L’alcalde d’Elx planteja al Govern un imprescindible acord amb els regants sobre el transvasament Tajo-Segura

L’alcalde d’Elx planteja al Govern un imprescindible acord amb els regants sobre el transvasament Tajo-Segura

Carlos González, el portaveu del Govern Municipal, Héctor Díez, i alcaldes del Baix Segura es reuneixen amb el secretari d’Estat de Medi Ambient i el director general de l’Aigua


L’alcalde d’Elx, Carlos González, ha plantejat aquest matí al Govern Central que és imprescindible aconseguir un acord amb els regants sobre el transvasament Tajo-Segura, segons ha explicat el responsable de l’Executiu Municipal després de mantindre una reunió amb responsables del Ministeri per a la Transició Ecològica.

González ha mantingut una trobada amb el secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, i amb el director general de l’Aigua, Teodoro Estrella, acompanyat pel portaveu del Govern Municipal, Héctor Díez, i alcaldes de poblacions del Baix Segura com Guardamar, Rafal, Benferri o Dolores.

“Hem traslladat la nostra màxima preocupació pel que representa el transvasament Tajo-Segura i les aportacions hídriques que comporta per a aquesta terra, un transvasament que és insubstituïble i que ha de continuar sent una aportació fonamental en el futur, tant per a proveïment urbà com per a regadiu”, ha indicat el regidor il·licità.

“També hem plantejat la necessitat que el Govern d’Espanya siga conscient que les substitucions de cabals que s’hagen de produir a conseqüència de la reducció de les aportacions d’aigua s’han de realitzar sempre al mateix preu, amb els mateixos costos, tant per als regants com per a consum humà”, ha informat González.

L’alcalde il·licità ha destacat que “hem trobat receptivitat en el Ministeri quant als plantejaments generals realitzats. El secretari d’Estat ens ha dit amb absoluta claredat que el Govern no pensa tancar el transvasament Tajo-Segura com alguns actors polítics intenten traslladar i considera que les aportacions de cabals són fonamentals per a les conques receptores”.

González ha explicat que “els models de predicció que maneja el Ministeri indiquen que en els últims anys s’han reduït els volums d’aigua disponibles i que la predicció és que continuen reduint-se en el futur a conseqüència del canvi climàtic, la qual cosa obliga a buscar fonts alternatives”.

Fons europeus

“També hem parlat dels Fons de Reconstrucció procedents de la Unió Europea com un element fonamental per a construir infraestructures que possibiliten aquesta substitució de cabals, però sempre des de la perspectiva de mantindre el transvasament com una aportació imprescindible”, ha manifestat el responsable de l’Equip de Govern.

González entén que “s’ha obert un període important” i subratlla que “hi ha una proposta sobre la taula, hi ha marge per a la negociació, per a buscar un acord. He plantejat la importància que tindria ser capaços d’aproximar posicions i aconseguir un acord amb els regants, amb el Sindicat Central de Regants (SCRATS), com una manera de buscar una eixida consensuada i equilibrada per al desafiament que representa el transvasament Tajo-Segura i l’aprovació del Pla de Conca”.