El 44é Festival Internacional de Cinema Independent d’Elx arranca en l’Hort del Xocolater amb els primers 16 curtmetratges a concurs

El 44é Festival Internacional de Cinema Independent d’Elx arranca en l’Hort del Xocolater amb els primers 16 curtmetratges a concurs
Programa del Festival

La 44a edició del Festival Internacional de Cinema Independent d’Elx (FICIE), organitzat per Fundació Mediterrani, va arrancar aquest divendres, 16 de juliol, amb la projecció dels primers curtmetratges a l’Hort del Xocolater.

El FICIE 2021 ha començat amb la participació del director del Festival de Cinema d’Elx, Vicente Sanchís, i del regidor de l’Ajuntament d’Elx, Carles Molina.

Enguany es podran veure 84 curts dins de la Secció Oficial que en total sumen més de 990 minuts de metratge, la qual cosa suposa més de 30 hores de projeccions entre el divendres 16 i el dijous 22 de juliol. Els premis del 44é FICIE s’entregaran divendres 23 de juliol en la Gala de Clausura, durant el transcurs de la qual també es retrà homenatge a Mariano Barroso, director, guionista i actual president de l’Acadèmia de Cinema.

Per al president de la fundació, Luis Boyer, “és un honor que el president de l’Acadèmia de Cinema reba la Palmera de Plata del nostre certamen. La figura de Barroso representa a la perfecció els valors del FICIE: excel·lència i rellevància com a cineasta, una intensa labor pedagògica i formativa, i una trajectòria coherent i compromesa amb els valors i els drets humans”.

En aquesta primera sessió s’han pogut veure 16 curtmetratges a concurs, que sumen entre tots 150 minuts de cinema. El Festival de Cinema finalitzarà el divendres 23 amb el lliurament de premis als curtmetratges guanyadors i l’homenatge a Mariano Barroso, que rebrà la Palmera de Plata.

44é FICIE

En la 44a edició del certamen cinematogràfic degà de la Comunitat Valenciana s’han inscrit 2.287 curtmetratges, la qual cosa suposa un increment de més del 40% respecte als 1.587 curts presentats a concurs l’any passat.

Entre les novetats més destacades es troben la creació del premi especial Luis García Berlanga i l’acord amb la plataforma Amazon Prime Vídeo, gràcies al qual els curtmetratges més interessants que participen en la Secció Oficial del FICIE i que així ho desitgen podran veure’s en el canal TVCortos de la coneguda plataforma de vídeo.

Un Jurat de Selecció triarà d’entre tots els treballs que es presenten al certamen, aquells que considere més qualificats per a formar part de les diferents Seccions Oficials del Festival.

El Jurat de Qualificació, compost per diferents personalitats del món del cinema i la comunicació, donarà a conéixer el seu veredicte en l’acte de clausura del certamen, el divendres 23 de juliol de 2021. Els premis que es concediran són:

· PREMI FUNDACIÓ MEDITERRANI AL CURTMETRATGE DE FICCIÓ, aquestá dotat amb 2.500 euros, trofeu Dama i la preselecció per a la 36a Edició dels Premis Goya 2022, als quals només podran optar els autors espanyols.

· PREMI FUNDACIÓ MEDITERRANI AL CURTMETRATGE DOCUMENTAL, està dotat amb 2.500 euros, trofeu Dama i la preselecció per a la 36a edició dels Premis Goya 2022, als quals només podran optar els autors espanyols.

· PREMI “AJUNTAMENT D’ELX” AL MILLOR CURTMETRATGE DE FICCIÓ, de qualsevol nacionalitat i dotat amb 2.000 euros i trofeu Dama.

· PREMI AL MILLOR CURTMETRATGE D’ANIMACIÓ, de qualsevol nacionalitat. Està dotat amb 2.000 euros i trofeu Dama.

· PREMI AL MILLOR CURTMETRATGE DOCUMENTAL, de qualsevol nacionalitat. Dotat amb 2.000 euros i trofeu Dama.

· PREMI AL MILLOR CURTMETRATGE INTERNACIONAL, en qualsevol categoria i nacionalitat (no Espanya). Dotat amb 1.000 euros i trofeu Dama.

· PREMI “FES CURT” AL MILLOR CURTMETRATGE DE LA COMUNITAT VALENCIANA, dotat amb 500 euros i trofeu Dama. Aquest  podrà ser triat en qualsevol de les categories, la producció del qual procedisca d’autors de la Comunitat Valenciana o de productores radicades en aquesta Comunitat Autònoma i preferentment en valencià o subtitulades en aquest idioma.

· PREMI “CINECLUB LUIS BUÑUEL” AL MILLOR AUTOR NOVELL, dotat amb 500 euros i trofeu Dama, elegible en qualsevol de les categories. Podran optar tant autors espanyols com internacionals que hagen realitzat fins a tres curtmetratges.

· PREMI MOBILE FILMMAKER, dotat amb 500 euros i trofeu Dama. Poden ser ficció o documental, als quals poden optar tant autors espanyols com internacionals la producció dels quals haja sigut realitzada per telèfon intel·ligent.

· PREMI DEL PÚBLIC “HORT DEL XOCOLATER”, dotat amb 500 euros i trofeu Dama entre aquells curtmetratges espanyols i internacionals que formen part de la Selecció Oficial del FICIE. Serà elegit el curtmetratge que més vots haja rebut del públic assistent a les projeccions de la Secció Oficial en l’Hort del Xocolater entre el 16 i el 22 de juliol de 2021.

· PREMI FICIE ORIGINALS, al qual optaran els alumnes del Grau en Comunicació i Periodisme de la Universitat Miguel Hernández d’Elx i que realitzen un projecte de webserie o sèrie de televisió. El premi està dotat amb 1.000 euros i el trofeu Dama com a ajuda directa a la producció del projecte. Tota la informació d’aquesta convocatòria es podrà trobar en la web oficial del FICIE i en la web de la UMH.

· PREMI “LUIS GARCÍA BERLANGA” AL MILLOR CURTMETRATGE, en qualsevol categoria. Està dotat amb 1.000 euros, el trofeu Dama al qual només poden optar els autors espanyols. En el marc dels actes previstos per a commemorar l’Any Berlanga, que celebra el Centenari del naixement d’un dels cineastes espanyols més importants de tots els temps, Fundació Mediterrani, com a organitzadora del FICIE, vol premiar el curtmetratge que mantinga l’esperit de la ironia, la sàtira i l’agudesa propis de l’estil “berlanguià”.

Organitzat i patrocinat per la Fundació Mediterrani, el Festival Internacional de Cinema Independent d’Elx compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Elx i del Cinema Club Luis Buñuel d’Elx.