El Gran Teatre acull la projecció d’un emotiu documental que repassa quatre dècades d’història de la festa de Moros i Cristians

El Gran Teatre acull la projecció d’un emotiu documental que repassa quatre dècades d’història de la festa de Moros i Cristians

El curtmetratge “Avant la Festa”, produït pel director de cinema il·licità Pablo Mas Serrano, compta amb el testimoniatge d’integrants de diverses comparses que narren les seues vivències i mostra imatges icòniques de diferents desfilades i ambaixades


El Gran Teatre d’Elx va albergar anit la projecció del documental “Avant la Festa” promogut per l’Associació Festera de Moros i Cristians, i produït pel director de la Càtedra Institucional de Cinematografia i Documental “Gudie Lawaetz” de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, Pablo Mas Serrano. Un acte que va comptar amb la presència de l’alcalde d’Elx, Carlos González, la regidora de Festes, Mariola Galiana, i el president de l’Associació, Julián Fernández, així com de membres de l’Equip de Govern, de la Junta Directiva, capitans, banderers, càrrecs electes i representants de les diferents comparses i de les entitats festeres de la ciutat.

El treball audiovisual, d’uns 30 minuts de duració, pretén reflectir la diversitat i l’esperit inclusiu d’una de les principals festivitats de la ciutat d’Elx, així com posar en valor la història a través de les vivències dels festers i festeres. Per a això, compta amb el testimoniatge d’integrants de diverses comparses que narren les seues vivències i mostra imatges icòniques de diferents desfilades i ambaixades ordenats manera cronològica des que es va constituir l’entitat en 1977. La idea del reportatge va sorgir arran que el col·lectiu rebera al març la declaració de Festa d’Interés Turístic Autonòmic, un reconeixement atorgat després de complir 40 anys a la ciutat.

L’alcalde d’Elx, Carlos González, la regidora de Festes, Mariola Galiana, i el president de l’associació, Julián Fernández, assisteixen a l’acte que es va desenvolupar amb totes les mesures higienicosanitàries

El regidor il·licità va felicitar l’associació per impulsar aquesta iniciativa “que evoca l’ambient que es viu en cada cabila, en cada filà, l’esplendor de les desfilades, les entrades, les ambaixades, l’ofrena, el sentit escènic que impregna l’Alardo i l’alegria contagiosa que desprenen la música i la pólvora”.

Així mateix, González va donar l’enhorabona també a l’artífex del projecte per la sensibilitat, el talent i la seua capacitat de transmetre el que els Moros i Cristians són per a la població il·licitana.

A més, el responsable de l’Equip de Govern va recordar que “enguany es continuarà treballant en diferents activitats per a omplir el buit que deixa la impossibilitat de celebrar les festes i va assenyalar que “l’important és que prompte tornem a la normalitat i puguem tornar a gaudir i viure l’ambient festiu”.

El regidor il·licità va felicitar l’entitat per la iniciativa i va recordar que “enguany es continuarà treballant en diferents activitats per a omplir el buit que deixa la impossibilitat de celebrar la festivitat”

Per part seua, Mariola Galiana va agrair i va reconéixer la valuosa tasca del professor Elías Jover per recuperar les festes de Moros i Cristians desaparegudes al començament del segle XX i va destacar “que formar part d’aquesta entitat és una manera d’entendre la vida basada en valors tan necessaris com l’amistat, la convivència, el respecte per la nostra història o la solidaritat”.

Mentrestant, el president de l’associació va detallar que “l’expressió ‘Avant la Festa’ significa continuar fent camí malgrat les circumstàncies de la crisi sanitària que ha impedit la realització del programa fester que amb tanta il·lusió preparem tots els anys”. Fernández va traslladar un missatge d’esperança i va manifestar el seu orgull per poder mostrar les festes de Moros i Cristians com a part del patrimoni comú de la ciutadania.

A més, segons va puntualitzar Julián Fernández “el missatge que transmet aquest documental és de donar alé a l’enyorança que senten tots els festers i tots els il·licitans davant la impossibilitat de celebrar les festes patronals, així com celebrar el treball realitzat per aquesta entitat al llarg de la seua història i que ha continuat malgrat la pandèmia”