El primer Pla de Joventut preveu des de suport psicosocial fins a plans de formació i facilitats per a accedir a un habitatge

El primer Pla de Joventut preveu des de suport psicosocial fins a plans de formació i facilitats per a accedir a un habitatge

El Centre de Congrés acull la presentació del projecte a la qual ha assistit l’alcalde, Carlos González, la regidora de Joventut, Marga Antón, i el politòleg, Pablo Simón, així com membres de l’Equip de Govern i mig centenar de joves


 

Per primera vegada, Elx compta amb un Pla Municipal de Joventut en el qual es preveu des de suport psicosocial fins a plans de formació i facilitats per a accedir a un habitatge. Un full de ruta que detalla les mesures i accions amb les quals l’Ajuntament busca millorar el benestar integral dels joves il·licitans. El Centre de Congressos va acollir aquest divendres 16 de juliol la presentació del projecte en què l’alcalde, Carlos González, al costat de la regidora de Joventut, Marga Antón, i el politòleg, Pablo Simón, ha destacat que “l’aposta en aquesta iniciativa significa que la ciutat comptarà amb una eina valuosa per a desenvolupar les polítiques de joventut”.

A l’acte han assistit també les regidores d’Educació, María José Martínez; de Participació Ciutadana, Puri Vives; i de Mobilitat, Esther Díez; i els regidors de Promoció Econòmica, Carles Molina; d’Esports, Vicente Alberola; d’Igualtat, Mariano Valera; i de Comerç, Feliç Sànchez.

“Aquest pla dona un enfocament integral i polièdric als problemes i necessitats dels joves de la ciutat”, ha assenyalat el responsable de l’Equip de Govern, que ha enaltit la importància de comptar amb la presència de Pablo Simón, un dels integrants de l’equip que ha elaborat el pla de joventut 2020 d’Espanya.

El regidor il·licità ha valorat positivament l’esdeveniment, emmarcat dins del Fòrum Jove, que ha suposat un espai per a conéixer els resultats de tot el procés d’elaboració del pla, a més d’un punt de trobada per a la població jove il·licitana.

El regidor il·licità valora positivament l’esdeveniment, emmarcat dins del Fòrum Jove, que ha suposat un espai per a conéixer els resultats d’aquesta iniciativa, a més d’un punt de trobada per a la població juvenil

 

Per part seua, la regidora ha avançat que es potenciarà la comunicació amb els joves. “Després de les conclusions del pla hem decidit realitzar una ferma aposta per utilitzar canals que freqüenten actualment els joves i, per a això, enfortirem les xarxes socials com Instagram i instaurarem Tik Tok, i utilitzarem influencers perquè els facen arribar tota la informació”.

Mentrestant, el politòleg ha assegurat que “els ajuntaments són un factor clau per a ajudar els joves i ha recordat els fons Next Generation, impulsats per la Comissió Europea, com una oportunitat per a impulsar polítiques educatives i de requalificació que permeten afavorir la situació d’aquest col·lectiu”.

La presentació del pla, que ha comptat amb l’assistència de mig centenar de joves, ha sigut a càrrec de la regidora de Joventut al costat d’Eduardo Javier Beltrán, Alejandro Pérez i Manuela Vera, integrants del grup motor.

En aquesta trobada també s’han dut a terme taules de debat anomenades “World café” obertes a la participació de la gent jove, A més, ha tingut lloc una transmissió radiofònica, Facebook-live i streamming en les xarxes socials amb la participació d’influencers de diferents àmbits com Cristina Balbás i Hurona Rolera “Dana”.

L’esdeveniment ha tancat amb la intervenció de Pablo Simón, que ha presentat les dades de l’Informe sobre Joventut 2020 que ha dirigit per a Espanya.

Conclusions del Pla de Joventut

L’elaboració del document s’ha realitzat de manera transversal amb totes les àrees que conformen l’Ajuntament, així com amb els grups polítics que han seguit el procés des del primer moment. Algunes de les apostes de la Regidoria després dels resultats del pla són la promoció d’un programa de suport psicosocial als joves i adolescents a través de tallers, tertúlies dialògiques o activitats lúdiques i recreatives.

També es té molt present el medi ambient amb la inclusió de tallers relacionats amb l’acció pel clima destinat a la població jove, com el projecte mediambiental SIGNUM per a la senyalització participativa de la ruta de l’entorn natural del pantà d’Elx.

Una altra de les claus és la formació amb programes que aporten títols oficials de l’IVAJ que habiliten per a treballar com són, el curs monitor de temps lliure o els cursos de formació permanent, com monitor de menjador escolar o d’aula matinal, així com implementar els cursos de primers auxilis o socorrisme.

L’edil destaca que es potenciarà la comunicació amb el col·lectiu a través de les xarxes socials com Instagram o Tik Tok

 

L’accés a un habitatge també és una altra de les preocupacions dels més joves. Per això, es té com a objectiu la creació de recursos residencials per a la joventut, a més de la coordinació amb l’Oficina d’Habitatge Social per a la derivació de joves en situació de vulnerabilitat.

Entre les propostes també destaquen la creació de tallers per a visibilitzar les desigualtats de gènere, la programació de manera periòdica d’activitats esportives, l’estudi de noves tarifes juvenils per al carril bici, la formació a voluntaris joves, la implementació a la fi d’any d’una fira d’associacions per a visibilitzar la labor de les entitats juvenils i continuar amb una àmplia oferta de cursos i tallers d’oci.

Construcció Pla Jove

Per a la construcció del Pla Integral de Joventut, s’ha realitzat un procés participatiu amb la població jove d’Elx de 12 a 30 anys. Es va crear una plataforma en línia de participació, a causa de la situació sanitària. A través d’aquest mitjà es va posar a la disposició de les persones interessades un qüestionari en línia amb l’objectiu de recollir l’opinió de les persones participants de quins eren els interessos prioritaris de la gent jove i les seues necessitats.

El politòleg assegura que “els ajuntaments són un factor clau per a ajudar els joves i recorda els fons Next Generation com una oportunitat per a impulsar polítiques educatives i de requalificació”

 

A través de la plataforma van participar un total de 84 persones d’edats entre 12 i 30 anys. Al principi estava previst realitzar activitats de diagnòstic en espais públics, identificats per la joventut, però aquestes activitats es van veure condicionades per la crisi sanitària i les restriccions establides en el municipi. En el seu lloc es van realitzar activitats en centres juvenils, instituts i entitats juvenils.

Les activitats realitzades en centres educatius de secundària i centres juvenils van ser un total de 11. En aquestes es va treballar en grups per a identificar necessitats i inquietuds de la població jove en el municipi. A través d’aquesta mena d’activitats es van incorporar en el diagnòstic a un total de 191 persones amb edats entre 12 i 25 anys