que ha afegit que “Elx està en plena recuperació econòmica i social. El Govern Municipal està bolcat en aquesta tasca, però la reconstrucció exigeix esforç i implicació de tots. Exigeix cooperació i sintonia entre el sector públic i privat. Exigeix més que mai altura de mires i maduresa política, també per a la resta dels actors polítics”.

L’alcalde ha assenyalat que la prioritat del seu Govern en l’últim any ha sigut la lluita contra les conseqüències de la Covid-19 i destinar més de 20 milions d’euros a la lluita contra la pandèmia

El Centre de Congressos Ciutat d’Elx ha acollit aquest matí la primera sessió del Debat de l’Estat del Municipi que s’ha obert amb la intervenció de l’alcalde. Una sessió que ha comptat amb dues novetats importants respecte a anteriors edicions: la intervenció de la ciutadania a través del “Escó 28” i la intervenció dels agents socials.

Tal com ha explicat l’alcalde el Ple del Debat de l’Estat del Municipi es convoca per a “rendir comptes com a exercici de transparència, com a compromís amb la ciutadania i com a obligació democràtica. Convoquem aquest Ple per a donar la paraula a la ciutadania”.

La lluita contra la pandèmia com a prioritat

González ha dit que la prioritat del seu Govern en l’últim any ha sigut la lluita contra les conseqüències de la pandèmia, el major desafiament de la ciutat en les últimes dècades. “Hem mobilitzat quantiosos recursos humans, materials i econòmics, hem sigut un dels municipis que més esforços ha realitzat i hem destinat més de 20 milions d’euros a la lluita contra la pandèmia”.

En aquest punt, l’alcalde ha expressat el seu agraïment a les persones que han sigut essencials durant la crisi sanitària i ha anunciat que l’Ajuntament organitzarà un acte institucional de reconeixement i de record que es farà a la Plaça de Baix.

González ha declarat que Elx es troba en ple període de recuperació tant sanitària, com social, com econòmicament, i destaca que les afiliacions a la seguretat Social es recuperen després d’una intensa caiguda i creix el nombre total d’empreses i de treballadors autònoms. “La ciutat es recupera perquè els il·licitans som gent resilient i perquè les mesures adoptades per les administracions estan impulsant i afavorint la recuperació”.

L’alcalde ha indicat que l’estratègia de recuperació gira entorn de quatre eixos que són: enfortir la cohesió social, la cohesió territorial i la igualtat; la modernització dels serveis públics; l’impuls a l’activitat econòmica i l’ocupació, i la millora de la qualitat de l’espai públic i equipaments col·lectius. Tot això des de l’òptica del desenvolupament sostenible amb la vista posada en la Capitalitat Verda Europea.

“Entre altres mesures, hem incrementat la despesa social per a fer front a la pandèmia en 2,5 milions d’euros fins a aconseguir els 12,5 milions, les prestacions d’Emergència Social han augmentat en un milió d’euros i hem reforçat la inversió en la lluita contra la violència de gènere”, ha apuntat el responsable de l’Equip de Govern.

Millora de serveis públics

També ha destacat l’alcalde la millora en els serveis públics amb una inversió de més de 30 milions d’euros, juntament amb la Generalitat, en la millora i creació de noves infraestructures educatives. I al marge del Pla Edificant, l’Ajuntament ha invertit quasi un milió d’euros en la reforma de col·legis públics.

També s’està actuant en la millora de les infraestructures esportives amb un pla dotat de 15 milions d’euros per a aquesta legislatura.

Al costat d’això, González, ha posat en relleu les importants matèries en matèria de sanitat citant la rehabilitació integral de l’Hospital General, l’ampliació del centre amb el nou bloc quirúrgic, el nou SAMU de l’Altet o la cessió de sòl per al nou centre de salut d’Altabix.

“En xifres, només la inversió que s’està executant a l’hospital supera els 30 milions”, ha indicat.

La millora de la Seguretat Ciutadana, amb la convocatòria de noves places d’agents i amb l’adquisició de nous vehicles, i la modernització del transport col·lectiu, amb autobusos més sostenibles, han sigut unes altres de les qüestions esmentades per l’alcalde.

Carlos González ha destacat la importància d’haver posat en marxa el nou contracte de neteja pública amb la qual l’Equip de Govern espera fer d’Elx una de les deu ciutats més netes d’Espanya en el termini de dos anys.

