El Clot de Galvany programa activitats per a donar a conéixer el seu valor patrimonial i cultural

El Clot de Galvany programa activitats per a donar a conéixer el seu valor patrimonial i cultural

Visitar vestigis ibers i romans, torres de guaita, ermites, basses, trinxeres o búnquers són les propostes del paratge natural municipal per al mes d’octubre


El paratge natural municipal del Clot de Galvany, a més de convertir-se en un referent natural del sud provincial, és, així mateix, un espai destacat quant a patrimoni històric i cultural, segons ha manifestat l’edil de Medi Ambient, Esther Díez. Per això, l’Ajuntament d’Elx i Aigües d’Elx han preparat accions per a donar a conéixer el seu valor sobre aquest tema durant els caps de setmana d’octubre.

“Aquestes activitats tracten d’acostar a la ciutadania el vessant patrimonial que dona testimoni de l’interés estratègic que posseeix aquest enclavament per al nostre municipi. És per això que continuarem treballant en aquesta mena d’accions divulgatives i en la protecció i la posada en valor del paratge natural municipal”, ha destacat Díez.

Dins de les d’activitats i visites guiades del Clot del pròxim cap de setmana, dissabte 23 i diumenge 24 d’octubre, hi ha planificada una visita per a descobrir la història i l’etnografia del paratge. Els participants, acompanyats per monitors ambientals del Servei de Control i Educació Ambiental del parc, podran descobrir les restes arqueològiques d’habitatges on ibers i romans residien fa 2.000 anys. També els vestigis de les torres de guaita, les ermites i les basses que s’utilitzaven per a treballar espart des del segle XVI al XVIII, així com els intents de dessecament del Clot a partir del segle XVIII fins al XX.

Més d’un miler de persones acudeixen a l’exposició itinerant ‘Tardor al Clot’, mostra fruit del concurs de fotografia organitzat per l’Ajuntament d’Elx i per Aigües d’Elx

La visita servirà per a conéixer el mode de cultiu i de reg del passat i l’evolució de l’ús de la gestió de l’aigua fins als nostres dies. La jornada inclourà les trinxeres i els búnquers de la Guerra Civil Espanyola, per la qual cosa és convenient portar llanternes.

El diumenge 31 d’octubre s’efectuarà la ruta temàtica ‘Patrimoni històric-militar del Clot en el context defensiu del sud d’Alacant’, guiada per l’arqueòleg i expert en la matèria, Enrique R. Gil. Durant l’activitat, es coneixerà en profunditat la importància i la finalitat del lloc defensiu del Clot en el marc de la defensa del front sud, l’últim reducte del Govern de la República durant la Guerra Civil. Els assistents podran veure les diverses estructures castrenses existents al paratge, i R. Gil revelarà detalls de gran interés històric.

Per a participar en aquestes activitats, les persones interessades han d’apuntar-se a través de la web clotdegalvany.es o telefonant a la Regidoria de Medi Ambient al telèfon 966 658 028.

D’altra banda, més d’un miler de persones han visitat l’exposició itinerant ‘Tardor al Clot’. La mostra, fruit del concurs de fotografia organitzat per l’Ajuntament d’Elx i per Aigües d’Elx, realitza un recorregut a través de més de dos centenars d’imatges de la vida salvatge al paratge natural municipal durant l’època tardorenca. Unes 1.100 persones han pogut visitar ‘Tardor al Clot’ a les diferents instal·lacions on ha sigut exhibida: a l’IES Vitòria Kent, al Racó de les Cultures d’Elx Acull, a l’Aula de la Natura del mateix Clot, al Museu de Puçol i al claustre del complex cultural de Sant Josep.