Una exposició mostra a la Calaforra vestits de diferents ambaixadors, documents i arcabussos ornamentados de Moros i Cristians

Una exposició mostra a la Calaforra vestits de diferents ambaixadors, documents i arcabussos ornamentados de Moros i Cristians

La regidora de Festes, Mariola Galiana, inaugura “Ah de ese castiello!” com a mostra organitzada per l’Associació Festera i l’Ajuntament


La regidora de Festes, Mariola Galiana, ha inaugurat les exposicions organitzades per l’Associació Festera de Moros i Cristians i la Regidoria de Festes de cara a la commemoració d’aquesta festivitat.

L’exposició “Ah de ese castiello! Les ambaixades d’Elx” que es podrà visitar a la Sala Maçònica de la Calaforra, des del Divendres 16 de juliol i fins al pròxim 15 d’agost, té com a finalitat oferir a les persones que la visiten l’oportunitat de submergir-se en un dels moments més emblemàtics de les festes de Moros i Cristians d’Elx, al costat de les Entrades i l’Ofrena.

En la mostra s’han reunit els vestits de diferents ambaixadors que han participat en les representacions al llarg de la seua història, inclosa la vestimenta del personatge central d’aquest acte: el Rei Jaume I, així com la indumentària oficial que cada comparsa utilitza per a l’alardo, tradicional acte que simula la batalla entre els bàndols moro i cristià mitjançant trets de pólvora amb trabucs i arcabussos, també inclou la de les comparses ja desaparegudes.

Cinc fotografies grans a Les Clarisses recorden la declaració dels Moros i Cristians com a Festa d’Interés Turístic de la Comunitat Valenciana

L’exposició recull diferents documents relacionats amb l’origen de les ambaixades, que han sigut rescatats de l’arxiu de l’Associació de Moros i Cristians, a més de diferents arcabussos ornamentats amb interessants treballs en fusta tallada.

Així mateix, es projectarà un documental que reflectirà la història i l’esperit de les ambaixades a través dels seus protagonistes i actors principals. Aquest audiovisual ha sigut produït per “El Trastero Productions” i l’Arxiu de l’Associació Festera.

L’edil de Festes, Mariola Galiana ha destacat que “aquesta exposició ajudarà a comprendre millor l’origen i l’evolució d’aquest singular acte que forma part fonamental de les nostres festes de Moros i Cristians”.

L’horari de visites és de dimarts a dissabte de 10.00 a 14.00 hores i de 15.00 a 18.00 hores, mentre que els diumenges serà de 10.00 a 14.00 hores.

Exposició fotogràfica a Les Clarisses

De manera addicional, s’ha instal·lat una exposició de cinc fotografies grans a la façana de la plaça de les Eres de Santa Llúcia, del Centre Cultural Les Clarisses, com a commemoració de la declaració dels Moros i Cristians d’Elx com a Festa d’Interés Turístic de la Comunitat Valenciana.

Aquestes cinc instantànies d’Evaristo Román, que va ser abanderat de l’associació en 1993, han sigut cedides per la seua família a l’arxiu de l’associació, i representen diferents moments del cicle fester il·licità. Aquesta exposició urbana té com a finalitat aproximar la festa de Moros i Cristians a les persones que passegen pel centre de la ciutat.

La mostra romandrà en la façana d’aquest edifici del centre històric de la ciutat fins al pròxim 15 d’agost.

La responsable municipal de Festes ha manifestat que aquestes iniciatives estan fent possible que moltes persones tornen a tindre contacte amb les Festes d’Agost, després de dos anys de suspensió dels actes tradicionals a causa de la pandèmia. “Davant la impossibilitat de celebrar les activitats multitudinàries de les nostres festes, vull felicitar la família dels Moros i Cristians d’Elx per la imaginació i el treball que estan desenvolupant, amb la col·laboració de la Regidoria de Festes, per a portar de nou l’ambient fester al nostre municipi”, ha destacat Galiana.

El president de l’Associació Festera de Moros i Cristians, Julián Fernández, ha agraït la implicació de la Regidoria de Festes per a poder realitzar aquestes dues exposicions, així com el treball de la Comissió d’Arxiu de l’Associació que ha permés la producció d’aquesta amb els fons de l’entitat. Igualment ha agraït als ambaixadors la seua col·laboració, i a la família d’Evaristo Román la cessió de material que han realitzat a l’arxiu de l’Associació.