La Regidoria de Medi Ambient, Margalló i Aigües d’Elx llancen una campanya per a protegir els nius de tortugues marines a les platges del Mediterrani

La Regidoria de Medi Ambient, Margalló i Aigües d’Elx llancen una campanya per a protegir els nius de tortugues marines a les platges del Mediterrani

La regidora de l’àrea, Esther Díez, juntament amb el membre de Margalló Ecologistes en Acció a Elx, Adolfo Quiles, i la voluntària Manuela Campello acudeixen al simulacre de la posada d’ous a la platja d’Arenals


La Regidoria de Medi Ambient, Margalló i Aigües d’Elx han llançat una campanya per a protegir els nius de tortugues marines a les platges del Mediterrani. “Rastres en l’arena” és el nom del voluntariat creat per Ecologistes en Acció amb l’objectiu de sensibilitzar la població per a conservar les tortugues marines que venen a niar a les platges mediterrànies de la Península Ibèrica. Mitjançant aquesta campanya es pretén que, al començament del dia, les persones voluntàries recórreguen la riba buscant els rastres que les tortugues deixen en l’arena, per a així avisar als tècnics de cada zona perquè prenguen les mesures de protecció del niu.

La regidora ha indicat que la campanya de voluntariat ambiental té com a objectiu sensibilitzar la ciutadania, els usuaris i usuàries de les platges de la possible presència de nius de tortuga babaua a les platges il·licitanes.

Quiles ha indicat que per a ser voluntari es requereix gent que puga fer recorreguts per les hores nocturnes o a primeres hores del matí i enviar un correu a rastrosenlaarena@ecologistasenaccion.org per a poder dur a terme un registre de totes les platges que s’estan monitorant

“És una espècie que fresa al Mediterrani per la qual cosa és possible que alguns dels banyistes puguen trobar-se amb els ous d’aquestes tortugues”, ha assegurat Díez, que ha afegit que “el que pretenem és que sàpien identificar les petjades de les tortugues i, per tant, poder alertar que s’ha albirat i que les persones responsables es puguen fer càrrec de protegir tant els ous com a la mateixa tortuga”.

En aquest sentit, la voluntària Manuela Campello ha explicat que si un usuari troba una tortuga immediatament ha de telefonar al 112 i procurar que l’espècie no siga conscient que hi ha humans que la poden molestar. Per a això cal mantindre’s a uns de 30 metres de distància, romandre en silenci, no fer fotos amb flaix ni encendre llums, no posar-se en el seu camp de visió i evitar que es trepitgen les petjades perquè no s’esborren.


“A poc a poc s’estan registrant cada vegada més esdeveniments de cria. De fet, l’any 2021 ja portem 15 intents de cria que han fructificat en tres posades en la zona del litoral català” ha expressat Quiles. Així mateix ha indicat que a la fi de juliol és quan es comencen a registrar més esdeveniments en la part valenciana i murciana, per la qual cosa és el moment en el qual més atent cal estar.

El membre de Margalló ha indicat que per a ser voluntari es requereix gent que puga fer recorreguts per les hores nocturnes o a primeres hores del matí i enviar un correu a rastrosenlaarena@ecologistasenaccion.org per a poder dur a terme un registre de totes les platges que s’estan monitorant.