La regidora de Gestió Tributària i Financera explica que l’objectiu de l’Equip de Govern és mantindre un equilibri en els comptes per a no afectar les economies domèstiques i tampoc perjudicar els ingressos de les arques públiques
El Ple de l’Ajuntament d’Elx ha aprovat hui amb els vots favorables de PSOE i Compromís, després de rebutjar les esmenes de Vox, el projecte d’ordenances fiscals, taxes i preus públics per a 2022.
Un projecte en el qual l’Equip de Govern ha decidit congelar impostos, taxes i preus públics per segon any consecutiu, d’acord amb la situació de recuperació econòmica i social després de la greu crisi ocasionada per la pandèmia de la covid-19.
Els impostos es congelen malgrat l’increment del 3,3% de l’IPC i el Govern Municipal garanteix la millora dels serveis públics invertint en projectes que milloren els barris i les pedanies. Juntament amb això, l’Ajuntament garanteix la prestació d’ajudes al pagament de l’IBI i al rebut de l’aigua.
Tal com ha explicat la regidora de Gestió Tributària i Financera, Patricia Macià, l’objectiu és mantindre un equilibri entre no afectar les economies domèstiques i no perjudicar els ingressos de les arques públiques.
En total, s’ha donat llum verda a 12 modificacions, d’índole formal la majoria d’aquestes, que afecten la tramitació d’expedients per a millorar la redacció dels articulats.
L’edil ha destacat que es millorarà la bonificació de l’IBI per a impulsar la instal·lació de les energies solars als habitatges. Concretament, es reduirà el quilovat per cada metre quadrat i es passarà de 5kw per cada 200 metres quadrats a 1 kw per cada 50 metres quadrats.
Així mateix, es congelen les taxes de taules i cadires, així com de vendes ambulants i mercats ambulants durant el primer semestre del pròxim any.
Macià ha assenyalat que la política del Govern Municipal es resumeix en congelació d’impostos, suport a les famílies que més ho necessiten, ajuda a col·lectius i inversió per a reactivar l’economia, ja que, tal com ha apuntat, la recuperació econòmica passa per la inversió pública.
El Govern Municipal aprova la congelació de les taxes de taules i cadires, així com de vendes ambulants i mercats ambulants durant el primer semestre del pròxim any
El Ple ha aprovat hui amb els vots a favor de PSOE i Compromís, l’abstenció de Cs i el regidor no adscrit i els vots en contra de PP i Vox dos expedients de modificacions pressupostàries, tant de suplement de crèdit com de crèdits extraordinaris, per import total de 5.525.226’45 euros, que es finançaran amb Romanent de Tresoreria de despeses Generals.
Es tracta de modificacions que es destinaran a complementar partides de l’àrea d’Esports, d’Urbanisme i de Recursos Humans, així com a la creació d’una partida de subvencions als col·lectius de comerciants i un nou conveni amb l’associació de productors del dàtil d’Elx. El gruix de la modificació pressupostària està destinat a l’amortització de deute amb la qual s’eliminen, de forma anticipada, tres préstecs bancaris.
En la modificació per Suplements de Crèdit, entre altres coses, es destinen 96.000 euros a incrementar les partides de conservació i manteniment d’instal·lacions esportives, lloguer de maquinària i equipament i en material de les brigades. Un total de 152.712’51 euros es destinen a la construcció del segon edifici a Sant Antoni.
A més, en l’àrea de Recursos Humans, se suplementa la partida de Serveis Extraordinaris per import de 400.000 euros com a previsió per a fer front als futurs serveis extraordinaris que haja des d’ara fins a desembre, sobretot, dels agents de la Policia Local.
Dins d’aquest expedient s’inclou a més l’amortització anticipada dels tres préstecs que finalitzen en 2023. Es tracta de dos préstecs amb el Banc Sabadell i un amb Liberbank que ascendeixen, en total, a 5.951.796’95 euros. L‘objectiu és que a 31 de desembre estiguen finalitzats els tres préstecs. Segons Macià, aquesta operació permetrà un estalvi pressupostari mitjà de 2.383.308’89 euros en 2022 i 2023 en el capítol 9 de passius financers, la qual cosa permetrà major descongestió en despesa corrent de cara als pròxims exercicis, així com poder afrontar l’augment dels contractes com el de la neteja viària o dels col·legis.
