L’alcalde advoca per un major finançament i per la rehabilitació de la basílica de Santa Maria per a garantir l’adequada protecció i promoció del Misteri

L’alcalde advoca per un major finançament i per la rehabilitació de la basílica de Santa Maria per a garantir l’adequada protecció i promoció del Misteri

Carlos González presideix la sessió del Patronat Rector i també planteja la desestacionalització de la Festa, la importància d’enfortir i d’estendre el seu arrelament social, així com potenciar la seua projecció nacional i internacional


La suspensió de les festes patronals i l’esdeveniment principal d’aquestes, la Festa, que enguany ha complit dues dècades com a Patrimoni de la Humanitat, no ha impedit la celebració en data de hui de la sessió pública del Patronat Rector del Misteri d’Elx, que ha sigut retransmesa per streaming per segon any consecutiu en el Centre de Congressos on s’han adoptat totes les mesures de seguretat per a garantir el distanciament interpersonal entre les persones assistents. Una convocatòria a la qual ha assistit l’alcalde i president efectiu del Patronat i de la Junta Rectora, Carlos González; el president executiu, Francisco Borja; el secretari de la Junta, Joaquín Sempere; la regidora de Cultura, Marga Antón; i el vicari episcopal, José Antonio Valero, entre altres membres del Patronat.

En la reunió s’ha donat compte de l’activitat desenvolupada en l’últim any i s’han definit les directrius a seguir per a continuar assegurant el futur d’aquest bé immaterial que data del segle XV.

Durant la sessió, el regidor il·licità ha plantejat cinc directrius bàsiques que garantisquen la protecció de la Festa que la llei encomana a aquest Patronat. En aquest sentit, González ha advocat per un major finançament i per la rehabilitació de la basílica de Santa Maria que permeten una adequada protecció i promoció del Misteri. “En aquests moments exigeix un esforç inversor dirigit a frenar la deterioració i la degradació que pateix a conseqüència del transcurs de temps”, ha declarat González, que, malgrat reconéixer els avanços en les aportacions de la Generalitat i la Diputació, ha considerat necessari equiparar les aportacions de les administracions, així com que l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM) incremente els seus recursos per a garantir la suficiència financera de la Festa com a element essencial per a assegurar la seua conservació.

El responsable de l’Equip de Govern ha puntualitzat, a més, que una de les directrius necessàries per a impulsar la Festa és la seua desestacionalització, sense alterar la tradició. “Hem de ser capaços de posar en marxa un projecte que permeta conéixer, gaudir i sentir el Misteri, fora dels períodes de representació d’agost i que tinga la seua base essencial en les noves tecnologies”, ha assenyalat González, que ha destacat també la importància d’enfortir i d’estendre l’arrelament social d’aquesta joia medieval.

Aprovat un pressupost de 412.000 euros en una sessió a la qual han assistit, entre altres membres, el president executiu, Francisco Borja; el secretari de la Junta, Joaquín Sempere; la regidora de Cultura, Marga Antón; i el vicari episcopal, José Antonio Valero

“És prioritari treballar amb visió de llarg termini i impulsar iniciatives que generen afecte, vinculació i inclinació cap al Misteri, en una ciutat que cada dia és més complexa, més canviant i multicultural”, ha assenyalat el regidor il·licità, que ha indicat que “els xiquets i els joves, de tots dos sexes, són clau per a garantir que el Misteri continue transmetent-se de generació en generació”.

També ha posat l’accent en el fet de rellançar la projecció nacional i internacional del Misteri. L’alcalde ha assenyalat que “aquest context de redefinició del turisme es presenta com una oportunitat per a potenciar el coneixement i gaudi del valor excepcional del Misteri per tots els pobles del món, la qual cosa entronca amb un dels sentits de la mateixa Declaració de Patrimoni de la Humanitat”.

Així mateix, González ha lloat la responsabilitat del Patronat i de la resta d’ens festers que van adoptar la determinació de suspendre tots els actes estiuencs en pro de la salut pública i ha tingut unes paraules d’afecte i ànim per a les quasi 300 persones que cada any fan possible les representacions d’aquest tresor cultural. Des de tramoistes, perruquers, sastresses i cambreres fins a consuetes, organistes, porters, hostesses, electricistes, mestre de cerimònies, mestre de capella, membres de l’Escolania i la Capella.

Francisco Borja, per part seua, ha donat compte dels fets més rellevants del passat exercici, com el primer concert de la Capella, des que es va iniciar la pandèmia, amb públic presencial a l’Auditori Internacional de Torrevella o la celebració del concert de Nadal mitjançant un enregistrament professional que es va emetre en les xarxes socials i televisions.

El Misteri d’Elx també va ser present en la primera Trobada de Gestors de Patrimoni Cultural Immaterial organitzada per la Subdirecció General de Gestió i Coordinació dels Béns Culturals. A més, es van realitzar una sèrie d’activitats com “La participació de les dones en el Patrimoni Cultural Immaterial: situació actual, experiències i perspectives de futur”, la projecció dels documentals “En temps de festa” i “Elx en Festa”, un acte institucional amb motiu del 18 de maig a la plaça del Congrés Eucarístic, l’exposició a la Corredora “Cinc segles de la Festa, 20 anys de Patrimoni Immaterial” i la posada en marxa de la figura de Protector d’Honor, un títol pòstum amb el qual es va distingir Joaquín Serrano, expresident del Patronat en reconeixement a la gran contribució que va realitzar per la supervivència del Misteri.

Borja ha destacat que les vesprades del 14 i del 15 d’agost tindrà lloc les Vespres de l’Assumpció, interpretades pel Cor Juvenil. A més, el 15 d’agost a les 12.00 hores se celebrarà una missa solemne de l’Assumpció de la Verge, presidida pel bisbe de la diòcesi d’Oriola-Alacant amb la intervenció del Cor Juvenil. I per finalitzar, del 16 al 22 d’agost a les 20.00 hores es durà a terme una missa i cant de la Salve i dels Gojos de l’Assumpció amb la intervenció de tres cantors cada dia.

Els actes es retransmetran tant a través de les xarxes socials com de les televisions locals i a l’interior de la basílica es comptarà amb totes les mesures sanitàries vigents i amb un estricte control d’aforament.

Pressupost 2022

Quant al futur immediat, i en el marc del nou pressupost, el Patronat ha aprovat un pressupost de 412.000 euros, la qual cosa suposa un increment del 8,56% respecte a l’exercici 2021 i d’un 11,87% respecte al de 2020. El pressupost de despesa corrent més gran de la història que es destinarà a la realització d’activitats i a la posada en valor de la Festa, segons ha indicat el tresorer, Antonio Ródenas, que l’ha qualificat com a “realista i ambiciós, i que podria complir amb escreix la necessitat del Patronat”.