Comença l’exhumació al Cementeri Vell d’Elx de 14 víctimes del franquisme

Comença l’exhumació al Cementeri Vell d’Elx de 14 víctimes del franquisme

Els cossos de 6 veïns d’Elx, 6 de Crevillent i 2 d’Asp que van ser afusellats en un Consell de Guerra a mitjan 1939 podrien trobar-se en un antic aljub utilitzat com a ossera


L’exhumació de 14 víctimes del franquisme s’està duent a terme al Cementeri Vell d’Elx. Els cossos podrien arribar a ser fins a 15 o 16, segons les fonts consultades pels mateixos treballadors. Les persones que es troben en aquest lloc són veïns d’Elx, de Crevillent i d’Asp que van ser afusellats en un Consell de Guerra a mitjan any 1939. La consellera de Participació, Rosa Pérez Garijo, l’alcalde d’Elx, Carlos González; la secretària autonòmica de Cooperació, Toñi Serna; la regidora de Cultura, Marga Antón; i la regidora de Medi Ambient, Esther Díez han acudit aquest matí al cementeri on han rebut explicacions per part dels especialistes sobre els treballs que s’estan realitzant.

“Considerem que és un acte de dignitat col·lectiva, d’humanitat cap als familiars de les víctimes i de reparació cap a les famílies. Per tant, és una acció imprescindible en termes de justícia i de qualitat de la nostra democràcia. I és un deute amb les víctimes del franquisme, amb totes aquelles persones que van ser afusellades en Consells de Guerra de manera sumaríssima i sense cap mena de justícia o que van ser ajusticiades i afusellades d’una forma absolutament injustificada”, ha destacat l’alcalde. González ha considerat aquest fet com un gest de dignitat, de justícia i de reparació destinat a tancar les ferides que ha deixat la Guerra Civil i la dictadura franquista.

La consellera de Participació ha demanat perdó als familiars per haver tardat a dur a terme aquestes actuacions ja que l’època franquista no els ha permés plorar els seus sers estimats ni fer-los un homenatge dins del procés de dolor que suposen les seues pèrdues. Encara que ha afirmat que la Conselleria porta ja temps planificant aquests treballs de memòria, justícia i reparació amb l’objectiu de deixar un territori lliure de fosses: “Això és un treball ambiciós que ens marquem des de l’inici de la legislatura i jo crec que estem demostrant que estem avançant. I és veritat que nosaltres, des de la Conselleria, estem portant diverses actuacions al llarg de tot el nostre territori i hem demanat la col·laboració de totes les administracions locals.” Pérez Garijo també ha afegit que s’han resolt més de 800.000 € en subvencions destinades a aquesta labor.

 L’alcalde destaca que “és un acte de dignitat col·lectiva i d’humanitat cap als familiars de les víctimes” i la consellera diu que “són treballs de memòria, justícia i reparació per a deixar un territori lliure de fosses”

Aquests treballs han sigut possibles per la subvenció de la Generalitat de 32.643,38 euros en dues anualitats, la qual cosa suposa el 82% de la quantitat sol·licitada pel consistori il·licità per a aquesta actuació a la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

Els treballs estan sent realitzats per un equip format per arqueòlegs, antropòlegs i investigadors del Laboratori Forense de la Universitat Autònoma de Madrid, amb el suport de l’arqueòleg municipal, la cap de la secció de l’Arxiu Municipal i del director de la Càtedra Pere Ibarra.

Amb aquest projecte Elx se suma a altres municipis valencians al compliment al que es disposa en la Llei 14/2017 de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana, així com a l’Ordre PRE/2568 per què s’ordena la publicació en el Boletín Oficial del Estado del protocol d’actuació en exhumacions de víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura.

S’afig el llistat de les persones represaliades d’Elx, Crevillent i Asp per si algun possible familiar vol contactar sobre alguna de les víctimes a través de la Regidoria de Cultura en el telèfon 966 658 000 o en el correu manton@elche.es.