L’Ajuntament planta cara al mosquit tigre i demana la col·laboració ciutadana per a evitar la seua propagació

L’Ajuntament planta cara al mosquit tigre i demana la col·laboració ciutadana per a evitar la seua propagació

La regidora de Sanitat, Mariola Galiana, presenta la campanya “Al mosquit tigre, ni aigua!” amb consells per a frenar el creixement d’aquesta espècie i combatre les seues picades


La regidora de Sanitat, Mariola Galiana, ha presentat la campanya informativa “Al mosquit tigre, ni aigua!” que s’està desenvolupant des de l’Ajuntament d’Elx per a evitar l’increment d’exemplars d’aquest insecte que es produeix amb l’arribada de l’estiu.

La campanya d’informació, que està sent difosa a través de cartelleria, xarxes socials i la web municipal, recull recomanacions com l’ús de repel·lents específics per al mosquit tigre, ús de mosquiteres o el control i tractament de les aigües estancades. Accions que són fonamentals per a evitar el creixement d’aquesta espècie.

La regidora ha destacat que és de vital importància la col·laboració ciutadana per a poder controlar la proliferació d’aquest mosquit. “Cal tindre en compte que l’Ajuntament actua sobre zones i paratges públics, però no pot fer-ho en propietats privades. Els principals focus d’aquesta mena de mosquit es troben en propietats privades, per això necessitem la col·laboració ciutadana per a la seua minoració. Estem parlant de piscines, estanys, basses de reg, bidons, o qualsevol recipient que afavorisca l’existència d’aigües estancades, que són espais que afavoreixen la reproducció d’aquesta espècie. Per aquest motiu, és imprescindible el compromís de la ciutadania per a realitzar de manera correcta diverses accions com la cloració d’aquestes aigües o l’aplicació d’insecticides que eviten la reproducció descontrolada en les aigües de la seua propietat”. I ha afegit que “Es tracta de xicotets gestos, a l’abast de tots, però que tenen gran importància i beneficien el conjunt de la ciutadania.

L’edil recorda que els principals focus d’aquesta mena de mosquit es troben en propietats privades, per això és necessària la col·laboració ciutadana al marge de les accions que duu a terme l’Ajuntament

Galiana ha destacat les següents mesures de caràcter preventiu:

· Evitar recipients que puguen acumular aigua, com poals o bidons.

· Eliminar aigua acumulada en objectes o buidar-los setmanalment: Pitxers, cendrers, tests, piscines de plàstic, abeuradors i menjadores d’animals, pneumàtics, etc.

· En cas de pluges, s’ha de vigilar que no queden tolls en tendals i sostres

· Tapar hermèticament amb tapa o tela mosquitera els depòsits d’aigua.

· Mantindre els nivells de clor en estanys, basses i piscines.

· Posar en els estanys o fonts de jardí peixos ornamentals perquè es mengen les larves del mosquit.

· Netejar regularment els canalons de teulades i terrasses

· No provocar embassades amb abocaments o regs

Pla de xoc

L’edil responsable ha destacat que el servei municipal de control de plagues ha posat en marxa un important pla de xoc consistent a intensificar els treballs de prevenció i manteniment, així com el reforç tant de recursos humans com de maquinària per a la realització de les tasques diàries.

En aquest sentit, s’està realitzant un reforç important de fumigació en espais públics, amb accions de caràcter preventiu en zones entollades per a evitar l’aparició de larves, i en zones de vegetació on es detecta l’aparició d’exemplars adults.

Per això, Galiana ha destacat que “és molt important la col·laboració de les veïnes i veïns a l’hora d’identificar l’aparició de focus en llocs públics i la seua comunicació a la Regidoria de Sanitat perquè es puga traslladar a l’empresa responsable del control de plagues”.

La regidora de Sanitat ha destacat que els tractaments larvicides es realitzen amb un producte no tòxic i selectiu per a les larves de mosquits que evite al màxim l’eclosió dels adults. D’altra banda, els tractaments per al control dels mosquits adults es duen a terme sobre la vegetació que els serveix de refugi i s’està realitzant diàriament al matí i a la vesprada, fins i tot dissabtes i diumenges.

La responsable municipal de Sanitat ha incidit d’una forma especial en el fet que els productes larvicides utilitzats són respectuosos amb el medi ambient i ha destacat que “la finalitat d’aquestes actuacions és el control de la població de mosquits, però no la seua erradicació, atés que aquests insectes formen part de l’ecosistema i constitueixen la principal font d’alimentació d’ocells i altres espècies.

Picades

Galiana ha informat que, a diferència d’altres mosquits autòctons, el mosquit tigre també pica durant el dia, encara que és especialment actiu al capvespre, podent picar a través de roba fina.

Aquesta espècie també es caracteritza per un vol baix (per la qual cosa resulta difícil de veure), i són les extremitats inferiors generalment les més afectades per les seues picades.

En general i encara que la picada sol passar desapercebuda, la reacció posterior sol ser molesta. Sovint dura diversos dies i va acompanyada de coïssor.

Davant una picada, es recomana aplicar les següents mesures:

– Llavar molt bé la zona afectada amb aigua i sabó.

– Usar gel durant 10 minuts.

– Evitar rascar la zona afectada.

– Observar per a garantir que no hi haja cap infecció posterior.

En el cas que es presenten reaccions més molestes o adverses, o fins i tot infeccions, s’ha de consultar amb un professional sanitari.

Consells

Per a evitar les molestes picades es recomana la instal·lació, sempre que siga possible, de mosquiteres, així com l’ús de repel·lents si fora necessari.

Igualment, s’aconsella l’aplicació d’insecticides en les diferents estances de la llar.