L’alcalde, Carlos González, acompanyat per l’edil de Drets Socials, Mariano Valera, trasllada el seu suport “a cadascuna de les reivindicacions” reflectides en un text llegit al Saló de Plens, al migdia, amb motiu de l’efemèride
El manifest pel Dia Internacional de la Salut Mental, que es commemora el pròxim diumenge 10 d’octubre, ha fet èmfasi en la prevenció del suïcidi i en la necessitat d’aplicar estratègies per a atallar la primera causa de defunció no natural al nostre país. No en va, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), en 2019 van arribar a consumar-lo 3.671 persones.
“Són unes xifres esgarrifoses”, ha reconegut l’alcalde d’Elx, Carlos González, acompanyat pel regidor de Drets Socials, Mariano Valera, la presidenta de l’Associació de Familiars i Malalts Mentals d’Elx (ASFEME), María José Gisbert, i la directora de l’entitat, Noelia Aznar. “La conducta suïcida és un tabú per a la societat espanyola”, ha lamentat el regidor, que ha subratllat que l’Ajuntament recolza les demandes de les veus expertes: “Trencar el tabú i parlar d’això, i l’impuls d’un Pla Nacional per a la Prevenció del Suïcidi que considere les causes que condueixen a una situació tan extrema”.
Aquestes declaracions les ha efectuades l’alcalde, al migdia, al Saló de Plens de l’edifici consistorial, en la lectura del manifest pel Dia Internacional de la Salut Mental davant membres de l’equip d’ASFEME i els portaveus de la Corporació Municipal. Tant Gisbert com Aznar han sigut les encarregades de llegir un text que reivindica, entre altres coses, major dotació i nombre de professionals dedicats a la salut mental al sistema sanitari; a més d’un suport econòmic major i la posada en marxa de nous recursos.
El manifest també ha instat a “ajudar els qui pateixen una malaltia mental mitjançant l’acceptació de la diversitat, sense etiquetar les persones que les pateixen com a perilloses, imprevisibles i violentes”, i ha reclamat la detecció precoç de patologies mentals en l’àmbit educatiu i la inserció laboral dels afectats per aquestes. A més, les responsables d’ASFEME han aprofitat per a sol·licitar a la judicatura l’aplicació i la interpretació “exigent” de les normes que regulen els drets humans establits a la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, i, als mitjans de comunicació, “evitar l’estigmatització dels pacients”.
González, que ha reconegut la labor d’ASFEME a la nostra ciutat –“són un col·lectiu totalment essencial a Elx i un aliat fonamental en la política social de l’Ajuntament”, ha destacat– ha traslladat el seu suport “a cadascuna de les reivindicacions reflectides en el manifest, a les aspiracions que bateguen darrere d’elles, que, entenem, no són unes altres que la millora de la qualitat de vida i del benestar de les persones amb malalties mentals i de les seues famílies; i objectius com la inserció social i laboral, aspectes clau per a la seua recuperació”.
“Els vostres objectius són els nostres objectius”, ha continuat l’alcalde. “La protecció de les persones més vulnerables del municipi és un eix prioritari de l’Equip de Govern. ASFEME compta amb el nostre suport, i continuarem augmentant els esforços i els recursos que redunden en l’esmentada qualitat de vida i el benestar dels afectats per malalties mentals i així garantir la seua dignitat i el seu respecte”.
La lectura de manifest no serà l’únic acte per a commemorar el Dia Internacional de la Salut Mental a Elx, efemèride que es promocionarà a través dels canals socials de l’Ajuntament i ASFEME. Entre altres activitats, tal com ha recordat l’edil Valera, s’il·luminarà el Molí del Real en verd el 10 d’octubre. Així mateix, el dijous 14 se celebrarà, de 10.00 a 13.00 hores al Centre de Congressos, la jornada formativa ‘Desde el estigma hacia la recuperación y el empoderamiento’.