Elx avança en la implantació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible segons l’informe REDS

Elx avança en la implantació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible segons l’informe REDS

L’edil de Cooperació, Mariola Galiana, assisteix a l’esdeveniment de presentació de l’estudi a València en un acte conduït per la consellera d’àrea, Rosa Pérez


 

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat que els municipis valencians “fan un treball essencial” en la construcció d’aliances per a la implantació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a la Comunitat.

La consellera de Cooperació, la presidenta de la Xarxa Espanyola de Desenvolupament Sostenible (REDS), Leire Pajín, i el Coordinador general de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Eugeni de Manuel Rozalén, amb la presència de la regidora de Cooperació al Desenvolupament de l’Ajuntament d’Elx, Mariola Galiana, han inaugurat la Jornada “Avanços en la Implantació dels ODS en municipis de la Comunitat Valenciana”. La secretària autonòmica de Cooperació, Toñi Serna, també ha assistit a l’acte i ha sigut l’encarregada de clausurar-lo.

Pérez Garijo ha parlat de les actuacions que s’estan desenvolupant des de la Generalitat per a potenciar les ‘aliances’ que marca l’eix 5 dels ODS. En aquest sentit, ha ressaltat la necessitat de continuar enfortint l’Aliança de Ciutats per al Desenvolupament Sostenible “com a eina de sensibilització i informació”, que compta ja amb 55 municipis adherits, entre aquests, Elx.

Així mateix, la consellera de Cooperació s’ha referit a la millora de la formació de les persones amb responsabilitat política i del personal d’ajuntaments “actuació a la qual contribuirà el recent conveni subscrit amb el Fons Valencià per la Solidaritat, associació de la qual formen part 119 ajuntaments i 9 mancomunitats de municipis”.

Al seu torn, Pérez Garijo ha esmentat que està previst subscriure un conveni amb la Xarxa Espanyola de Desenvolupament Sostenible per a impartir formació als empleats públics sobre l’Agenda 2030; a més de treballar amb la FVMP perquè aquestes accions formatives arriben també a les entitats locals.

La consellera de Cooperació ha explicat també la línia de subvenció dirigida a entitats locals per a la territorialització dels ODS i la destinada a entitats sense ànim de lucre per a accions de foment, de divulgació i d’educació.

“Amb tot això -ha subratllat Pérez Garijo- pretenem reforçar tant la creació de xarxes supramunicipals com les aliances publicoprivades, així com aquelles actuacions que tinguen com a finalitat augmentar la participació ciutadana en l’elaboració i el seguiment de polítiques públiques orientades a l’Agenda 2030”.

Informe REDS

La consellera ha agraït el treball realitzat en l’informe sobre els avanços de l’Agenda 2030 en l’àmbit local; a més, ha assenyalat que trobades com la de hui “són molt útils per a posar en comú les diferents experiències i per ampliar la formació i són un al·licient per a animar els altres a dur-les a terme”.

Durant la seua intervenció, la consellera de Cooperació ha afirmat que “sempre hem sigut conscients del potencial de l’àmbit local com a motor de transformació per a aconseguir un model de desenvolupament urbà més humà i més pròxim a la realitat de cada territori”.

En aquest sentit, Pérez Garijo ha destacat que l’estratègia del Govern valencià per a l’impuls de les polítiques públiques “part del treball en xarxa i col·laboratiu perquè l’Agenda 2030 implica l’esforç col·lectiu, amb la participació dels diferents nivells de govern i d’institucions, dels agents socials i la implicació de la ciutadania“.

En la jornada s’ha presentat l’informe de REDS que mostra el grau de compliment dels ODS als municipis de la Comunitat. Segons aquest, el municipi il·licità avança en la implantació d’aquests i, en l’àmbit autonòmic, en termes globals, queda en un lloc més que destacat.

Després de la presentació de l’estudi s’ha celebrat una taula redona amb la participació de l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà; l’alcalde de Guardamar del Segura, José Luis Sáez; l’alcaldessa de Quart de Poblet, Carmen Martínez; i l’alcaldessa de la Vall d’Uixó, Tania Baños; un debat moderat per la directora general de Cooperació, Xelo Angulo, en el qual s’ha parlat de la implementació dels ODS als municipis de més de 80.000 habitants.