La ministra Raquel Sánchez, el president de la Generalitat, Ximo Puig, i l’alcalde, Carlos González, presenten al Centre de Congressos el primer programa d’ajudes que estableix 1.000 milions d’euros per a l’impuls de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport públic
La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma), Raquel Sánchez ha posat com a exemple de sostenibilitat la conversió en zona de vianants de la Corredora, els horts urbans i l’àmplia xarxa de carrils bici a Elx durant la presentació del primer programa d’ajudes del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), dotat de 1.000 milions d’euros per a l’impuls de zones de baixes emissions (ZBE) i la transformació digital i sostenible del transport urbà, que ha tingut lloc al Centre de Congressos. Un acte al qual han acudit l’alcalde, Carlos González, el president de la Generalitat, Ximo Puig, la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, la subdelegada del Govern a Alacant, Araceli Poblador, la secretària general de Transports, María José Ralo, així com les regidores i els regidors dels municipis de més de 50.000 habitants de la Comunitat Valenciana, representants del sector, agents socials, membres de l’Equip de Govern, diputats i altres autoritats.
Sánchez ha assegurat que “s’ha triat Elx per a la presentació d’aquesta ordre ministerial perquè, precisament, és una de les ciutats espanyoles compromeses amb aquesta mena d’iniciatives per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans”. En aquest sentit, ha subratllat alguns exemples de sostenibilitat que s’han implementat a la ciutat com la conversió en zona de vianants del centre, l’ampliació del carril bici o l’aposta per l’agricultura ecològica amb l’Hort de Felip.
“Cal aconseguir una ciutat més verda tant a les nostres ciutats com a les nostres carreteres perquè ens aportarà beneficis immediats per a la salut i avantatges per a la nostra economia”, ha assenyalat la ministra, que ha explicat que els municipis d’entre 20.000 i 50.000 habitants que disposen de serveis de transport col·lectiu públic podran optar també a aquestes ajudes destinades a la digitalització dels autobusos, la renovació sostenible de la flota i el foment del canvi modal en entorns urbans, a la vegada que es prioritza la mobilitat activa i el transport públic col·lectiu.
El programa complet està dotat amb uns 2.900 milions, per la qual cosa, a més dels 1.000 milions d’aquesta primera convocatòria, el Ministeri té previst llançar una segona en 2022 per a distribuir altres 500 milions entre els municipis, així com transferir a les comunitats autònomes 900 milions per a finançar iniciatives que contribuïsquen a la posada en funcionament de zones de baixes emissions i a l’impuls de l’eficiència del transport col·lectiu.
A més, Raquel Sánchez ha recordat que els projectes han de presentar-se abans del 30 de setembre i han d’estar executats abans del 31 de desembre de 2024. “Aquestes ajudes tindran un impacte econòmic molt important i es crearan 154.000 llocs de treball”, ha informat.
Sánchez assegura que “s’ha triat Elx per a la presentació d’aquesta ordre ministerial perquè, precisament, és una de les ciutats espanyoles compromeses amb aquesta mena d’iniciatives per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans”
En aquesta trobada han estat presents alcaldes i regidors de municipis de més de 50.000 habitants com Alacant, Elda, Sagunt i Oriola, als quals se’ls ha explicat els detalls d’aquesta mena d’ajudes.
D’altra banda, durant la presentació, la responsable de Mitma ha traslladat la voluntat de continuar amb l’impuls que aquest Govern està donant al Corredor Mediterrani des de 2018, a més d’agilitzar els tràmits de la connexió de rodalia a l’aeroport d’Alacant-Elx-Miguel Hernández.
Aconseguir la neutralitat climàtica
Per a Carlos González “és una autèntica satisfacció que Elx siga el municipi amfitrió de la presentació d’aquest programa d’ajudes que, no sols té una gran importància econòmica, sinó que també en té una gran repercussió a les ciutats grans i mitjanes del nostre país”.
“Avançar cap a la neutralitat climàtica no és ni un capritx ni una excentricitat. És una obligació ètica i legal que ens vincula i que exigeix una política ferma i decidida que facilite una descarbonització ordenada de les nostres economies”, ha assenyalat l’alcalde, que ha destacat que “transformar el transport urbà, descarbonizar la mobilitat i reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle són vectors clau per a aconseguir l’objectiu d’arribar a obtindre eixa neutralitat l’any 2050”.
