Prop de 270 tallers socioculturals dels Centres Socials recuperen la presencialitat per al curs 2021/2022

Prop de 270 tallers socioculturals dels Centres Socials recuperen la presencialitat per al curs 2021/2022

L’edil Mariano Valera informa que les inscripcions podran realitzar-se des de l’1 de juliol al 15 de setembre, i que l’objectiu del programa continua sent la integració social de les persones a través del seu temps d’oci


Pintura, teatre, balls, manualitats, rondalles… Torna la presencialitat als tallers del Programa d’Animació Sociocultural que s’organitzen anualment en els centres socials. Encara que es mantindran activitats complementàries en línia donada l’experiència positiva de la passada edició. El regidor de Polítiques Inclusives, Mariano Valera, acompanyat per la directora i la coordinadora dels tallers, la psicòloga Encarnación Irles i la tècnica municipal Lucía Tarí, ha presentat aquest matí una programació amb prop de 270 tallers distribuïts per tots els centres socials del municipi, i que arrancarà el 4 d’octubre i conclourà a la fi de juny de 2022.

Les novetats importants per a aquesta temporada, ha anunciat Valera, són la introducció de tallers que anteriorment no s’oferien en uns certs centres socials i que s’afigen a l’oferta per demanda popular: “El taller de taitxí en el centre social de la Marina, el de guitarra en el de Torrellano, el de ioga en el de l’Altet, el de coral en el de la Foia, i els de balls de saló i gimnàstica en el d’Altabix”. Igualment, els divendres continuaran oferint-se en el centre social del Pla de Sant Josep tallers extra per a les persones en llista d’espera.

Es continuen mantenint els més demandats, ha informat. I augmenten els d’iniciació a les noves tecnologies, que seran trimestrals per a arribar a més gent i tindran lloc en els centres socials del Pla de Sant Josep, Plaça Barcelona i Altabix. “En aquests, a més de millorar l’ús dels dispositius, s’aprén a obtindre la signatura electrònica o a obrir un compte i a enviar correus electrònics”, ha especificat el regidor. A més, s’inclourà una programació especial de psicologia amb xarrades dirigida a millorar la qualitat de vida d’il·licitanes i il·licitans en moments de crisi.

Les inscripcions, tal com ha explicat l’edil, podran realitzar-se de l’1 de juliol al 15 de setembre a través de la web de l’Ajuntament. Si bé, com a novetat, la Regidoria ha habilitat dos números telefònics on fer arribar missatges de WhatsApp per a sol·licitar suport en el procés: “Les persones que no manegen els mitjans tecnològics podran enviar, en els mesos de juliol i setembre, un missatge al 628 369 789 o al 641 241 769 per a així rebre una trucada i completar la inscripció”. El 22 de setembre estaran disponibles les llistes d’admesos en els centres socials i en la web municipal.

Com és habitual, els interessats podran triar dos tallers per ordre de preferència, els quals estan dirigits a la ciutadania amb més de 18 anys empadronada a Elx. Excepte els de memòria i gimnàstica per a majors, en quedar reservats per als susdits: majors de 60 anys o, també, de 55 amb una discapacitat del 33% o més i que puguen valdre’s per si mateixos. En aquest últim cas, s’haurà d’efectuar la inscripció telefonant directament als números ja citats.

“L’objectiu no ha canviat: realitzar la integració social de les persones a través del seu temps d’oci, facilitar la cooperació entre elles i així generar relacions entre la ciutadania i la promoció de la salut, i millorar la seua qualitat de vida”, ha manifestat Valera, que també ha enumerat els objectius específics del programa: “Fomentar l’autonomia personal dels usuaris a través d’hàbits saludables, les relacions socials, la participació activa i la solidaritat en l’entorn, i l’enriquiment individual i col·lectiu a través d’opcions educatives i culturals en el temps lliure”.

En l’edició dels tallers que acaba de concloure, va haver-hi 6.000 inscripcions i es van adjudicar 4.050 places. Els més demandats no van tindre llista d’espera en desenvolupar-se de manera en línia per la pandèmia, cosa que va significar “un potent regulador de l’estat d’ànim que va ajudar els participants a afrontar el dia a dia”, segons Irles. “Les activitats d’oci potencien un ambient de relaxació i concentració, la qual cosa en el present context ha vingut molt bé”.

Es preveu que l’acte d’obertura l’edició 2021/2022 dels tallers socioculturals es realitze el 30 de setembre a l’aire lliure, previsiblement a la plaça del Centre de Congressos. I la ubicació de les diferents activitats podrà modificar-se per a fer-se en espais oberts amb la col·laboració de la Regidoria d’Esports i de la UMH.