La Conselleria de Transició Ecològica invertirà 50 milions d’euros en la renovació integral de la depuradora d’Algorós

La Conselleria de Transició Ecològica invertirà 50 milions d’euros en la renovació integral de la depuradora d’Algorós

La consellera Mireia Mollà avança les línies d’un “canvi radical” de la planta que redueix les olors, optimitza la reutilització d’aigua de qualitat i transforma completament la instal·lació


La Conselleria de Transició Ecològica ha presentat el projecte de remodelació integral de la depuradora d’Algorós a Elx. Una proposta de “creu i ratlla” que ve a renovar per complet la instal·lació actual per a reduir les olors, optimitzar la reutilització, augmentar la qualitat de la depuració i complir amb les exigències europees en matèria de sanejament.

La consellera Mireia Mollà i el gerent de l’Entitat Pública de Sanejament i Aigües Residuals (EPSAR), Juan Ángel Conca, han explicat aquest matí les línies mestres del projecte en una reunió amb l’alcalde d’Elx, Carlos González, i la regidora de Medi Ambient, Esther Díez, el d’Agricultura, Felip Sànchez, i  la d’Urbanisme, Ana Arabid.

El “canvi radical” de les instal·lacions, amb una inversió prevista que supera els 50 milions d’euros, millorarà el servei de sanejament i depuració a uns 235.000 veïns i veïnes d’Elx que, a més, es veuran beneficiats per la transformació de l’aspecte exterior de les instal·lacions.

Mollà ha assenyalat que l’obra que canvia completament les característiques de la planta respon a optar per “la millor solució, amb una inversió major, perquè és la que resol clarament tant els problemes que hi ha com les expectatives de futur”.

La consellera ha assegurat que la d’Algorós passarà a ser una instal·lació depuradora d’última generació, amb una edificació ordenada i integrada en el paisatge i que, a més, permetrà reutilitzar el 100% de l’aigua depurada en òptimes condicions.

Així mateix, ha ressaltat que el projecte incrementarà els nivells de reutilització: “Som una de les comunitats autònomes que més aigua reutilitza de tota Espanya. Hi ha una gran aposta perquè no es perda cap gota d’aigua susceptible de recuperar-se per a altres usos que són necessaris”.

L’alcalde d’Elx, Carlos González, valora que la nova infraestructura és “un pilar sòlid més en el treball cap al nostre objectiu de ser Capital Verda Europea en 2030”

Per part seua, l’alcalde d’Elx, Carlos González, ha valorat que la nova estació depuradora és “un pilar sòlid més en el treball cap al nostre objectiu de ser Capital Verda Europea en 2030” i ha destacat la importància que té aquest projecte per a Elx perquè resol un dels principals problemes urbans que té la ciutat amb el cicle de l’aigua.

“Aquesta infraestructura amb més de 40 anys d’antiguitat té un funcionament deficient que està causant greus molèsties als veïns i veïnes del Sector V i a tota l’àrea industrial que hi ha entorn a la depuradora”, ha assenyalat el responsable de l’Equip de Govern, que ha subratllat “el gran esforç inversor que ha realitzat la Conselleria, mostra del seu compromís amb la ciutat i amb l’objectiu de resoldre aquest problema urbà”.

A més, González ha puntualitzat que aquesta planta permetrà la integració paisatgística i comptarà amb les millors tecnologies amb la finalitat d’eliminar les males olors generades pels abocaments en la depuradora.

L’actuació plantejada inclou un parc solar de 9.000 m² d’acord amb l’objectiu del programa ‘reSOLt’ d’instal·lació d’energia fotovoltaica en les estacions depuradores amb la finalitat de millorar l’eficiència energètica i avançar en la descarbonització de l’administració d’acord amb els objectius de transició ecològica.

Des de l’EPSAR han indicat que el plantejament inicial passa per mantindre l’actual cabal de 36.000 metres cúbics al dia, un volum que ara mateix se situa un terç per damunt del que rep la planta i que està avalat pels estudis sobre l’evolució poblacional.

La Conselleria ha posat l’accent en l’adequació normativa de la renovació que permetrà adaptar el tractament a la legislació estatal i les directives europees en matèria de depuració i sanejament, complint amb els requeriments de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i amb el reglament de reutilització de la UE.