Impuls activitat econòmica i ocupació

Quant a l’impuls de l’activitat econòmica i de l’ocupació, Carlos González ha esmentat els 6,5 milions dirigits a ajudes a sectors productius i contractació de personal, la suspensió de les taxes de taules i cadires i mercats ambulants i el suport directe a la contractació d’ocupació amb la contractació de 350 desocupats gràcies a una inversió de 4,7 milions en programa d’ocupació i formació de la mà de la Generalitat.

A més, ha recordat els importants avanços que s’estan produint a Elx Campus Tecnològic, el futur Centre d’Innovació Econòmica o l’ampliació del Parc Empresarial. I al costat d’això el Pla Centre amb la conversió en zona de vianants de la Corredora, plaça de Baix i carrers adjacents “que ha retornat la vida al centre històric i s’ha convertit en un revulsiu econòmic”.

D’altra banda, l’alcalde ha posat en valor la millora de la qualitat de l’espai públic i els equipaments col·lectius al nucli urbà i a les pedanies amb actuacions de renovació de voreres, asfalt, millora de camins, renovació d’enllumenat… per valor de més de 6 milions d’euros als quals cal sumar els 3,3 destinats a la millora d’infraestructures hidràuliques.

En l’àrea d’Urbanisme, l’alcalde ha dit que està en tramitació el desenvolupament de 19 sectors, 12 d’aquests de sòl residencial, que suposaran la construcció de 6.000 habitatges.

Respecte al futur Palau de Congressos a Elx, González ha reiterat que “estem oberts a qualsevol ubicació que siga viable urbanísticament, ja que el nostre full de ruta és diàleg i volem que les obres comencen aquesta legislatura”.

L’oferta cultural de primer nivell i el treball per a “corregir la sensació de greuge a les pedanies”, han sigut unes altres de les qüestions destacades per l’alcalde, que ha recordat que “estem fent el major esforç inversor en dècades a Torrellano, l’Altet, la Marina, la Foia, Matola… En aquests dos anys hem mobilitzat aproximadament 20 milions en actuacions demandades per veïns i veïnes”.

Carlos González ha tornat a reiterar la posició “clara i contundent” respecte a que el transvasament Tajo-Segura és irrenunciable i ha anunciat la seua intenció de canalitzar la participació de la societat civil en els Fons Europeus Next Generation.

Finalment, l’alcalde ha esmentat un total de 43 actuacions “amb nom propi” fruit de la gestió dels dos últims anys. Entre aquestes, l’arribada de l’AVE, la conversió en zona de vianants de la Corredora i la plaça de Baix, la duplicació de la carretera de Santa Pola, la regeneració del barri de Sant Antoni, l’ampliació del cementeri en 1320 nínxols, l’increment del suport al Misteri, la normalització de l’entorn del Mercat o la posada en marxa de l’administració electrònica.

“Això és treball, és inversió, és realitat, són fets”, ha conclòs Carlos González.

Participació ciutadana

Després de la intervenció de l’alcalde ha arribat el torn de la participació ciutadana gràcies a la creació del “Escó 28”, que ha donat veu a dues persones, i a la participació en el debat dels representants sindicals i de la CEV-Alacant.

La primera a prendre la paraula ha sigut Lydia Rodríguez Zaplana, que ha reclamat obrir espais a l’aire lliure per als xiquets, com una manera d’allunyar-los de l’ús irresponsables de les noves tecnologies i de les xarxes socials. “Acostar els espais públics a la infància per a fomentar hàbits de vida saludable entre xiquets i joves”, ha dit. A més, ha proposat activitats gratuïtes en els col·legis durant l’estiu per a facilitar als pares i a les mares la conciliació; tallers emocionals per a xiquets i joves i acabar amb la bretxa generacional quant a les noves tecnologies.

La segona intervenció ha sigut per a Jorge Vila, que ha dit que les polítiques municipals han de posar el focus en la joventut i garantir-los oportunitats de futur.

A continuació, han pres la paraula els agents socials. En nom del sindicat de CCOO ha parlat Antonio Fernández, mentre que Ismael Senent ho ha fet en nom d’UGT. Després d’aquests el torn ha sigut per a Perfecte Palacio, en nom de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana.

Represa del debat

Aquesta vesprada, el debat es reprendrà amb la intervenció dels consells sectorials municipals, del Consell rector de Visitelche, del representant de la Federació d’Associacions de veïns “Dama d’Elx” i dels portaveus de les Juntes del Camp d’Elx. Després d’això arribarà la resposta de l’alcalde a aquestes intervencions.

Demà, dimecres 9 de juny, arribarà el torn per als grups polítics municipals.