La regidora ha dit que durant aquesta legislatura, l’Equip de Govern ha liquidat huit préstecs. Després d’aquesta amortització, la quantitat pendent amb els bancs a 31 de desembre, sense comptabilitzar els dos préstecs amb carència, se situa en 6.073.806’21 euros. Segons Macià, en 2015 el deute se situava en 119 milions d’euros i s’han pagat des de llavors 113 milions d’euros sense retallar serveis.
Aquesta decisió es pren una vegada s’han destinat uns 12 milions d’euros a ajudes socials de tota mena i ajudes als sectors econòmics per a pal·liar els efectes de la crisi.
Respecte a la modificació per Crèdits Extraordinaris, es crea una nova partida dirigida a ajudes a les associacions de comerciants d’Elx per import de 30.000 euros i un nou conveni que substitueix el que existeix amb Datelx SAT.
En el Ple també s’ha donat compte de l’informe d’execució pressupostària i de l’informe de morositat dels mesos d’abril, maig i juny.
Tal com ha explicat la responsable d’Hisenda, a 30 de juny, el pressupost d’INGRESSOS reflecteix un nivell d’execució dels drets reconeguts d’un 32’53%, dels quals s’han recaptat el 62’48%.
Quant al pressupost de DESPESES ha assenyalat que, a 30 de juny hi ha un nivell d’execució del 51’71% de despeses compromeses i un 36’22% d’obligacions reconegudes. El capítol de serveis i activitats té un nivell d’execució del 70’13% en despeses compromeses.
L’import total gestionat a 20 de setembre és del 60’38%, 29’8 milions d’euros. El total executat, és a dir, totalment acabat està en el 25’43%, és a dir 12’5 milions d’euros.
La regidora ha explicat que tots aquests imports signifiquen mobilització de desenes de milions per a generar ocupació, invertir en projectes i obres per a la ciutat, així com per a millorar espais.
Respecte a l’informe relatiu al compliment de les mesures contra la morositat en les operacions comercials, el 72’84% del nombre total de pagaments s’ha realitzat dins del període legal establit i el 62’26% del nombre total de pagaments pendents en finalitzar juny es trobava dins del període legal de pagament establit.
El període mitjà de pagament global a proveïdors a l’abril va ser de 34’5 dies, al maig de 37’3 dies i al juny de 43’44 dies.
Control intern
En la sessió plenària de hui també s’ha donat compte de l’Informe Resum de Control Intern de 2020, que ha d’acompanyar l’aprovació del Compte General de la qual parlarem en el següent punt.
S’han realitzat actuacions de control financer per a millorar la gestió economicofinancera de l’Ajuntament i Visitelche i auditories sobre Espais Verds, Pimesa i Aigües d’Elx.
Quant a la funció interventora, Macià ha dit que l’informe assenyala que no hi ha hagut objeccions en la fiscalització dels ingressos auditats i de les despeses, s’han fiscalitzat 206 expedients de diferent naturalesa amb fiscalitat conforme, dues amb objecció i quatre tipus d’expedients amb omissió de la funció interventora, per valor de 8’9 milions, dels quals 7’6 es trobaven amb plecs en licitació, és a dir, el 84% dels expedients amb omissió de fiscalització disposaven de plecs en plena licitació.
Aquests expedients amb omissió de fiscalització representen el 4’6% de l’import total d’obligacions reconegudes, és a dir, 195’8 milions d’euros.
Respecte al control financer, de 69 expedients adjudicats en 2020, es van comprovar 14 i es van observar algunes deficiències de caràcter tècnic del plec, les recomanacions del qual són purament tècniques. Sobre els contractes menors, l’informe indica que, dels 79 contractes menors adjudicats, 9 presenten deficiències i es recomana que es millore l’elaboració del mateix contracte menor i que s’opte, en alguns casos, si són serveis recurrents, per l’elaboració d’un plec.