Elx diu no a l’explotació sexual i el tràfic de dones i de menors

Elx diu no a l’explotació sexual i el tràfic de dones i de menors

El Saló de Plens de l’Ajuntament d’Elx acull la lectura del manifest en el dia internacional contra una forma de violència que persisteix i vulnera els drets més elementals


 

Elx commemora el Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Dones i Menors. El Saló de Plens de l’Ajuntament il·licità ha albergat la lectura d’un manifest que reafirma la postura de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal sobre aquest tema. Sota la màxima de “Sense prostitució no hi ha tracta”, el regidor d’Igualtat, Mariano Valera, i la integrant del Centre d’Acolliment Oblatas d’Alacant, Cintia González –acompanyats per alguns dels portaveus dels grups polítics del Ple i membres de la Coordinadora Feminista–, han presidit el moment de major solemnitat i calat reivindicatiu dins de les activitats proposades des de Casa de la Dona per a visibilitzar una crua realitat que, lluny de cessar, persisteix.

“Totes les persones i institucions presents hui ací volem cridar amb força no al tràfic de dones, xiquetes i xiquets amb finalitats d’explotació sexual”, ha verbalitzat Cintia González, que ha posat veu a un manifest que exigeix “un Elx, una província, un país i un món” i que pretén ser una crida a l’acció: “Tinguem una mirada sense prejudicis. Mirem aquesta realitat pròxima a nosaltres. Les dones que veus a la carretera, als pisos o als clubs veuen vulnerats el seu dret a la vida, a la llibertat, a la dignitat…”. A més, el text ha instat a parar atenció a les víctimes i la necessitat de brindar-los oportunitats reals: “Posseeixen històries de vida molt dures; escoltem-les, són ciutadanes de ple dret i ens revelaran les seues inquietuds. Busquem, juntament amb elles, solucions per a donar respostes”.

Valera, per part seua, ha narrat el rerefons de l’efemèride i ha manifestat que “la igualtat entre homes i dones continuarà sent inassolible mentre es compren, venguen i exploten dones, xiquetes i xiquets amb la finalitat de prostituir-los”. “És per això”, ha afegit, “que novament reafirmem el nostre compromís i més contundent rebuig i condemna a una de les expressions més crues de violència i que atempten directament contra la salut i la seguretat de milions de persones de tot el món, en la seua majoria dones i xiquetes considerades i empleades com a mercaderia per al comerç i l’explotació sexual”. El regidor ha recordat que Govern d’Espanya ha signat una sèrie d’acords internacionals que “constitueixen el marc per al desenvolupament de polítiques públiques amb les quals avançar en l’abolició del tràfic i assegurar l’assistència i la recuperació de les víctimes d’aquesta violència”. No en va, Valera ha qualificat la tracta com “una forma d’esclavitud moderna que utilitza les persones en situació de major vulnerabilitat com a simple mercaderia i que no és neutral en termes de gènere, que transgredeix de manera flagrant els drets humans i que es constitueix com una de les formes més cruels de violència contra la dona”.

A part de la lectura del manifest, el Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Dones i Menors a Elx protagonitzarà actes dedicats no sols a conéixer un problema que perdura al nostre país –Espanya és un dels majors consumidors de prostitució i un dels principals països de control i trànsit de xarxes de tràfic del continent–, sinó per a conscienciar i sensibilitzar la ciutadania. Les vesprades dels dijous 23 i 29 de setembre, l’entrada del Centre de Congressos Ciutat d’Elx acollirà, de 16.00 a 22.00 hores, la instal·lació de street màrqueting ‘Obri la porta contra l’explotació sexual i el tràfic de dones, xiquetes i xiquets’, que simula l’accés a un bordell amb una narració en off d’una víctima. Igualment, el 29 tindrà lloc al Ciutat d’Elx la primera edició de les Jornades contra el Tràfic i l’Explotació Sexual.

L’edil Mariano Valera afirma que “la igualtat continuarà sent inassolible mentre es compren, venguen i exploten persones amb la finalitat de prostituir-les”

 

La tracta és un delicte que viola els drets humans i va en contra de la llibertat i la dignitat de dones i menors. El 23 de setembre va ser instaurada per la Conferència Mundial de la Coalició Contra el Tràfic de Persones en coordinació amb la Conferència de Dones que va tindre lloc a Dhaka, en 1999. La normativa internacional impulsa els poders públics a combatre-les des d’un enfocament integral i multidisciplinari. Així mateix, les institucions s’han posat com a objectiu l’erradicació de l’Explotació Sexual i el Tràfic mitjançant l’objectiu número 5 dels ODS de l’Agenda 2030 de l’ONU.

“Diem que l’esclavitud ha desaparegut de la civilització europea, però això no és cert. L’esclavitud encara existeix, però ara s’aplica només a les dones i el seu nom és la prostitució”, ha finalitzat l’edil citant un extracte de Els miserables; una afirmació vigent en els nostres dies, perquè la tracta per a nodrir la indústria del sexe és la principal forma de sotmetiment a la Unió Europea i es calcula que el 95% de les víctimes registrades són dones i xiquetes.