El I Congrés Internacional de Violència de Gènere Digital, en el qual intervindran autoritats i experts en la matèria, tindrà lloc al Centre de Congressos el dimecres 22 i el dijous 23 de setembre
El Centre de Congressos Ciutat d’Elx es convertirà en la seu del I Congrés Internacional de Violència Digital, una trobada pionera en l’àmbit mundial que es desenvoluparà el dimecres 22 i dijous 23 de setembre, de 16.00 a 20.00 hores. El regidor d’Igualtat de l’Ajuntament d’Elx, Mariano Valera, el president de l’Observatori Espanyol de Delictes Informàtics (OEDI), Salvador Samper, i l’informàtic forense membre d’aquesta entitat, Guillermo Raya, han presentat aquest matí un esdeveniment en el qual intervindran autoritats i experts en la matèria de diversos territoris i institucions.
“En l’actual entorn de digitalització en què vivim, una nova i perversa forma de maltractament masclista s’ha obert pas a través de l’accés i del control no autoritzat de comptes, vigilància, ús de programari espia, geolocalització, robatori d’identitat i creació de perfils falsos, ciberamenaces i coacció, difusió de dades, fotografies i vídeos personals…”, ha destacat Valera, que ha precisat que aquest I Congrés serà “una porta a la conscienciació de la societat sobre la gravetat d’aquest problema que va en augment, a més d’un espai de formació i de reflexió per als professionals; així com una oportunitat per a crear aliances entre nacions, ja que la xarxa és una eina global que no és aliena al món físic ni molt menys a la violència que pateixen les dones pel fet de ser-ho”.
El regidor Mariano Valera afirma que la cita servirà per a “previndre, visibilitzar i sensibilitzar sobre aquest problema que està augmentant”, i reafirma el compromís municipal “contra qualsevol forma de violència de gènere”
“Per això”, ha dit Valera, “les persones que intervindran en les jornades ens aproparan a realitats sobre aquesta mena de violència digital, molt més habitual i freqüent en la nostra societat del que aquesta és conscient, i que ha d’interpel·lar-nos a actuar”; així mateix, aquesta és una trobada clau per a “previndre, visibilitzar i sensibilitzar sobre aquest problema que va en augment”.
El Congrés, que serà inaugurat el dimecres 22 a la seu congressual de Porta de la Morera per part de la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el Síndic de Greuges, Ángel Luna; l’alcalde, Carlos González (de manera telemàtica, donada la seua presència a la fira MICAM Milà II); i l’edil Mariano Valera, també comptarà amb l’assistència de la subdelegada del Govern a Alacant, Araceli Poblador; el president de la Diputació Provincial, Carlos Mazón; la fiscal de la Fiscalia General de l’Estat i del Tribunal Constitucional, Teresa Peramato; i la magistrada penal del TSJ de Tlaxcala (Mèxic), Rebeca Xicohtnéncat, entre altres. “Hem aconseguit aglutinar nombroses personalitats i representants públics, així com grans professionals de la matèria; serà una sort comptar amb la seua participació i col·laboració”, ha reconegut Valera.
Inaugurat al juliol, el Servei d’Atenció precoç de Violència de Gènere Digital ja ha atés 8 víctimes, ha procedit a 17 extraccions d’evidències digitals i ha redactat 4 informes pericials judicials
El responsable municipal d’Igualtat, així mateix, ha donat les gràcies a l’OEDI i al seu president per “proposar i aconseguir que aquest I Congrés se celebre a Elx, per l’enorme esforç posat en l’organització d’aquest i que ha fet possible que es faça realitat”.
Samper, per part seua, ha lloat la iniciativa de l’Ajuntament il·licità i de la Regidoria d’Igualtat en la lluita contra la violència de gènere digital i ha definit la ciutat com “un far enmig de la tempesta per a víctimes necessitades d’empara i ajuda”, en posar a la disposició d’aquestes “molts instruments, eines i especialistes per a arribar a seu judicial amb informes que permeten la condemna dels agressors digitals”. El president de l’OEDI també ha assegurat que aquest fòrum inicial serà “el de l’esperança” en aglutinar gran atenció a nivell internacional: “Molts experts i institucions de països han demanat visitar Elx, començar a col·laborar i accedir a estadístiques en l’àmbit mundial”.
En concret, la Casa de la Dona de la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament il·licità és pionera en posar en marxa, el juliol passat, el Servei d’Atenció precoç de Violència de Gènere Digital. En aquest temps, ja s’han atés huit víctimes, s’ha procedit a 17 extraccions d’evidències digitals en dispositius electrònics, xarxes socials i en el núvol, i s’han redactat 4 informes pericials judicials. “És una confirmació de l’alarmant vulnerabilitat a la violència de gènere digital a la qual estan exposades les dones que es troben en l’entorn digital, independentment de l’edat, el rang social, la formació o l’ocupació laboral”, ha lamentat el regidor.
“Aquest Congrés és un nou pas i un emocionant repte en la línia de la denúncia i la transformació de la societat, és un orgull per a mi i per a aquest Consistori que el I Congrés mundial sobre la violència de gènere digital tinga lloc a la nostra ciutat”, ha finalitzat Valera. “Accions com la que ens ocupa pretenen ser una clara manifestació del nostre compromís amb la igualtat i contra qualsevol mena de violència de gènere que s’exercisca”.
La xacra de la violència de gènere no s’ha detingut en 2021. A Espanya, des de principi d’any, 35 dones han sigut assassinades per les seues parelles o exparelles i 19 menors han quedat orfes a causa d’això. La resposta de la Casa de la Dona de l’Ajuntament d’Elx és la del compromís amb les víctimes de la violència masclista física o digital.
https://oedi.es/primer-congreso-internacional-violencia-de-genero-digital/
Emissió en directe dia 22 de setembre, cliqueu ací:
https://www.youtube.com/watch?v=z1LBONwdaG0
https://www.youtube.com/watch?v=BWqK7yy6m24