Segons ha recordat el regidor il·licità “el sector del transport és el responsable del 29% de les emissions nacionals de gasos d’efecte d’hivernacle i un terç d’eixa xifra es genera en l’àmbit urbà”.
González considera que aquests Fons Europeus són “un impuls per a avançar més ràpid en el procés d’aconseguir una mobilitat sense emissions i una oportunitat per a tindre un transport col·lectiu més modern i eficient, però a més són una eina per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans i per a promoure el creixement econòmic, l’ocupació i la prosperitat a la nostra ciutat”.
Remar en la mateixa direcció
Per part seua, el president de la Generalitat ha reconegut el gran treball que s’està duent a terme als ajuntaments en l’àmbit de la sostenibilitat i ha assegurat que des del Consell es tractarà d’aportar noves propostes i remar en la mateixa direcció al costat dels municipis veïns per a aconseguir l’objectiu de ser una de les regions més pròsperes d’Europa.
El regidor il·licità destaca que “transformar el transport urbà, descarbonizar la mobilitat i reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle són vectors clau per a aconseguir l’objectiu d’arribar a la neutralitat climàtica l’any 2050”
Entre els principals objectius d’aquest pla destaca el foment de l’agenda rural i urbana i la lluita contra la despoblació i la coneguda com ‘Espanya buidada’, la creació d’infraestructures i ecosistemes resilients, mentre es preserven els entorns naturals i es promou la mobilitat sostenible, la transició energètica “justa i inclusiva”, que inclou integrar energies renovables, la modernització de les Administracions Públiques, la digitalització i la transformació del teixit industrial, les pimes i la recuperació del turisme i la capacitat emprenedora, el reforç del sistema de Sanitat Pública (SNS) i l’enfortiment de la ciència, la modernització del sistema educatiu, el foment de la Formació Professional i el desenvolupament de les competències digitals, l’enfortiment de l’economia de les cures i treballar en la inclusió o l’impuls de la cultura i l’esport.
Després de la presentació del programa, les autoritats han visitat les instal·lacions de l’Estació d’Autobusos d’Elx, on el gerent d’Operacions d’AUESA, Ángel Andreu, al costat de la regidora de Mobilitat, Esther Díez, i el director General d’Avanza, Valentín Alonso, ha donat a conéixer la nova flota de vehicles híbrids de la ciutat.
Elx actualment compta amb 11 vehicles híbrids i la previsió és arribar al 80% de la flota en 2030 amb aquesta mena d’autobusos.
Impuls a les connexions d’alta velocitat i rodalia
D’altra banda, minuts previs a la presentació del programa, la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, i el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, han mantingut una reunió cordial i fructífera, que ha servit com a primera presa de contacte entre tots dos.
Puig anuncia que des del Consell es tractarà d’aportar noves propostes i remar en la mateixa direcció al costat dels municipis veïns per a aconseguir l’objectiu de ser una de les regions més pròsperes d’Europa
En la conversa que han mantingut, el president li ha traslladat a la ministra la seua petició perquè el Ministeri impulse les connexions ferroviàries tant d’alta velocitat com de rodalia a la Comunitat Valenciana, amb especial atenció a la província d’Alacant.
Per part seua, la ministra li ha traslladat la voluntat de continuar amb l’impuls que aquest govern està donant al Corredor Mediterrani des de 2018, la intenció d’agilitar els tràmits de la connexió de rodalia a l’Aeroport d’Alacant-Elx-Miguel Hernández i de prioritzar les actuacions en rodalia que permeten incrementar la fiabilitat i millorar les condicions del servei a la ciutadania.
En la trobada, s’han emplaçat a una reunió el pròxim mes per a analitzar en profunditat els temes importants sobre infraestructures que són competència del Ministeri en aquesta comunitat.
Agenda Urbana Espanyola
A més, dins del Pla del Recuperació, el Ministeri ha enviat a la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics el “Programa d’ajuda per a l’elaboració de plans d’acció de l’Agenda Urbana Espanyola”. Aquest programa compta amb 20 milions destinats a municipis de qualsevol grandària i el seu objectiu és ajudar les entitats locals a elaborar plans d’acció local que, a més de permetre la implementació efectiva de l’Agenda Urbana Espanyola, exemplifiquen, com a projectes pilot, la metodologia, el procés seguit i el resultat final per a orientar a altres entitats a fer els seus. Les bases i convocatòria d’ajuda es publicaran en els pròxims dies, ha assegurat la Ministra.